test

Knežević: Mislim da će se Brđanin vratiti na čelo policije, izvjesno da će Kurti ići njegovim stazama

Standard

21/03/2024

21:43

Mislim da će se Zoran Brđanin opet vratiti na mjesto direktora policije - upravo zbog postupka na Vladi koji je sproveden suprotno Zakonu o unutrašnjim poslovima, ocijenio je poslanik i lider Demokratske narodne partije Milan Knežević.



Današnji izbor Predraga Burića za generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) mu, kaže, govori da je izvjesno da će Artan Kurti (bivši generalni inspektor ANB) ići stazama Brđanina kad je u pitanju povratak na funkciju.

“Izbor Burića, uz nepotpuno poštovanje Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, govori da tu postoje određene nedostatnosti i da je vrlo izvjesno da će Artan Kurti ići stazama Brđanina kad je u pitanju povratak na funkciju”, poručio je Knežević gostujući u emisiji „Načisto“ na Televiziji Vijesti.

On smatra da sami postupak izbora v.d. direktora policije pokazuje da nije u pitanju rat za profesionalca – već za prevlast u bezbjednosnom sektoru.

Podsjećamo, Crna Gora je od ponoći do tri ujutru 13. marta bila bez direktora Uprave policije, jer je odluka Vlade o razrješenju Zorana Brđanina, donijeta 3. marta, stupila na snagu na isteku 12. marta, a Vlada do tog roka nije izabrala njegovog nasljednika, odnosno odbila je prijedlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da vršilac dužnosti direktora bude Lazar Šćepanović. Zakon o unutrašnjim poslovima nalaže da se v.d. direktora policije imenuje na prijedlog ministra unutrašnjih poslova, a Vlada je na prijedlog premijera Milojka Spajića na tu poziciju izabrala Aleksandra Radovića.

Na to je i tokom večerašnjeg gostovanja ukazao i Knežević poručujući da će odluka o imenovanju Radovića pasti na bilo kojem sudu.

“Da smo bili u Vladi, jasno bismo se odredili prema tome i od samog početka ne bismo podržali izbor v.d. direktora policije suprotno zakonu”, poručio je Knežević.

Istraga SDT u odnosu na Šukovića i Milovića ne treba da rezultira samo smjenama

Knežević je poručio da bi Specijalno državno tužilaštvo (SDT) trebalo da se odredi prema onome što su šef Specijalnog državnog tužilaštva Predrag Šuković i ministar pravde Andrej Milović saopštili jedan za drugog.

“SDT je pozvano da istraži sve što su Šuković i Milović rekli jedan za drugog na sjednici Odbora za bezbjednost i to treba da rezultira epilogom koji neće samo podrazumijevati smjene”, podvukao je Knežević.

Radinović ima rusko državljanstvo i biznis

 Rekao je da je Miloš Radinović najbolji izbor za ambasadora u Rusiji. Potvrdio je da Radinović ima rusko državljanstvo i biznis u toj državi.

“Rođen je u Crnoj Gori, ima biznis u Rusiji… Predložio sam čovjeka koji bi doprinio odnosima dvije države”, rekao je Knežević gostujući na Televiziji Vijesti.

Dodao je da sama činjenica da je Radinović spreman da podnese otpust iz ruskog državljanstva i iz biznisa govori o tome koliko mu znači pozicija ambasadora.

Bojović tražio doda da se poštuje teritorijalni integritet i ostalih država

Knežević tvrdi da Vladislav Bojović na Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) nije predložio da se sankcije Rusiji izbrišu.

“On je bio je spreman da Crna Gora podržava vanjsku politiku kada je u pitanju sukob u Ukrajini, ali je tražio da se poštuje teritorijalni integritet”, ne samo Ukrajine nego i ostalih država – rekao je Knežević gostujući u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti.

Pitao je zašto niko ne kaže poštujemo teritorijalni integritet Srbije.

“Bojović nije doveo u pitanje vanjsku politiku Crne Gore i EU, samo je smatrao da se pored dijela gdje piše da se poštuje teritorijalnog integriteta doda: uključujući i ostalih država…:, istakao je Knežević.

Rekao je da očekuje da će Rusija i Ukrajina na jesen sjesti za pregovarački sto.

“Vjerujem da će Ukrajina i Rusija naći zajednički dogovor. Mi smo spremni da podržimo svaku vrstu dogovora između njih”, poručio je Knežević.

Bili su, kaže, za vojnu neutralnost jer smatraju da „mala država treba da bude sa strane kad se veliki tuku“.

“Ali poštujem činjenicu da je Crna Gora postala članica NATO. Nećemo preispitivati tu činjenicu”, dodao je Knežević.

„Ne bih podnio tužbe kao Marko Kovačević, ali on vjerovatno ima razlog za to“

Knežević rekao je da ne bi podnio krivične prijave kao što je uradio predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević zbog navodnih prijetnji koje je dobio na internetu nakon novinarskih tekstova i izjava političara.

“Nemam informaciju kakve je sve prijetnje dobijao Kovačević. On je saopštio da ima određene nivoe sumnje da su odrešeni novinari i političari učestvovali u stvaranju ambijenta linča. Ja ne bih to uradio, ali Kovačević vjerovatno ima razlog za to, složićete se da imamo porast agresivnosti na društvenim mrežama”, istakao je Knežević.

Kaže da je on lično za sad tužio samo jedan medij.

“Gospodin Kovačević je sigurno dobio broj prijetnji. Jesu li one povezane s ovim licima – neka utvrdi tužilaštvo”, dodao je Knežević.

Ocijenio je i da Marko Kovačević nije sklon ispadima.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda/Mara Babović

Ostavite komentar

Komentari (0)