Kovač: Sporazum jednostran, nije ravnopravno obuhvatio sve strane;Radunović: Đukanović sa “Lorom 3” napravio politički dil

U toku je sjednica Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu na kojoj će obaviti kontrolno saslušanje na temu: ''Primjena sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Republike Hrvatske o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, sa posebnim akcentom na istragu slučaja ''Lora 3''.
Kovač: Sporazum jednostran, nije ravnopravno obuhvatio sve strane;Radunović: Đukanović sa “Lorom 3” napravio politički dil

foto screenshot

Ministar pravde Marko Kovač poručio je da će uraditi sve, što je u njihovoj moći a u skladu sa zakonom propisanih aktivnosti, kako bi došlo do procesuiranja svih lica koja do danas nisu procesuirana.

“Ono što se može učiniti jeste da se kod hrvatskog pravosuđa urgira i traži da se istraje u slučaju Lore 3, i da Crnogorsko pravosuđe stoji na raspolaganju za bilo kakvu pomoć. Zamolnice koje se upućuju u cilju saradnje idu preko MP, što znači da mi imamo posredničku ulogu”, kazao je Kovač.

On je dodao da je analizirajući područne primjene, “i pravnom laiku je jasno da u momentu potpisivanja strane ugovornice nijesu bile ravnopravne”, te da je ugovor “jednostran”. 

“Mislim da treba razmišljati o revidiranju Sporazuma”, kazao je Kovač i dodao je njegov resor spreman da pruži podršku kako bi se ovaj odnos revidirao i uspostavio odnos dvije ravnopravne strane, a ne na osnovama na kojima sada stoji. 

Državna tužiteljka upućena na rad u Specijalno državno tužilaštvo Tanja Čolan Deretić kazala je da tadašnje Vrhovno državno tužilaštvo povodom izjave objavljene u DN Dan 2009. godine, formiralo predmet i krenulo u prikupljanje podataka. 

“Tužiteljka SDT-a je 2018. godine posjetila Tužilaštvo u Splitu i došla do podatka da dokazi koje su oni prikupili u predmetu ne pružaju dovooljno osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica u tom trenutku. SDT je tada predložilo postupajućim tužiocima iz Splita, da pruži međunarodnu pravnu pomoć, odnosno saslušanje lica koji se nalaze na našoj teritoriji. Međunarodna pomoć nakon ovoga nije tražena”, kazala je ona. 

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da je Đukanović sa “Lorom 3”, preko Filipa Vujanovića, napravio politički dil.

“Vi nemojte dirati ulogu Đukanovića u ratnim dešavanjima u Hrvatskoj, a mi ćemo da zažmurimo na Loru. Mi ćemo da prodamo leševe naših građana, patnju bol i pravdu prema njima, za imidž nove vlasti. Tako je ovaj, mogu slobodno da kažem – sramni dokument, nastao”, kazao je Radunović. 

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

Pala Vlada Dritana Abazovića

Vlada usvojila nacrt Temeljnog ugovora sa SPC bez kvalifikovane većine, Krivokapić nakon sjednice kazao da “temeljni ugovor” nije usvojen i da će se morati ponovo glasati

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Martinović: Nema krivičnog djela, u pitanju je selidba, a ne izgradnje asfaltne baze

Udruženje sudija: Krajnje neprimjerenim i neprofesionalnim komentar Marka Kovača

Jakič: Poslije svih upozorenja međunarodne zajednice, Abazović ni danas nije ništa čuo

Kurti i Milić optužuju 12 lica da podatke iz arhiva ANB dostavljaju medijima