KAD SE UDRUŽE ČETNICI I PARTIZANI, Vuković za Standard: I sa crnim đavolom protiv Mila, za 1.500 glasova DF plaća kiriju i manifestacije

U relativno kratkoj istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori bilo je više neprirodnih ili čudnih koalicija, vrlo heterogenih političkih opcija koje su se udruživale, zaboravljajući na razlike, samo sa jednim ciljem - srušiti vlast.
KAD SE UDRUŽE ČETNICI I PARTIZANI, Vuković za Standard: I sa crnim đavolom protiv Mila, za 1.500 glasova DF plaća kiriju i manifestacije

Mi dobijamo to da možemo da opstanemo. Front će nam platiti manifestacije koje ćemo organizovati, kao što je odlazak na Sutjesku, pa kad odražavamo neke skupove i na kraju platiće nam kiriju za stranačke prostorije

Izuzetak nije ni ovaj izborni proces pa se u savezu simboličkog imena “Za budućunost Crne Gore”, čije su liderske partije DF i SNP, našla i Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore. Tu je i Milačić sa njegovom Pravom Crnom Gorom, kao i Narodni pokret. S obzirom na to da je jedan od lidera DF, Andrija Mandić, samoproklamovani četnički vojvoda, da većina iz NOVE njeguje četničku ideologiju, više je nego kontraverzno to što crnogorski komunisti, protivnici četnika, antifašisti, idu pod isti šinjel na izbore.

Kako je “pomiješana voda i ulje”, objasnio je za Standard Vladislav Vuković, član predsjedništva CK Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore i lice zaduženo za odnose sa partijama u CG.

“Ova vlast treba da pođe, pa da je najbolja komunistička, a treba podržati i crnog đavola koji će omogućiti da se to desi. Zbog toga smo tamo sa Frontom. Mi se pripremamo i za borbu druge vrste. Biće rasprave ako pobijedi opozicija. Biće Knežević i njegova partija DNP u koaliciji sa nama, a ove ostale neće nijedna. To i Milan zna i ja sam to ugovorio na neki način”, rekao je Vuković.

Dugogodišnji predsjednik JKP CG, a sada član Predsjedništva tvrdi da će od 1.500 članova svi glasati za izbornu listu koju predvodi DF i SNP i kaže da je Front odlično zna šta dobija jer su i na prošlim izborima dobili 2.000 komunističkih glasova.

Kada maknemo očiglednu činjenicu, makar verbalne ideologije DF i JKP CG, ostaje pitanje šta dobijaju komunisti od te saradnje.

DF plaća manifestacije u organizaciji Jugoslovenske komunističke partije CG

“Mi dobijamo to da možemo da opstanemo. Front će nam platiti manifestacije koje ćemo organizovati, kao što je odlazak na Sutjesku, pa kad odražavamo neke skupove, i na kraju platiće nam kiriju za stranačke prostorije”, precizirao je Vuković predizbornu matematiku.

Dodao je i primjere uspješne saranje u Nikšiću, već treći put, gdje DF uredno izmiruje račune za kiriju tamošnje opštinske organizacije JKP CG.

“Bili smo u koaliciji i sa onim zajedničkim SNP-om i ništa. To što su obećali nijesu ispunili. Bili smo i sa Demokratama na nivou grada, čak smo uložili neka naša mala novčana sredstva koja su trebali da nam kompeziraju, ali ništa nijesu uradili. Pokušavali smo mi i sa drugima, ali su samo htjeli da nam uzmu glasove. Ovako mi opstajemo”, kaže Vuković.

DF sufinansirao sanaciju Tjentišta

Da je računica DF-a jasna, te da ta politička organizacija sa pretežno četničkom ideologijom njeguje majčinski odnos prema komunistima, pokazuje i to da su u prethodnih nekoliko godina više puta finansirali razne aktivnosti JKP CG.

“Na primjer, mi smo nedavno pokupili priloge za sanaciju Tjentišta, i sakupili smo nekih 4-5 hiljada eura, ali nam je Front dao još toliko”, objašnjava Vuković suštinu “ljubavi” te dvije političke organizacije.

O djelovanju i programu svoje partije Vuković kaže da je JKP CG komunistička partija koja nastavlja pozitivne misli komunizma u Crnoj Gori i Jugoslaviji, ali se mnogo čega kritički odriču negativnih strana te priče.

