test

Jelena Borovinić Bojović predsjednica Skupštine Zajednice opština

Standard

26/01/2024

13:53

Za predsjednicu Skupštine Zajednice opština Crne Gore jednoglasno je izabrana Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada.



Borovinić Bojović naglasila je potrebu jačanja demokratskog ambijenta i vladavine prava, te zaštite interesa jedinica lokalne samouprava, a time i svih građanki i građana Crne Gore.

Za potpredsjednike Skupštine Zajednice izabrani su Milun Rmuš, predsjednik Skupštine opštine Berane i Miljan Marković, predsjednik Skupštine opštine Tivat.

Za predsjednika Nadzornog odbora Zajednice izabran je Aleksandar Grgurović, predsjednik Opštine Danilovgrad, a za članove Marko Janketić, predsjednik Skupštine opštine Mojkovac i Adrian Mavrić, predsjednik Skupštine opštine Ulcinj.

Sjednici Skupštine prethodila je 42. sjednica Upravnog odbora Zajednice na kojoj su usvojeni Program rada, Finansijski plan i Plan javnih nabavki za 2024. godinu.

Predstavljajući ove dokumente, generalna sekretarka Zajednice Mišela Manojlović je istakla da će fokus Zajednice i u ovoj godini biti unapređenje zakonskog okvira; unapređenje saradnje sa ministarstvima, Vladom i Skupštinom; jačanje finansijske i funkcionalne nezavisnost opština u cilju ravnomjernijeg regionalnog razvoja i uspostavljanja koncepta upravljačke odgovornosti; stvaranje  normativnih i drugih preduslova za decentralizaciju u svim upravnim oblastima i kvalitetnije otvarivanje funkcija JLS; jačanje podrške JLS u procesu pristupanja EU, povlačenja bespovratnih sredstava iz EU i drugih fondova i međunarodne saradnje; te razvoju i jačanju ljudskih resursa JLS kroz permanentne obuke koje organizuje i pruža Zajednica opština i Uprava za ljudske resurse, kao i unapređenje kapaciteta Zajednice radi ostvarivanja postavljenih ciljeva.

Olivera Injac, gradonačelnica Glavnog grada Podgorica izabrana je za članicu Delegacije Crne Gore u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, dok je dr Marko Terzić, doktor stomatologije iz Pljevalja, izabran za predstavnika Zajednice u Odboru direktora Kliničkog centra Crne Gore.

Upravni odbor je za člana Odbora za razvoj lokalne samouprave Zajednice opština izabrao Duška Lalatovića, sekretara Sekretarijata za lokalnu samoupravu u Opštini Nikšić, dok je za člana Odbora za evropske integracije i međunarodnu saradnju izabran Bojan Pavićević, potpredsjednik Opštine Danilovgrad. Suzana Crnovršanin, savjetnica za urbanizam u Službi predsjednika opštine Bar izabrana je za člana Odbora za prostorno planiraje Zajednice opština.

Izvor (naslovna fotografija):

Sa sjednice

Ostavite komentar

Komentari (0)