Izvor: Pobjeda

Kako Abazović kaže: Mitrović otpravnik poslova u Beogradu

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović iskoristio je poziciju koordinatora Ministarstva vanjskih poslova da odredi Predraga Mitrovića, predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore, za otpravnika poslova u Ambasadi Crne Gore u Beogradu. Kako saznaje Pobjeda, Mitrović će funkciju preuzeti u martu, a iz Vlade su telefonom obavijestili crnogorsku ambasadu u Srbiji o budućem namještenju.
Kako Abazović kaže: Mitrović otpravnik poslova u Beogradu

Foto: Vlada Crne Gore

Određujući Mitrovića na mjesto rukovodioca u Ambasadi Crne Gore u Srbiji Abazović se, kako saznaje Pobjeda, pozvao na član 72 Zakona o vanjskim poslovima o zasnivanju odnosa bez javnog oglašavanja, ,,kada potrebe vršenja diplomatskih poslova to opravdavaju“.

Imenovanje Mitrovića, nekadašnjeg ambasadora Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji (2014-2018), samo je jedan od poteza koje Abazović povlači samovoljno, bez širih konsultacija, od kako je sredinom oktobra inicirao smjenu ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića.

ČISTKE 

Plan ,,širenja diplomatske mreže“ po vlastitom nahođenju Abazović je razradio u saradnji sa svojim savjetnikom Đorđem Radulovićem, nekadašnjim prvim čovjekom Ministarstva vanjskih poslova u ,,apostolskoj“ vladi Zdravka Krivokapića.

Pobjeda je pisala da je Abazović 7. novembra prošle godine otpravnicima poslova – Bojanu Šarkiću u Londonu, Veljku Milonjiću u Vašingtonu, Mirsadu Biboviću u Prištini, te Ivani Pajević, ambasadorki u Misiji Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, poslao rješenja o hitnom povratku u zemlju, zaključno sa 21. novembrom, iako su bili postavljeni tek prije nekoliko sedmica.

Četvoro crnogorskih diplomata pozvano je da se hitno vrate zbog ,,aktivnosti i potrebe rada u Ministarstvu vanjskih poslova u Podgorici“.

Od tada niko od njih nije dobio bilo kakvo zaduženje?!

POSTAVLJENJA

U međuvremenu, krenula su brzopotezna postavljenja novih ,,ljudi od povjerenja“.

Samo nekoliko dana nakon diplomatskih čistki, premijer u tehničkom mandatu poslao je trojicu otpravnika poslova – u Vašington Nebojšu Todorovića, u Tiranu Đorđa Jankovića i u Zagreb Damira Grbovića.

Očito, nakon smjene Ranka Krivokapića i preuzimanja Ministarstva vanjskih psolova, Abazović je odlučio da iskoristi novonastalu poziciju i brzopotezno izmijeni ljude u diplomatskoj mreži i postavi ,,svoje ljude“.

I to kroz klasičnu zloupotrebu Zakona o vanjskim poslovima, kao u slučaju postavljenja Nebojše Todorovića, čovjeka koji nikada nije radio u Ministarstvu vanjskih poslova, niti ima diplomatskog iskustva. Ranije je bio pripadnik Demokratske partije socijalista, a jedno vrijeme je, kao partijski kadar, bio raspoređen u – Ministarstvu zdravlja. Bio je i jedan od funkcionera u DPS-u Glavnog grada.

Odlukom Dritana Abazovića, ambasador u Ministarstvu vanjskih poslova Damir Grbović postavljen je za novog-starog otpravnika poslova u Zagrebu. Za razliku od Todorovića, on je imao prethodno zanimljiv diplomatski put. Svojevremeno je, kao kadar blizak Bošnjačkoj stranci, u vrijeme vlade Igora Lukšića, imenovan za ambasadora u Švajcarskoj i Lihtenštajnu, đe je ostao do kraja mandata, septembra 2020. godine.

