test

Kordić: Crna Gora mora iskoristit šansu, novac će stizati u zavisnosti od učinka u reformama

Standard

20/09/2024

21:22

Politička podrška Evropske unije Crnoj Gori je bez presedana. To se vidi u političkim smjernicama predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Jasno je naznačeno da je politika proširenja geostrateški, ekonomski i moralni imperativ - kazala je u centralnoj informativnoj emisiji 24 sata Televizije E, nekadašnja pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom, Zorka Kordić.

“Moramo iskoristiti šansu naredne dvije godine da na najbolji način unaprijedimo naše strateške okvire, zakonodavni okvir, da sve ono što je obuhvaćeno planskim dokumentima, a naročito reformskom agendom, zaista implementiramo na najefikasniji način”, kaže Kordić.

Govoreći o Planu rasta za Zapadni Balkan, kroz koji su za Crnu Goru planirana 383 i po milona eura, Kordić vjeruje da čitav proces dobija na dinamici. Objašnjava da će novac u Crnu Goru stizati u zavisnosti od učinka u reformama. Vjeruje i da će nadzorni mehanizam stvoriti dodatni pritisak na sve aktere, naročito političke. Kordić pozdravlja najavu ministarke evropskih poslova Maide Gorčević da će do kraja godine biti zatvorena četiri poglavlja.

“Pozdravljam ako je sistem spreman da odgovori obavezama u četiri poglavlja, koja se odnose na intelektualnu svojinu, informatičko društvo i medije, preduzetništvo i industrijsku politiku. Da su bile bolje političke okolnosti, ta poglavlja smo mogli i ranije zatvoriti. Ono što je interesantno, naravno, ako je to oprjedeljenje Vlade, da se ide u zatvaranje poglavlja 31, koje se odnosi na vanjsku i bezbjednosnu politiku, gdje se Crna Gora apsolutno usklađuje sa politikom Evropske unije”, naglasila je Kordić.

Nekadašnja glavna pregovaračica sa EU vjeruje da evropske vrijednosti treba njegovati i unapređivati, pogotovo imajući u vidu političke okolnosti. Objašnjava da je važno da se razumije odnos međuzavisnosti, onoga što je EU agenda i agenda održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Kordić dodaje da nekada u drugi plan pada i naša nacionalna strategija održivog razvoja i sve ono što su ciljevi i aktivnosti koje proizlaze iz nje.

“Smatram da je mnogo važnije na koji način će naša zemlja biti predstavljena, u smislu kako ćemo dati doprinos, prije svega, debati koja se vodi oko takozvanog pakta za budućnost, gdje se kroz reformu multilateralizma i svega onoga što je sistem Ujedinjenih nacija, želi uticati na kvalitet javnih politika na nacionalnom nivou”, zaključila je Kordić.

Izvor (naslovna fotografija):

Zorka Kordić, foto: Skupština CG

Ostavite komentar

Komentari (0)