Joković: Između puta u Evropsku uniju i tradicionalnih odnosa sa Rusijom biramo EU

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da očekuje da će se pitanje formiranja manjinske vlade brzo riješiti, odnosno naredne sedmice.
Joković: Između puta u Evropsku uniju i tradicionalnih odnosa sa Rusijom biramo EU

On je rekao da neki politički subjekti, koji treba da daju podršku novoj vladi, sada možda drugačije gledaju na proces njenog formiranja i da traže prostor kako bi dobili više od buduće vlade.

Mislim da je došlo do zastoja i malih odlaganja u procesu formiranja vlade i izbog dešavanja na globalnom nivou, a u velikoj mjeri su uticali i lokalni izbori u Beranama i Ulcinju – rekao je Joković u emisiji “Načisto” na TV Vijesti.

Kazao je da ima čestu komunikaciju sa mandatarom Dritanom Abazovićem, ističući da su danas imali sastanak.

Što se tiče mandatara i SNP-a tu su razgovori privedeni kraju. Razumijemo mandatara i međunarodnu zajednicu – istakao je on.

Na pitanje ako mandatar bude insistirao da u manjinskoj vladi budu SDP i SD, Joković je rekao da je odluka GO SNP-a da ne bi bili u toj vladi. 

Nijesmo vagali da li nam je pregovaračka pozicija slabila ili nije

Nama su ključne stvari što će vlada da uradi u periodu od godinu dana njenog trajanja. Mislim da nam nije oslabila pregovaračka pozicija u međuvremenu – naglasio je Joković.

On je istakao da neće biti predsjednik Skupštine, iako bi to pripalo SNP-u.

To je isključeno kao opcija – kazao je Joković.

“Poštujemo međunarodno pravo”

Na pitanje da je sjutra dio manjinske da li bi glasao za usaglašavanje sa međunarodnim mjerama povodom krize u Ukrajini, odnosno za uvođenje sankcija Rusiji, Joković je rekao da bi između puta Crne Gore u EU i tradicionalnih odnosa prema Rusiji, SNP uvijek birao put prema Evropskoj uniji.

Joković kaže da bi trebali imati ista mjerila na svaku agresilu.

“Mi i moja partija je nazivala agresijom i borila se protiv bombardovanja SRJ. Ako smo tada bili, kako bi mogli podržati ono što se dešava u Ukrajini. Naša odluka da biramo između puta Crne Gore prema EU ili nekih tradicionalnih odnosa prema Rusiji, uvijek bi bili za put prema EU”, istakao je Joković.

To je često i važno pitanje. Mi moramo jednom imati jednake aršine za sve. Izuzetno poštujemo ruski narod, njihovu kulturu, istoriju, zajedničku tradiciju. Ne slažemo se sa ovim što je Rusija napravila Ukrajini. Mi poštujemo međunarodno pravo i spremni smo da prihvatimo Rezoluciju UN po tom pitanju. Trebali bi imati ista mjerila na svaku agresiju koja se dešavala. SNP se borila protiv bombarodanja SR Jugoslavije, kako sada da ne budemo protiv onoga što se dešava u Ukrajini, naglasio je Joković.

“Neću biti predsjednik Skupštine”

Ponovio je da on neće biti predsjednik Skupštine “iako bi to pripalo SNP-u i SNP bio u vladu”.

“To je isključeno kao opcija. Mi razumijemo preuzete obaveze Crne Gore i moramo ih poštovati. Ulaskom u NATO i željom na putu prema EU”, dodaje lider SNP-a.

“Za izmjenu odluke o ulasku SDP-a ili SD-a, morali bi ponovo da sazivamo Glavni odbor SNP-a”

SNP ovim potezom, da uopšte uđe u priču oko formiranja 43. vlade, vodio se, kaže Joković, “resetovanjem odnosa i početnim mogućim pomirenjem u Crnoj Gori”.

Na pitanje zašto SDP nije prihvatjiv za ulazak u manjinsku Vladu, Joković odgovara da su tu odluku donijeli na osnovu inicijalnog razgovora sa mandatarom i onoga što su pričali sa međunarodnom zajednicom koja je, kaže on, negdje dobronamjerno “željela da se formira vlada koju niko neće smatrati svojom”.

