Izvor: Pobjeda

JOŠ JEDAN ABAZOVIĆEV GAF: Velika šteta po ugled Crne Gore

Vlada Crne Gore je obavijestila građane da je odlazeći premijer Dritan Abazović u subotu „održao četvoročasovno predavanje na prestižnom UMEF univerzitetu u Ženevi“, te da mu je nakon toga dodijeljen počasni doktorat ovog univerziteta „za liderstvo i doprinos vladavini prava, promociji mira i stabilnosti u regionu“.
JOŠ JEDAN ABAZOVIĆEV GAF: Velika šteta po ugled Crne Gore

Vijest bi bila dobra za Crnu Goru kada bi bila istina, međutim, Vlada je saopštila lažnu informaciju. UMEF univerzitet, naime, uopšte nije univerzitet, već privatna biznis škola. UMEF nije nikakva „prestižna“ institucija, jer nema akreditaciju nadležnih organa Švajcarske za visokoškolske ustanove.

Da bi obrazovna institucija dobila status univerziteta u Švajcarskoj, mora proći ozbiljnu proceduru. Institucionalnu akreditaciju dodjeljuju Akreditaciono vijeće Švajcarske i Ministarstvo obrazovanja, nakon što aplikaciju pregleda i potvrdi Agencija za akreditacije i osiguranje kvaliteta (AAQ). Samo takva akreditacija omogućava obrazovnoj instituciji da se naziva univerzitetom i da njene diplome budu priznate u Švajcarskoj i u svijetu.

Diplome sa ovakvih škola nijesu problematične samo sa aspekta priznavanja sa državnog i sa nivoa drugih visoobrazovnih ustanova, već i prilikom zapošljavanja, jer poslodavci nijesu u obavezi da priznaju stepen obrazovanja sa neakreditovane ustanove.

Samim tim što UMEF nema državne akreditacije i ne spada u univerzitete, ova poslovna škola ne može biti ni rangirana na listi svjetskih univerziteta. Ove škole nema ni na jednom sajtu zvaničnih švajcarskih institucija, kao ni na sajtovima švajcarskih organizacija koje se bave upisom stranih studenata na švajcarske akreditovane visoke škole. Takođe, nekoliko švajcarskih sajtova koji se bave upoređivanjem podataka iz javno dostupnih baza, UMEF označavaju kao neakreditovanu poslovnu školu koju ne preporučuju studentima za upis zbog problema koji mogu nastati prilikom nostrifikacije diplome i zapošljavanja.

Na ovu vijest prvi je reagovao profesor Dragan Hajduković koji je kazao da je četvrt vijeka živio u Ženevi, te da UMEF nije univerzitet već obična privatna biznis škola.

Još u aprilu ove godine u Švajcarskoj je objavljen istraživački tekst o ovom „univerzitetu“ pod naslovom Worthless Diplomas („Bezvrijedne diplome“). U tom tekstu se, između ostalog, navodi da „direktor švajcarskog univerziteta UMEF Djaved Sangdel ima škole u Avganistanu, Burkini Faso, Obali Slonovače i Nigeriji“, objavili su lokalni mediji u Ženevi.

– ‘Univerziteti’ nijesu njegov jedini poslovni interes. Od 2016. do 2020. Sangdel je vodio kompaniju koja distribuira duvanske proizvode, štampane i prehrambene proizvode mreži lokalnih kioska – piše u tom tekstu.

Hajduković je poručio da UMEF nije univerzitet već obična privatna biznis škola, kao i da će ta škola morati da prestane sa radom ukoliko do 1. januara ne reguliše svoj status kod nadležne švajcarske agencije AAQ.

– Za razliku od vrlo sumnjivog obrazovnog i naučnog kvaliteta, web prezentacija ove privatne biznis škole je odlična (https://en.umef-university.ch/). UMEF svake godine organizuje desetak predavanja kao ovo Abazovićevo, što vjerovatno ostavlja snažan utisak na neupućene studente i njihove roditelje – poručio je Hajduković.

Školarine, dodaje, veoma su velike (oko 20 hiljada godišnje, ali ima i dodatnih troškova), a činjenica da UMEF ima svoje jedinice u afričkim i azijskim zemljama od Nigerije i Burkine Faso do Avganistana, ukazuje da je orjentisan na djecu bogataša iz siromašnih država.

Za UMEF je lijepo zaraditi velike pare, a za nesposobnu tatinu i maminu djecu je lijepo imati diplomu od takozvanog švajcarskog univerziteta sa zvučnim imenom „Swiss UMEF University“. Prihvatanje ovako bezvrijednih priznanja nanosi štetu ugledu Crne Gore – ističe Hajduković.

Na dodjelu doktorata reagovao je i poslanik SDP-a Adnan Striković.

– Abazoviću je uručen počasni doktorat UMEF univerziteta u Ženevi. Radi se o neakreditovanom kontroverznom univerzitetu iz 2009. godine. To što je obrukao sebe, neka je, ali obrukao je i državu, jer je tamo otišao u svojstvu premijera Crne Gore. Skandalozno – napisao je Striković na Tviteru.

Bivša ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je da za 20 godina, koliko živi u Ženevi, nije čula za tu naučnu instituciju.

– Kada sam pomislila da odlazeći premijer ne može prirediti veći šou program, dotakao se i nauke. Maskiran u togi neakreditovanog a time i nepostojećeg univerziteta, još jednom unižava državu Crnu Goru. Za 20 godina, koliko živim u Ženevi i radim u CERN-u, ova „naučna“ institucija mi nije poznata. Kada naredni put bude besjedio o tzv. kritici globalne etike, neka se prvo osvrne na ličnu – kazala je Damjanović za Pobjedu.

