test

Krapović: Uvjeren sam da će saveznici nastaviti da pomažu Ukrajini

Standard

17/10/2024

21:00

Ministar odbrane Dragan Krapović učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane (NAC), koji se danas i sjutra održava u sjedištu NATO u Briselu.

“Kako savremeni bezbjednosni izazovi sve više poprimaju multidimenzionalni karakter i prevazilaze tradicionalne okvire, prepoznata je važnost intenziviranja saradnje sa partnerima koji dijele iste vrijednosti, što će svakako biti jedan od prioriteta Alijanse u narednom periodu”, piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Imajući to u vidu, a shodno zakjučcima sa Samita u Vašingtonu, tokom prvog dana, navodi se, održan je sastanak sa predstavnicima država Indo-Pacifika i predstavnicima EU, u cilju definisanja modaliteta za produbljivanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Krapović je, kako je rečeno, istakao da se globalna bezbjednosna kretanja reflektuju i na region Indo-Pacifika, zbog čega je, dodao je, neophodno raditi na produbljivanju dijaloga i na realizaciji konkretnih projekata, kako bi se što efikasnije suočili sa zajedničkim izazovima.

“Prvog dana ministarskog sastanka, u formatu Savjeta NATO-Ukrajina, bilo je riječi o kompleksnoj bezbjednosnoj situaciji na istoku Evrope. Ministar Krapović je kazao da je protekli Samit još jednom demonstrirao čvrstu posvećenost Alijanse nastavku pružanja podrške Ukrajini u borbi za očuvanje teritorijalne cjelovitosti. On je izrazio uvjerenje da će saveznice i u predstojećem periodu nastaviti da pružaju, kao političku, tako i neophodnu konkretnu pomoć Ukrajini, naglašavajući da je Crna Gora do sada uputila značajna sredstva toj zemlji, imajući u vidu da je stabilnost Ukrajine od važnosti za sveukupnu evroatlantsku bezbjednost”, stoji u saopštenju.

Sastankom u Briselu predsjedava generalni sekretar NATO, Mark Rute.

Izvor (naslovna fotografija):

Ministarstvo odbrane

Ostavite komentar

Komentari (0)