“Moje istraživanje mi kaže da je razlog što nemamo veći broj glasova to što nas optužuju za komunističku opstrukciju i predaju komunističke vlasti sadašnjoj vlasti”, tvrdi Vuković.

Milan Knežević je komunista

Na primjedbu da se “pozitivne misli komunizma” ipak nikako ne slažu sa nacionalističkom retorikom Fronta, Vuković kaže da se ne slaže. Veli da takav stav ima samo jedan dio te organizacije.

“Milanu Kneževiću se ne može ništa prigovorit. On je komunista par ekselans. Mandić nije naš lider, on je lider svoje partije, a ovamo je ravnopravan sa ovim ostalim liderima. I nije JKP CG uz vojvodu, već je on uz nas. Tamo je i Medojević i Knežević i još neke partije”, tvrdi Vuković.

On dodaje da je bez obzira na retoriku, cijela opozicija lijevo orjentisana, a da je vlast desnica.

“U ovim našim okolnostima svu opoziciju vrijeme je izbacilo na lijevu obalu. Pričali oni šta god, jer su svi za socijalnu pravdu i socijalističke vrijednosti. Vlast je na desnoj obali – konzervativnoj do krajnjih granica i u tome prednjači DPS, a ostali opslužuju”, objašnjava svoju teoriju Vuković.

Bio sam direktor Ekonomske škole i Milo je bio moj đak

Vuković je bio direktor srednje Ekonomske škole u Podgorici i jedna od prioritetnih aktivnosti, između ostalog, mu je bila da organizuje funkcionalne vannastavne aktivnosti i omladinske organizacije.

“Dvije godine nikako nijesam mogao da to obezbijedim kako valja. Nijesam mogao da nađem ličnost, omladinskog rukovodioca. Tada nađem Mila i on postane predsjednik omladine. Mogu ti reći bio mi je bolji za sve što je van nastave od dva moja pomoćnika. Aco je došao kasnije, kada je Milo pošao. On je htio da promijeni smjer, a ja sam mu rekao, ako to hoće da ću mu pomoći i to zbog Mila. Tada se održavao kongres omladine i Mila predložim za člana CK omladine. Odale je pošao dalje”, priča Vuković.

Kaže da se sa sadašnjim Predsjednikom Crne Gore kasnije, nakon promjena sretao često jer su stanovali u istoj zgradi.

“Držao je onoga maloga i izađe vani. Sjedjeli smo danima i razgovarali. Rekao mi je da ostanem i da će mi pomoći što me god interesuje. Zvao me je direktore ili profesore, ne po imenu. Rekao sam mu – postali ste žuta partija, antimarksistička i ja to ne mogu biti, jer ja sam marksizam studirao i on je postao sastavni dio mog mesa i krvi. Kada bi ja to promijenio onda šta bih bio. Nema od toga ništa – rekao sam mu tada”, prisjeća se Vuković.

Priče ispred zgrade bivšeg direktora i profesora sa bivšim đakom nastavljale su se iz dana u dan, a kako tvrdi Vuković, Đukanoviću je saopštio jasno stavove prema državi i društvu.

“Tada sam rekao da ću da se borim protiv pojava, jer mi ne smetaju ličnosti. Oni su uspostavili sistem koji omogućava i korupciju i krađu i otimanje… to treba mijenjati. Nije važno da promijenimo Mila, a dovedemo Đura, no je važno da promijenimo pravni, ekonomski i socijalni poredak. Opozicija i desna i lijeva, svi zastupaju socijalnu pravdu, sličnu onoj koju smo imali u socijalizmu. Pa i oko ekonomije, nakonzervativniji u opoziciji smatraju da treba da bude ravnopravno državno, privatno i društveno i sve ostalo što obezbjeđuje pristojan život. Vlast traži od ljudi koji nemaju osnovnu egzistenciju da voli državu. Taj čovjek to ne može. Što će meni otadžbina koja mi uzima sve, a ne daje mi ništa”, zaključio je Vladislav Vuković, član Predsjedništva Centralnog komiteta JKP CG u razgovoru za Standard.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Abazović: Crnoj Gori potreban novi predsjednik, najbolje da to bude kandidat objedinjenog građanskog bloka; NVO “Roditelji” politička organizacija bivšeg ministarstva prosvjete

Podgorica: Evo koje ulice će danas biti bez vode

Svetosavska: Ako se kandiduje Andrija Mandić, idemo i mi sa svojim kandidatom

Uhapšeni Ranko Radulović i Željko Matijašević zbog ugrožavanja sigurnosti advokata