Joković: Ostavka Marović neočekivana, ne znam razloge; Anđušić: Moralan čin koji treba da slijede ostali ministri

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede u tehničkom mandatu Vladimir Joković kazao je da mu je potpuno neočekivana ostavka Jovane Marović na funkcije potpredsjednice i ministarke u Vladi Crne Gore i u GP URA.
Joković: Ostavka Marović neočekivana, ne znam razloge; Anđušić: Moralan čin koji treba da slijede ostali ministri

“Nisam imao informacije od koleginice Marović da će ovo uraditi. Meni je žao što je podnijela ostavku jer je zauzimala značajan resor. Šta je bio razlog – vidjećemo, vjerovatno će ga sama saopštiti. Ja sam to saznao iz medija. Mislim da je posao obavljala na profesionalan i korektan način. O razlozima ne mogu nagađati, a pouzdano ne znam šta je posrijedi”, rekao je Joković u emisiji “Okvir” na TVCG.

Na pitanje kakva je jačina Vlade, Joković je rekao da će se sve završiti izborima.

“Po Ustavu Vlada traje dok se ne izabere nova. Ovoj Vladi je izglasano nepovjerenje – moramo imati izbore, ili napraviti rekonstrukciju. Imali smo politički dogovor sa pobjednicima od 30. avgusta 2020, i predložili smo Miodraga Lekića za mandatara nove 44. Vlade. Međutim, predsjednik države Miolo Đukanović nije dao mandat Lekićiu i došli smo u pravnu i ustavnu krizu”, rekao je Joković.

Stav SNP-a je da se definitvno moraju izabrati sudije Ustavnog suda.

“Jer ići na nove izbore ne garatujući da će biti formirana Vlada… Manje je vlast doprinijela ovoj situaicji, nego opozicija”, poručio je Joković.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić pozdravio je ostavku Marović i shvata je kao moralan čin.

“To vidim kao finalni čin ogoljavanja svega onoga što je potpuni zastoj na polju evropskih integracija Crne Gore u prethodnih dvije i po godine. Ona kao prva žena tog resora je u najboljoj mjeri oslikala sve ono što se nije radilo u prethodne dvije godine na tom polju”, naveo je Anđušić.

On je podsjetio i na analizu koju je resor Jovane Marović odradio, a u kojoj se objašnjava zašto Crna Gora ne bi trebalo da bude dio Otvorenog Balkana.

“Moralan čin nekoga ko smatra da ne može da slijedi takvu politiku. Bilo je tu u prethodnom periodu nekih javnih zadrški sa njene strane i na određene procese funkcionisanja kada su u pitanju evropske integracije, a na najbolje ukazuju izvještaji Evropske komisije, odnosno do kog stepena stagnacije država ide u tom procesu”, naveo je Anđušić.

On je istakao da premijer Marović treba da slijede drugi ministri u Vladi kako bi se regulisala situacija koja implicira veliku političku krizu koja u krajnjem treba da se završi, kako smatra, raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora.

“Izbori moraju da budu jedino rješenje za izlazak iz krize i formiranje stabilne, političke Vlade”, poručio je Anđušić.

Drecun: Bilo je pitanje dana kada će se ovo desiti

Ekonomski analitičar Predrag Drecun rekao je da nije detaljno pratio rad sada bivše ministarke Marović, ali ga njena ostavka ne iznenađuje.

“Ne poznajem je lično. Ono što sam vidio da je prije nekoliko mjeseci bila protiv potpisivanja Temeljnog ugovora i na taj način je stavila jednu “političku boju” na sebe, potpuno prepoznatljivu i jasnu. Bilo je pitanje dana kada će se ovo desiti”, ocijenio je Drecun.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Joković: U petak će se na Vladi glasati o potpisivanju Temeljnog ugovora sa jedinom kanonskom crkvom u Crnoj Gori – SPC

Joković: Između puta u Evropsku uniju i tradicionalnih odnosa sa Rusijom biramo EU

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Nevrijeme u Gusinju; Čekić za Standard: Poplavljena poljoprivredna dobra, ekipe konstantno na terenu

Iz Nezavisnog sindikata policije za STANDARD: Povećanje plate jednom sektoru u policiji vodi većem raslojavanju među službenicima

Bezos poklonio slavnoj pjevačici 100 miliona dolara: Ono što ona čini je nevjerovatno

Medojević: Spajić za jedan dan posla advokatu platio 125.270 eura