Ko je Vasko Aković: Časni policajac koji nije htio da žmuri na bezakonje i čiju glavu su htjeli kriminalci i huligani

U moru jučerašnji vijesti u vezi sa potpisivanjem takozvanog ''temeljnog ugovora'' između Vlade CG i Srpske pravoslavne crkve, te još jednom desantu na CG srpskog patrijarha Porfirija, izdvojila se vijest o tome da je šef granične policije Vasko Aković podnio ostavku na tu poziciju jer je, srpska delegacija sveštenika ušla u Crnu Goru bez kontole i evidencije. Rijetko častan čin čovjeka koji je u više prilika pokazao kako se brane principi i čuva čast crnogorske policije.
Ko je Vasko Aković: Časni policajac koji nije htio da žmuri na bezakonje i čiju glavu su htjeli kriminalci i huligani

Ko je Vasko Aković?

U policijskoj službi je već 21 godinu. Radio je kao pomoćnik za javni red i mir u Beranama, zatim kao komandir stanice policije u Rožajama i Andrijevici. Bio je načelnika Odaljenja bezbjednosti Andrijevica i načelnik OB Podgorica.

Profesionalni put ga je vodio dalje do načelnika Odsjeka za obezbjeđenje objekata sve do sadašnjeg, već bivšeg radnog mjesta, načelnika regionalnog centra granične policije Centar.

Aković je beskompromisan borac protvi svih oblika kriminala, hrabar policajac koji je stavljao glavu u torbu vuše puta, braneći Crnu Goru i građane od raznoraznih kriminalaca. Onih organizovanih ili individualaca. Kao čin odmazde i upozorenja kriminalci su pokušali da ga ubiju još 2006. godine kada mu je postavljena bomba pod auto i 2007. godine kada su to isto učinili ali ispred vrata njegovog stana.

Nije ostao po strani ni prilikom protesta 2015. godine kada je, prilikom obavljanja dužnosti, pogođen kamenicom u slijepočnicu, u incidentima za vrijeme protestne šetnje Demokratskog fronta.

Šta je prethodilo Akovićevoj ostavci?

Tajni dolazak patrijarha srpskog Porfirija brižljivo je pripreman i planiran. Aković je nakon saznanja da su njegove kolege, preskačući lanac komande, organizovale dolazak srpskog Patrijarha sa delegacijom na teritoriju Crne Gore, bez ikakve granične kontrole i evidencije, predao zahtjev za razrješenje sa dužnosti. Iako su patrijarh Porfirije i ostali sveštenici SPC sletjeli helikopterom države Srbije na Zlaticu, evidentirani su kao da su prošli redovan granični prelaz na Aerodromu Podgorica.

O svemu su bili informisani pojedini, njemu potčinjeni, policijski službenici, poput šefice graničnog prelaza Aerodrom Podgorica Aleksandre Đukić sa kojom je, zaobilazeći Akovića kao njoj nadređenog, komunicirao pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor granične policije Dragan Klikovac.

I tu je kap prelila čašu. Akoviću je ostao samo jedan izlaz za časnog čovjeka – da podnese ostavku.

Tu informaciju prokomentarisao je i predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora Miodrag Vlahović koji je izrazio je poštovanje prema Akoviću zbog te odluke.

Vijest o njegovoj ostavci objavila je i njegova sestra na svom FB profilu.

“Moj brat Vasko Aković danas je podnio ostavku jer su mu njegove kolege kojima je bio šef radile iza leđa i organizovale nelegalan ulazak patrijarha u Crnu Goru bez zvanične procedure. Crna Gora većinski ostaje poltronska, jadna, prodana kao i 100 godina unazad”, rekla je Marina Aković.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

6 komentara


Murinjo

Dostojanstveno, svaka cast gospodine i moralno i ljudski. Izdali bi oni i djecu svoju a ne tebe, ali ko ne plati na drini platice na cupriji. Da si ti ziv i zdrav

Odgovori
Ana

Poštovanje za gospodina u nadi da neće ostati jedini da će nas biti još koji će se suprostavit bagri i neće ćutati pred njihovim sramnim organizacijama.

Odgovori
Piper

Veliko poštovanje za časnog oficira.
Sve ti ćetalo sokole 🇲🇪👍

Odgovori
Vila

Vasko Akovic je časni i pošteni Crnogorac i pripadnik Uprave policije…Marina budi ponosna i Ti i svi Akovici na vašeg brata…A ti Crna Goro na svog sina…

Odgovori
Roki

Da ima imalo zakon sad bi vec bile podnesene ostavke ministra policije .ministra drzavne bezbednosti,presednika vlade a najpravilnije bi bilo da citava vlada podnese ostavku jer ovo je znak koliko su nesposobni ovo ljudi ovo je dno dna pa se pitamo zasto nam je policija korumirana kad dvije dzukele iz te policije mogu da naprave ovakvu izdaju.

Odgovori
Miro

Poštovanje g. Akoviću. Na sličan ili i manje hrabar način trebala bi reagovati polovina naroda CG. Ličan otpor je pokazatelj sopstvene časti.

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Vlahović izrazio poštovanje prema Akoviću: Veliko poštovanje za ovog čovjeka

KAKO JE PORFIRIJE UŠAO I IZAŠAO IZ CG MIMO ZAKONSKIH PROPISA: Jedan od šefova granične policije Vasko Aković podnio ostavku

Održana sjednica Skupštine Glavnog grada; Vuković: U 2021. godini realizovane sve planirane aktivnosti

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Uništena jedna od najljepših plaža Crne Gore

DF predstavio bilborde podrške: Da pobijedimo Mila Đukanovića glasamo za Milatovića

Tuča u Budvi: Policija traga za dvije osobe

Adžić: Kralj kripto valuta uhapšen na podgoričkom aerodromu