“Gdje će biti sve nacionalne zajednice zastupljene, vlada koja će odblokirati proces prema EU, boriti se za ekonomski napredak, pripremiti za godinu izbore koji bi se eventualno poklapali sa predsjedničkim. Sada su se pojavile inicijative da bi jedna od ovih partija mogla da bude dio vlade. To je meni prenio Abazović ali i određeni predstavnici međunarodne zajednice. Mi, za sada, možemo da poštujemo odluku našeg Glavnog odbora, za neku izmjenu trebala bi procedura. Ta procedura je da se saziva Glavni odbor i donosi nova odluka”, pojasnio je lider SNP-a.

Na pitanje zašto SNP u prvi plan stavlja popis i Temeljni ugovor ako žele nacionalno pomirenje i rješenje suštinskih pitanja, Joković je rekao da žele da se konačno riješi pitanje SPC u Crnoj Gori.

Zakon o slobodi vjeroispocijesti jako destabilizovao Crnu Goru.

Mi ovdje želimo da se potpiše Temeljni ugovor i da se konačno to pitanje riješi u Crnoj Gori. Mandatar sa tim nema problema. Crkva se bavi svojim, a država svojim poslovima – kazao je Joković.

Komentarišući izjavu mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija da je Crna Gora mala Ukrajina, Joković je pokušao da opravda te navode.

Mitropolit je ograničen na vjerska dešavanja i sa te strane to gleda. Mislim da se ta izjava odnosila na dešavanja u crkvi kad se od ruske pravoslavne crkve odvojio dio i proglašen ukrajinskom pravoslavnom crkvom – ocijenio je Joković.

Lider SNP-a kazao je da se apsolutno zalaže da Crna Gora bude dio Otvorenog Balkana.

“Nijesam sve pročitao što se tamo nalazi, ali ako je u pitanju slobodan protok roba, da slobodno uvozimo i izvozimo, da ne čekamo toliko na granicama, da te procedure budu pojednostavljene, ja ne znam ko ne bi bio za to. Želim sve integracije. Mi u SNP-u gledamo široko, najgore kad se ljudi zatvore. Za sve se zalažemo što bi donijelo dobro građanima”, istakao je Joković.

Komentarišući navode da je Otvoreni Balkan prikriven projekat “srpskog sveta”, Joković smatra da “koliko je to mudra izjava” najbolje govori to da je Albanija pristala da bude dio tog projekta.

“Najgora je sadašnja pozicija, da nesposobna Vlada nastavi da radi”

Rekao je da misli da će biti formirana vlada, a da će vidjeti, dodaje Joković, da li će biti sa ili bez SD-a i SDP-a.

“Vjerujem da će se naći rješenje za formiranje vlade. Mislimo da je najgora sadašnja pozicija, da ova Vlada nesposobna nastavi da radi. Crna Gora mora da izabere institucije. Možda tehnička vlada bude rješenje, ne ulazim u to. Legitimni su izbori, na sve smo spremni”, ukazuje Joković dodajući da je Abazović dobio mandat za formiranje vlade, te da je na njemu kako će je formirati.

Vlada bez SNP-a, sa SDP-om, SD-om, manjinama i URA-om, smatra Joković, bilo bi “u velikoj mjeri prekrajanje izborne volje građana”.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je SNP-u u novoj vladi ponuđeno Ministarstvo prosvjete, zdravstvo, poljoprivrede, mladi i sport, pravde, potpredsejdničko mjesto u Vladi, predsjednik Skupštine, Joković nije htio konkretno da odgovori već je rekao “da je to vrlo blizu onome što je ispregovarano”.

Međutim, rekao je i da je SNP-u bio nuđen resor finansija. Predsjednik SNP-a rekao je da bi Aleksandar Damjanović vjerovatno bio rješenje za ministarstvo finansija.

“To je dogovor. Aleksandar Damjanović bi vjerovatno bio rješenje”, kazao je Joković.

Ponovio je da on ne želi da bude predsjednik Skupštine, dodajući da imaju četiri kandidata za tu poziciju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Zdravka Krivokapića

Joković: Želimo rekonstrukciju Vlade, ne vanredne izbore

Smijenjen Aleksa Bečić

Joković: Vlada eksperata greška, potrebna rekonstrukcija

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Nema više jeftinih kredita

Mladić iz Beograda teško povrijeđen u udesu kod Sozine, amputirana mu noga

Poslanice DF-a: Ne želimo biti dio hajke, Bošnjak: Trebalo je da se potpišu, i ja sam poslanica DF-a

Polemika u Skupštini: Knežević: Ne tražim da mi spremate ručak; Đurović: Neka Vam ga spremaju kući