Promjena vlasti nije se mnogo odrazila na karijeru Grbovića, tadašnji ministar vanjskih poslova Radulović ga je postavio za privremenog otpravnika poslova u Hrvatskoj. Kada je izglasana manjinska vlada Dritana Abazovića, novi ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić je vratio Grbovića nazad u Podgoricu.

Sve je ,,ispravljeno“ nakon smjene Krivokapića i Grbović se otisnuo u inostranstvo.

Ako je Todorović klasični obrazac kako ,,preletači“ dobijaju funkcije u vlasti, a Grbović pokazatelj kako se pliva u vodama raznih vlasti, postavljenje Đorđa Jankovića za otpravnika poslova u Tirani, bilo je lako objašnjivo. Odanost šefu se isplati: Janković je bio šef kabineta ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i do kraja je izvršavao naloge svog nadređenog.

,,ZASLUGE“

U svega dvadeset dana premijer u tehničkom mandatu napravio je ,,pretumbaciju“ unutar crnogorske diplomatske mreže po svom nahođenju i vođen isključivo partijskim i ličnim motivima. Sada je nastavio sa tom praksom.

Koliko je poznato, Predrag Mitrović nije partijski angažovan. Ima diplomatskog iskustva iako je privrednik: za vrijeme ,,stare vlasti“, u periodu od 2004. do 2014. godine, obavljao je funkciju predsjednika UPCG u tri mandata.

Kao čelni čovjek Unije poslodavaca, potpisao je krajem decembra prošle godine Opšti kolektivni ugovor (OKU) socijalnih partnera, UPCG, Saveza sindikata, Unije slobodnih sindikata i Vlade Crne Gore.

I moguće da je tada zadobio povjerenje i naklonost premijera u tehničkom mandatu. Naime, jedna od posljedica OKU je uvećanje dnevnice neđeljom što je crnogorske štampane medije dovelo u tešku poziciju, zbog znatno povećanih troškova distrubucije i opasnosti da se prekine rad štampanih medija neđeljom. Uprkos otvorenim prigovorima predstavnika štampanih medija, iz Unije poslodavaca – nije bilo razumijevanja.

Naprotiv, upravo je predsjednik UPCG Mitrović požurio da izjavi kako „menadžmenti medija novim tekstom Opšteg kolektivnog ugovora nijesu ugroženi jer su sa Vladom Crne Gore dogovorili neku vrstu kompenzacije za spornu odredbu uvećanja zarade za rad nedjeljom“.

Te ,,kompezacije“, ili dogovora sa Vladom, o kojoj je Mitrović pričao, međutim, nije bilo ni u nagovještaju.

– Mi nijesmo bili informisani niti konsultovani o toku pregovora za tekst novog Opšteg kolektivnog ugovora. Kada smo, na osnovu nezvaničnih informacija, saznali da se rad medija ne uvažava kao djelatnost od javnog značaja reagovali smo i iznijeli argumente koji nijesu bili prihvaćeni, a nakon kojih je Unija poslodavaca, ponovo bez našeg znanja, pravila kompromise sa sindikatima oko sporne odredbe. Dakle, sada čujemo i da su mediji dogovorili neku kompenzaciju sa predstavnicima Vlade Crne Gore – obratili su se pismom premijeru Abazoviću čelnici tri dnevne novine – Dana, Pobjede i Vijesti.

Na pismo tri medija Mitrović nije reagovao. U međuvremenu, premijer Abazović je odlučio da će Predrag Mitrović biti prvi čovjek Ambasade Crne Gore u Srbiji.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Dritana Abazovića

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Abazović brzopotezno postavio nove otpravnike poslova čim je preuzeo Krivokapićev resor

Dritan ekspres

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Privremeno se zatvara saobraćaj na Bulevaru Knjaza Danila

Bigović ”ušao u proceduru”, Vukotić obezbjeđivao medijsku podršku

Uhapšen Marko Ljubiša Kan

Petričević: Šverc cigareta nije prestao, Krivokapić mi prenio da sam ugrožena