test

KAZAZ ZA STANDARD: Spajić taktizira tamo gdje ne bi smio – Nema snage da osudi genocid u Srebrenici, jer je pupčanom vrpcom vezan za Beograd

S Rastoder

26/04/2024

11:04

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu dr Enver Kazaz je u razgovoru za Standard podvukao da crnogorska vlast nema prostora da kalkuliše u odnosu na Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

“Crnogorska vlast, a posebno njen vrh, nema prostora da pred čitavim čovječanstvom prihati desnu nacionalističku, rigidnu retoriku koja dolazi iz Beograda i Banja Luke i da nijemo promatra događaje oko donošenja Rezolucije o Srebrenici u UN. To bi biila civilizacijska sramota za Crnu Goru bez obzira na untarpolitičke razloge i bez obzira na Spajićev savez sa prosrpskim, da ne kažem pročetničkim partijama u CG”, rekao je Kazaz.

On je podsjetio da su Crna Gora i Bosna i Hercegovina imale odlične odbnose, da je CG priznala genocid u Srebrenici, te da su više puta zvaničnici iz CG dolazili na obilježavanje genocida u Srebrenici.

“Prema tomem Spajić tu ima komotan prostor da se očituje o toj Rezoluciji i da Crnu Goru izvuče iz civilizacijske sramote”, rekao je Kazaz.

On je negirao da je crnogorsko tihovanje prema najavljenoj Rezoluciji dio neznanja mlađih političara koji su sada vlast u Crnoj Gori.

“Ne mislim da su mlađe generacije, koje su na vlasti u Crnoj Gori toliko glupe da ne razumiju zbivanja devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije, posebno krvavi rat i masovne zločine i genocid u BiH. Mislim da se tu radi o konzervativnim, pronacionalističkim ideologijama i mogli bimo reći da je Spajić, sa svojim evropskim umivenim licem, negdje duboko vrlo konzervativan političar ili političar koji taktizira na onom mjestu na kojem ne bi smio i gdje nema nikakvih taktika”, smatra sarajevski profesor i sagovornik portzala Standard.

Podsjećajući da je istina da se u Srebrenici dogodio genocid i da je Haški tribunal to presudio, Kazaz pojašnjava da se u Rezoluciji UN ne pominje srpski narod.

“Prema tome, Spajić treba da osudi one individue koje su ime srpstva činile takve strašne zločine. On nema snage da osudi genocid i to pokazuje da je, htjeli mi to ili ne, na neki način pupčanom vrcom vezan za Beograd”, precizirao je dr Kazaz.

Podsjetimo, premnijer Milojko Spajić je prije nekoliko dana na pitanje da li će Crna Gora biti kosponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici, odgovorio kako “ne želi danas da odgovara na ta pitanja”.

“Kosponzorisaćemo infrastrukturu u Crnoj Gori”, kazao je on, dodajući kako će o stavu Vlade o Rezoluciji javnost biti “blagovremeno obaviještena”.

Upitan zašto se čeka na taj odgovor toliko dugo, Spajić je rekao da su “zauzeti jer se bave projektima, infrastrukturom, platama, penzijama i dječjim dodacima”.

“To su teme prošlosti, Crna Gora ima svoj stav, ponavljali sm ga hiljadu puta, na vrijeme ćete dobiti informacije”, dodao je Spajić.

Napomenut od strane novinara kako je pitanje genocida u Srebrenici univerzalno, te da niko time ne želi skrenuti pažnju sa pitanja infrastrukture, Spajić je govorio o tome kako je Crna Gora “dokazala unazad 10 godina da je usklađena sa evropskom bezbjednosnom i odbrambenom politikom”.

“Sada imamo i vladavinu prava i velika je promjena od 2023. i svi to vide u pogledu vladavine prava. Nije džabe rečeno da je ova Vlada za pola godine uradila više nego sve Vlade u prošlih šest”, istakao je on.

Izvor (naslovna fotografija):

Enver Kazaz

Ostavite komentar

Komentari (0)