KABINET PREDSJEDNIKA CG: Sa Đukanovićem otišli i savjetnici, Milatović traži saradnike preko javnog poziva

Na zvaničnom sajtu Predsjednika Crne Gore i dalje stoji slika bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, ali u dijelu koji informiše ko je u kabinetu nema nijednog imena. Svi Đukanovićevi savjetnici, njih 10, ostali su bez posla, jer im je mandat završen prestankom mandata predsjednika Crne Gore.
KABINET PREDSJEDNIKA CG: Sa Đukanovićem otišli i savjetnici, Milatović traži saradnike preko javnog poziva

Bastijančić, Pešić, Halilović, Veljović i Ivanović…

Osim generalnog sekretara Slavoljuba Stijepovića i specijalnog savjetnika Milana Roćena, otišli su i Veselin Veljović, koji je bio savjetnik Đukanovića za odbranu i bezbjednost, Nataša Pešić, za saradnju sa državnim organima, Andrijana Marković za odnose sa javnošću, dr Amer Halilović za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, Boris Bastijančić savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja, Petar Ivanović savjetnik o ekonomskim pitanjima, Tamara Brajović, savjetnica za vanjsku politiku, Srđan Spaić, savjetnik za ljudska prava i slobode, a za identitetska pitanja Radojka Rutović.

Svi savjetnici će primati platu u narednih 12 mjeseci.

Novi predsjednik Jakov Milatović je uputio javi poziv za dobijanje posla u njegovom kabinetu i tom pozivu se odazvalo više od 1.000 građana, od kojih će, kako je rekao Milatović, oni sa najkvalitetnijim biografijama postati dio njegovog tima. On je kazao da je sličan princip primijenio i kao ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića, i da ovim činom šalje poruku da je meriokratija sistem kojem teži.

“Poslao sam poruku da je meriokratija i sistem vrijednosti koji daje jednake šanke svima ono iza čega stojim. Javilo se preko 1000 ljudi, različitih biografija i CV-jeva, moji saradnici prošli su kroz spisak, napravili smo bazu ljudi, kriterijume po kojima su sortirani, i sigurno je da će neki od njih biti zaposleni u mom kabinetu nakon razgovora”, kazao je Milatović i napomenuo da Aktom o sistematizaciji ima mjesta za 10 pomoćnika.

Dodao je da je isto uradio i kao ministar u Krivokapićevoj Vladi.

“Tada je od devet pomoćnika ministra bilo 7 ili 8 onih koje nijesam poznavao prije toga. Oni su postali pomoćnici na osnovu svojih biografija”, tvrdi Milatović.

Sa druge strane, direktorica Akcije za socijalnu pravdu (ADP) Ines Mrdović smatra da je ogroman broj dostavljenih biografija “moguće bila početna nada ljudi sa referencama da imaju šansu da postanu savjetnici predsjednika države bez političkih ili nepotističkih veza, a samo zahvaljujući sopstvenim kompetencijama”.

“Međutim, ako su se u periodu od pobjede na izborima, pa do formalnog stupanja na dužnost, neki Milatovićevi istupi mogli pripisati njegovom neiskustvu ili početnom nesnalaženju, već u prvoj sedmici njegovog mandata on je poslao jasnu poruku da mu je najbitna partija i pokušaj da preuzme vođstvo u Pokretu Evropa sad (PES), a ne da bude predsjednik svih građana ove države”, kazala je Mrdović u izjavi za Portal RTCG.

Tvrdi i da je u situaciji u kojoj, kako smatra Milatović nastoji da sebi da na političkom značaju, zabluda očekivati da će se predsjednik države okružiti ljudima sa nespornim referencama, a koji će istovremeno imati potpunu slobodu da mu kažu što misle a ne ono što on želi da čuje.

“Već je realno da će se okružiti partijskim poslušnicima i vojnicima. Istovremeno, sada je već i pitanje da li će profesionalci sa nespornim referencama dozvoliti sebi da upadnu u partijsku kaljugu i tako ugroze svoje dignitete. Mislim da oni surovi profesionalci neće sebe baciti „pod noge“ bilo kojem partijskom šefu države”, smatra Mrdović.

Milatović je javni poziv objavio nakon pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora, kada je osvojio 60 odsto glasova, i porazio dosadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića.

“Pozivam sve zainteresovane građanke i građane sa zavidnim akademskim i profesionalnim referencama, kao i moralnim vrijednostima – koji smatraju da bi kao dio savjetničkog tima i kroz rad u kabinetu Predsjednika mogli da daju svoj doprinos društvenom razvoju naše zemlje da svoj CV pošalju do 7. maja”, napisao je Milatović tada na Tviteru.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Za Policijsku akademiju i Adžića ne važi Zakon o stručnom obrazovanju: Policajci...

Vlahović o izjavi Eskobara: Ovakav diplomatski rječnik znači da je Milatović ćut...

Eskobar: Milatović saglasan sa američkim stavom o vladi, važno da ljudima prenes...

Rmandić nakon saslušanja: Ovo je ogroman pritisak na mene i čitavu organizaciju ...