Predsjednica Savjeta mladih DPS Crne Gore Sonja Milatović je kazala da Abazović za svoje paradiranje, privatne promocije i ekskurzije bahato koristi novac svih građana, i to u danima najveće ekonomske krize.

– Odlazeći premijer Dritan Abazović ne blamira se samo lokalno, u Crnoj Gori, već to radi učestalo i globalno i tako permanentno urušava godinama mukotrpno građen međunarodni ugled Crne Gore. Sve se kod njega ispostavlja kao obmana, kao ova blamaža sa „počasnim doktoratom prestižnog UMEF u Ženevi“. Imajući u vidu najnovije troškove koje je Abazović bespotrebno isporučio na račune svih nas, generalnog sekretara Vlade Borisa Marića konkretno pitamo: Ko je platio odlazak u Ženevu i ko je sve bio u delegaciji sa Dritanom Abazovićem, koliko je koštao put u Ženevu na „univerzitet“ sa „bezvrijednim diplomama“ kako ovu školu nazivaju švajcarski mediji, zašto je korišćen državni avion za ovo privatno putovanje Dritana Abazovića? Koliko košta let Abazovića, te da li je tačan podatak koji je objavljen na društvenim mrežama, a na osnovu informacija sa specijalizovane aplikacije, da je premijer istim državnim avionom otišao na vikend u Rim, čitava dva dana pred državnu obavezu u Vatikanu – kazala je Milatović.

Dok su pripravnici morali da se bore da im se isplati ono što su zaradili, dok generacije studenata i njihovih roditelja jedva preživljavaju, dotle Abazović, kaže Milatović, potpuno pogubivši veze sa realnim problemima ljudi koji žive u Crnoj Gori putuje po svijetu o trošku građana.

– Ovom prilikom pozivamo i nevladine organizacije i ostale društvene subjekte da se zainteresuju za ovu temu i pokažu društvenu odgovornost, kako bi se obuzdalo nekontrolisano trošenje novca koje sprovodi Vlada u tehničkom mandatu na čelu sa Abazovićem – ističe Milatović.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša je prokomentarisao na Tviteru da svako ima pravo da završi fakultet koji god hoće i može u svoje ime da dobije priznanje bilo kojeg fakulteta.

– Ono što nije dobro (ako su ovi podaci tačni, a nema razloga da nijesu) je kad se informacije afirmišu na sajtu zvaničnih institucija, jer se onda radi o ugledu države – naveo je Mugoša na Tviteru.

Vladi se potkrala još jedna greška. Naime, oni su najavili da je dan ranije na tom univerzitetu gostovao predsjednik Austrije Van Der Belen. Ni ta informacija nije tačna, govorio je bivši predsjednik Austrije Hajnc Fišer.

Jandreoski bio u Ženevi u privatnoj režiji
Posjeti odlazećeg premijera Dritana Abazovića UMEF Swiss univerzitetu u Ženevi prisustvovao je i smijenjeni direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski.

Da je tako, potvrđuju i fotografije sa dodjele počasnog doktorata Abazoviću, na kojima se vidi i Jandreoski.

Na pitanje Pobjede u kom svojstvu je prisustvovao ovom događaju u Ženevi, Jandreoski kaže da je bio u privatnoj režiji i da neće da se pravda.

– Bio sam u privatnoj režiji, ne moram da se pravdam, nijesam više direktor Aerodroma – kazao je Jandreoski, koji se sve češće pominje kao i jedno od Abazovićevih rješenja za direktora nacionalnog avio-prevoznika.

Na pitanje da li je učestvovao u organizaciji ove „ceremonije“ u Švajcarskoj, on odgovara odrično.

– Nemam toliko moći da organizujem dodjelu, baš mi to laska – kaže Jandreoski.

Kazao je da je informaciju da će biti direktor TO Montenegra pročitao u medijima, te da ne zna ništa više o tome.

– Crna Gora je jedina destinacija gdje bih mogao da radim. Svjestan sam svojih kvaliteta, ako neko smatra da može iskoristiti moje znanje, na raspolaganju sam. Vidjećemo šta će budućnost donijeti – kazao je Jandreoski. Podsjetimo, Jandreoski je sa mjesta direktora ACG smijenjen početkom avgusta.

Zanimljivo je da ga je smijenio novi bord direktora Aerodroma CG, koji je postavljen upravo odlukom Abazovićeve vlade. Ovo je još jedan od dokaza da Abazović želi da privatizuje sve institucije i državna preduzeća postavljajući sebi lojalne kadrove.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Hajduković: Abazoviću dodijeljen počasni doktorat nepostojećeg univerziteta u Ženevi

Pala Vlada Dritana Abazovića

Kako je Jandreoski do juče hvaljen postao nepoželjan: Balkanski trougao za Aerodrome CG RAMA-ABAZOVIĆ-KASTRATI

Ovo su potpisnici pisma svjetskim moćnicima: Dižemo glas za BiH!

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Kavarić: Sudinica tretirala Sadikovića kao okrivljenog

Slijede nemirne noći za Abazovićeve ministre i neke funkcionere Ure

Bojić: Završeno saslušanje Miloševića, čeka se odluka suda

Zašto nijedna zastava na svijetu nema ljubičastu boju na sebi?