Đukanović: Vojničko zanimanje jedno je od najčasnijih u Crnoj Gori, a uniforma sleduje najbolje i najspremnije

Uposljednje dvije godine svjedoci smo pokušaja opstrukcije, lutanja i zastoja u reformama i funkcionalnosti države koja je ranije bila razlogr njenog poštovanja u međunarnodnoj zajednici, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na proslavi Dana Vojske.
Đukanović: Vojničko zanimanje jedno je od najčasnijih u Crnoj Gori, a uniforma sleduje najbolje i najspremnije

On je kazao da je Zapadni Balkan na trasi – “što je dovelo do zastoja evropskih integracija i pogubnih velikodržavnih prega”.Ukazao je na da to nosi opasne posljedice po bezbejednost našeg regiona, da napad Rusije na Ukrajinu najveći je sukob u Evropi, te da svijet kakav smo poznavali više ne postoji – i da danas niko ne zna kako će izgledati budući poredak.

” Sve to provorcira stabilnost i izaziva strahove i za budučnost i naše države, stoga je veliki izazov za sve da se pronađe način za deblokadu institucija sistema i obezbijedimo građanima da se kroz izborni proces dođe do rješenja”, poručio je Đukanović.

On je dodao da bez bezbjednosnog sistema nema napretka.

“Vojska Crne Gore je dio partnertske odgovornosti u svijetu i ponosni smo na podršku koja se pruža Ukrajini – time se doprinosi evropskim vrijednostima”, istakao je Đukanović.

On je rekao da je naša vojska zapažen primjer kroz brojne misije NATO, UN i EU. Istakao je i da su žene imale nezamjenjivu ulogu i danas stoje u prvim redovima vojske – što našu vojsku čini savremenijom i inkluzivnom.

“Vojničko zanimanje je tradicionalno i jedno od najčasnijih u Crnoj Gori”,poručio je on dodajući da uniforma sleduje najbolje i najspremnije.Dug je i slavan put crnogorske vojske kroz vjekove. Od Tuđemila u 11. vijeku, preko čuvenih bitaka u 18. i 19., velikog Trinaestog jula i slavne antifašističke Narodno-oslobodilačke borbe, do interoperabilne moderne vojske, u stroju s najspremnijim partnerskim armijama. Na ponos narodu i državi, kao sigurna uzdanica u ovim turbulentnim vremenima.

Prolazimo nažalost kroz delikatne političke trenutke u Crnoj Gori. Nakon godina i decenija kontinuiranih uspjeha, očuvanja mira i izbjegavanja ratnih razaranja i masovnih pogibija u vrijeme krvavog raspada Jugoslavije i NATO intervencije, obnove nezavisnosti na referendumu prije 16 godina, stupanja u NATO i liderske pozicije u pregovaračkom procesu sa EU, u posljednje dvije godine svjedoci smo opstrukcije, lutanja i zastoja u razvoju i reformama, zaključno sa ugrožavanjem funkcionalnosti države koja je u prethodnom periodu bila znak prepoznavanja Crne Gore i razlog njenog poštovanja u međunarodnoj zajednici.

Društveni procesi u zemlji odvijaju se u bitno promijenjenom regionalnom i globalnom geopolitičkom kontekstu. Zapadni Balkan je na trasi destruktivne antievropske politike, što je dovelo do zastoja u integracijama, bujanja antievropskih interesa i uticaja trećih strana, kao i restauracije nacionalističkih politika i pogubnih velikodržavnih projekata.

Zaoštravanje na globalnoj sceni nosi sobom opasne posljedice i po stabilnost i bezbjednost našeg regiona. Napad Rusije na Ukrajinu najveći je sukob nakon Drugog svjetskog rata u Evropi. I najveći bezbjednosni rizik po čovječanstvo od Kubanske krize 1962. Svijet kakav smo poznavali više ne postoji. Danas niko ne zna kako će izgledati budući globalni poredak. Svjedočimo neizvjesnom preslaganju postojeće geopolitičke infrastrukture.

Sve to provocira stabilnost i izaziva strahove za budućnost i naše države. Stoga je velika odgovornost i izazov za državnu politiku, za sve političke subjekte u društvu

Konjević: Crnogorska vojska garant demokratskog i svakog drugog razvoja države

Ministar odbrane Raško Konjević poručio je da je crnogorska vojska garant demokratskog i svakog drugog razvoja države, dodajući da “nema ničeg moćnijeg i časnije od vojnika koji proslavljaju svoju vojsku.

“U prirodi demokratije je da se neprekidno usavršava, a u istoriji Crne Gore pokazalo se da se demokratije efikasno brane i pobjeđuju “, poručio je on.

Konjević je ukazao na to da je Crna Gora članica NATO te kazao da je pristupanjem tom savezu podginuti odbranbeni i demokratski standardi države.

” To istovremeno znače novi zadaci – dodao je on.

Konjević je ukazao da su time svakim danom na provjeri kod građana a i međunarodnih partnera.

” Pripadnici Ministarstva odbrane većini izazova uspješno odgovaraju “, kazao je on.

Novi vojnici položili zakletvu

Tridesetak novih vojnika Vojne akademije položilo je zakletvu.

On je rekao da nema ničeg moćnijeg i časnijeg od vojnika koji prosljavljaju svoju vojsku.

“U prirodi demokratije je da se neprekidno usavršava, a u istoriji Crne Gore pokazalo se da se demokratije efikasno brane i pobjeđuju “, poručio je on.

Konjević je ukazao na to da je Crna Gora članica NATO te kazao da je pristupanjem tom savezu podginuti odbranbeni i demokratski standardi države.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, kazao je da je borba za slobodu bila obrazac trajanja i način života predaka, zbog čega smo danas slobodni, samostalni, sigurni, uvaženi i ponosni.

“I ovaj stroj crnogorskih vojnika ima svoje zasluženo i uvaženo mjesto i ulogu, prije svega u Crnoj Gori, ali ništa manje i u svijetu – tamo gdje danas, možda kao nikada ranije postoji potreba da se čuva mir i sigurnost kao najveća vrijednost današnjice”, rekao je Lazarević.

On se zahvalio pripadnicima VCG na čestitom i odgovornom obavljanju dužnosti, što svojim predanim radom doprinose osjećaju sigurnosti naših građana, ali i građana Kosova i Letonije, sjutra Bugarske, Zapadne Sahare, Iraka.

Zaključio je da “Jedni drugima moramo biti podrška i oslonac jer je jak i čvrst duh kolektiva najmoćnije oružje”, zaključio je lazarević.

“To istovremeno znače novi zadaci”, dodao je on. Konjević je ukazao da su time svakim danom na provjeri kod građana a i međunarodnih partnera.

” Pripadnici Ministarstva odbrane većini izazova uspješno odgovaraju”, kazao je on. 

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Injac: Vojnici shvatili da ne moraju biti politički aktivni da bi napredovali

Pala Vlada Dritana Abazovića

Konjević: Vlada Krivokapića nije poništila zaključak iz 2019. kojim je Sinjajevina određena kao vojni poligon, utisak da je Injac davala otkaze iz političkih razloga

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vozilo sletjelo u Taru, poginula žena, tragaju za dvoje djece

Kentera najavio krivičnu prijavu protiv Miloševića zbog optužbi da ANB stoji iza šverca cigareta

Đuričković: Nadam se da Abazovića čekaju sudski proces i zatvorska kazna

Smart: Komentar Rajnke implicira da je Abazović proruski čovjek