KO ODLAZI, A KO OSTAJE: Manjinska vlada “čisti” Krivokapićeve eksperte, u ANB-u novo kadriranje

Po objavljivanju vijesti o podnošenju inicijative, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović ustvrdio je kako ministri u Vladi smatraju da vicepremijer Dritan Abazović treba da podnese ostavku. Da nijesu svi ministri stali iza Milatovićevog stava jasno je bilo odmah nakon toga, jer su se oglasili i demantovali ministri Sergej Sekulović i Đorđe Radulović.
KO ODLAZI, A KO OSTAJE: Manjinska vlada “čisti” Krivokapićeve eksperte, u ANB-u novo kadriranje

Prije nego što je saopštio navodni stav svih Milatović nije razgovarao ni sa ministrom kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem koji je to kazao Vijestima.

Kasnije je na Tviteru napisao da je siguran da su namjere vicepremijera časne i da mu povratak DPS-a ne može biti cilj.

Cijela Milatovićeva ujdurma, na neki način riješila je dileme oko toga ko bi mogao ostati na istoj ili sličnoj poziciji i u manjinskoj vladi, koja, kako je Standard ranije pisao, će imati 18 resora.

Iz više razgovora sa sagovornicima koji su upućeni u dešavanja oko buduće vlade, a i ranijih odnosa, kao i jučerašnje reakcije, jasno je da bi ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović mogao ostati na istom mjestu. Sličnu poziciju ima i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, s tim što bi najvjerovatnije to ministarstvo pretrpjelo transformaciju i više resora. Srzentićka se ipak juče nije oglasila nakon Miltovićeve tvrdnje, ali neće biti kasno da to uradi i danas.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić blizak je svojevremno partijskom drugu Dritanu Abazoviću, što ga, uz dobar rad u protekloj godini, preoporučuje da zadrži istu funkciju. Preporuka je takođe stigla i juče kada je saopštio da ima povjerenje u časnost potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Iako je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović nedavno od poslanika dobio crveni karton, a Krivokapić odbio da poštuje instituciju Skupštine i poslanike, on bi mogao ostati u resoru vanjskih poslova i dalje. Sagovornici Standarda kažu da Radulović ima odlične odnose sa Abazovićem i pokretom URA, a jučerašnje odbijanje da stane iza Milatovićevih tvrdnji dodatno mu otvara vrata manjinske vlade.

Ako je i bilo više nema dileme oko ministara Jakova Milatovića i Milojka Spajića. U krugovima bliskim koaliciji Crno na bijelo nijesu imali ništa protiv toga da Spajić bude i dalje ministar, ali se juče sam diskvalifikovao. Osim toga bilo je upitno i to da li bi pristao na ulazak u manjinsku vladu a razlozi ne bi bili i nijesu u kategorijama filantropije i etike već logike i matematike. U novoj vladi bi bio jedan od 18 ministara i ne bi se više pitao od ostalih. Sadašnja pozicija je i te kako drugačija, jer se, kaže više izvora, o svemu pita i neformalni je premijer iz sjenke.

Skoro da se sa sigurnošću može reći da ministri Ratko Mitrović, Aleksandar Stijović, Vesna Bratić, Jelena Borovinić Bojović i Olivera Injac odlaze i da će im se novi mandatar “zahvaliti na saradnji”.

I funkcioner GP URA Zoran Mikić je juče je za RTCG rekao da će u novoj vladi biti mjesta za neke od ministara, ako to budu željeli.

“Što se tiče ministara iz aktuelne Vlade, biće mjesta za neke ministre, ako to oni budu sami željeli. Jasno je da u toj vladi nema mjesta za DF i DPS. Jasno je da ćemo prvo razgovarati sa kolegama sa kojima smo potpisali Memorandum o saradnji, a to su SNP i manjinske partije, ali da ćemo razgovarati i sa svim pojedinicima koji mogu da doprinesu da ta Vlada, ako do nje dođe, napravi iskorake”, poručio je Mikić.

On je kazao i da što se tiče GP URA, program, “Evropa sad” ostaje.

“Mi smo spremni da taj program unapređujemo i da nađemo modele kako taj program da zaživi i opstane”, poručio je Mikić i poručio da je za dovođenje investitora potrebna stabilna Vlada.  

Sastav nove vlade umnogome će zavisti i od ishoda sjutrašnjeg Glavnog i Izvršnog odbora SNP-a koji treba da se odredi prema manjinskoj vladi. Sve informacije govore u prilog tome da predsjednik Vladimir Joković ima ubjedljivu većinu u stranačkim tijelima te da će i ta stranka biti dio novog tima. To će biti značajan korak ka, prije svega, stabilnosti nove vlade jer će sa SNP-om imati kvalifikovanu većinu koja će moći da odblokira sve procese u Crnoj Gori.

Manjinska vlada će, savim je izvjesno, raščistiti situaciju u bezbjednosnom sektoru, odnosno u Agenciji za nacionalnu bezbjednost. Odnosi na relaciji Abazović – Vukšić su odavno poremećeni, jer ANB radi van kontrole potpredsjednika vlade. “Stara ljubav” između Krivokapića i Vukšića i dalje traje i sva dešavanja u ovom sektoru su plod te kohabitacije.

Prema informacijama Pobjede Vukšić je u ponedjeljak organizovao hitan sastanak užeg kolegijuma, jer mu ističe vrijeme da Vladi dostavi revidirani akt o sistematizaciji radnih mjesta koji će biti ulaznica za kadrove premijera Zdravka Krivokapića u tajnu policiju.

Izvori Pobjede iz Agencije kažu da su već juče „počele da rade tri žene“.

Jedna od njih je supruga jednoga od načelnika, preletača. Dvije su raspoređene u KOZ (Kontraobavještajna zaštita) da pojačaju napore da se nađe đe cure podaci. Očekuje se narednih dana dolazak novih ljudi kažu naši izvori.

Novi šef sektora Kontraobavještajne zaštite (KOZ) Bojan Vukčević, kako ističu sagovornici, zaveo je strahovladu, neku vrstu vanrednog stanja u cilju maksimalnog disciplinovanja osoblja i agenata.

Vukšić je Vukčevića na tu poziciju postavio prošle sedmice umjesto Bata Milića, optužujući ga da je nesposoban da utvrdi ko novinarima daje podatke. Vukčević je sve upregao da zaustavi curenje informacija i otkrije ko je „krtica”. Zabranio je Vučini Zivkoviću kontakte sa predstavnicima državnih organa, dodaju oni.

Premijer je, ističu sagovornici, odmah naložio Vukšiću da „završe sistematizaciju u Agenciji i dostave mu akt“, strahujući da će njegova vlada pasti i da neće uspjeti da uposli svoje pogodne i podobne u ANB-u.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Sapienti_Sat

Polakote, čekajte I da odu, a bojim se neće bez gusala…lako ćemo o budućoj. Velike pare su ljuljnuli Vučko i Putimir

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Joanikiju suđenje u slučaju pedofilije 25. oktobra; Olenik: Saslušati Stamatovića koji posjeduje snimke orgijanja sa djecom

Bošković odgovorio Abazoviću: Na niske ste grane spali, dokaz Vam je slika iz 1996. godine?

RUDNIK UGLJA PLJEVLJA: Ako nastave „posao vijeka“, povećaće EPS-u cijenu uglja

SAD: Konkretni rezultati ANB-a, osigurati da Crna Gora nastavi da se opire ruskom uticaju