Joanikije: Ukrajina i Crna Gora po istom scenariju

Mitropolit MPC Crkve Srbije Joanikije kazao je danas u Cetinjskom manastiru da ukrajinska država oduzima crkve pa ih predaje raskolnicima i da to, nama u Crnoj Gori, zvuči poznato.
Joanikije: Ukrajina i Crna Gora po istom scenariju

Joanikije

“Hvala Bogu, nije im uspjelo. Ukrajinska pravoslavna crkva je kanonska crkva, autonomna i jedina priznata od svih Pravoslavnih crkava. Ali, ona u ovim ratnim vremenima trpi zajedno sa svojim narodom. Naročito su opasni oni ratovi koji podijele jedan te isti narod. Prvo su podjele počele u samoj Ukrajini. Međutim, ima ko o tome da priča i govori. Ali prošlo je nekako nezapaženo da su još i ranije Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi otimani hramovi od strane raskolnika”, rekao je Joanikije.

Dodao je da su sada “raskolnici” zajedno sa vlastima Ukrajine došli do Kijevo-pečerske lavre, jedne od najvećih pravoslavnih svetinja na zemljinoj kugli.

“Uzeli su dva velika hrama. Prvo ih je oduzela država, pa ih onda predala raskolnicima. A to nam zvuči poznato. Tako je ovdje trebalo to da bude, tako su i ovdje zamišljali, pa im nije uspjelo, hvala Bogu”, rekao je mitropolit Joanikije.

Na kraju liturgije Joanikije se dotakao i Kosova, povukavši paralelu između “odbrane svetinja” u Crnoj Gori, navodnoga plana da se isto uradi na Kosovu i Ukrajine, “gdje država oduzima crkve i daje ih raskolnicima”.

„Ukrajinska država oduzima crkve pa im predaje raskolnicima, to nama u Crnoj Gori zvuči poznato; Hvala Bogu, nije im uspjelo“, kazao je Joanikije i pojasnio svoje razumijevanje ove teme:

“Ukrajinska pravoslavna crkva je kanonska crkva, autonomna i jedina priznata od svih Pravoslavnih crkava. Ali, ona u ovim ratnim vremenima trpi zajedno sa svojim narodom. Naročito su opasni oni ratovi koji podijele jedan te isti narod. Prvo su podjele počele u samoj Ukrajini. Međutim, ima ko o tome da priča i govori. Ali prošlo je nekako nezapaženo da su još i ranije Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi otimani hramovi od strane raskolnika”.

Ukrajinska pravoslavna crkva, iako je u startu saopštila određene rezerve, ostala je vjerna Moskovskoj patrijaršiji koja bezrezervno poodržava agresiju Rusije na Ukrajinu, tokom koje stradaju desetine hiljada ljudi, gradovi bivaju srušeni do temelja a civbilno stanovništvo trpi teške posljedice hladnoće, jer Rusi sistematski u7ništavaju energetska postrrojenja.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

VESELINOV: Velikosrpska politika se ne vodi iz ljubavi već iz gramzivosti

Sadžakov: SPC želi da zadrži patronat nad Makedonskom i ne dozvoli postojanje CPC

Joanikije: Usvojen tekst Temeljnog ugovora koji je Amfilohije dostavio Vladi 2012. godine, ne može se poništavati ni mijenjati osim uz saglasnost obje strane

UŽIVO: Žestoko raketiranje Harkova, Ukrajina tvrdi da su povratili aerodrom Hostomel

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Stiže Coca-Cola telefon

Medojević o kandidaturi Spajića: Da vidimo ko će glasati za korumpiranog lopova

Joanikije: Ukrajina i Crna Gora po istom scenariju

Jelušić: Podrška za Savković Vukčević, pohvale i za borce za očuvanje crnogorskog jezika