test

Kreće novi talas predizbornih kalkulacija; VUKADINOVIĆ za STANDARD: Podrška URE i Demokrata Spajiću donosi više štete nego koristi

I. Đoković

01/02/2023

11:33

Političke kalkulacije, kako se datum održavanja predsjedničkih izbora približava, dobijaju na intenzitetu. Iako većina partija i koalicija još uvijek nije izašla sa svojim kandidatima, uveliko se spekuliše ko će čiju podršku tražiti. Za sad je jedino Milojko Spajić potvrdio svoju kandidaturu na izborima za predsjednika Crne Gore uz čvrstu najavu DF-a da će njihov kandidat biti Andrija Mandić, dok ostali dalje vagaju da li će imati svog ili samo stati svojim biračkim tijelom iza nekog predsjedničkog kandidata.

Dok se danima unazad spekuliše, ko će biti predsjednički kandidat DPS-a, i da li će on biti jedini kandidat građanskih i procrnogorskih partija, podjednako zanimljivo pitanje se nameće, da li će URA i Demokrate imti svoje kandidate i kome će u slučaju da odustanu od kandidovanja nekog svog predstavnika na predsjedničkim izborima dati podršku?

Za razliku od URE čiji je predsjednik Dritan Abazović, gostujući juče u Ulcinju najavio je makar okvirno podršku Milojku Spajiću, Demokrate i dalje vagaju i mudro ćute odlažući odluku dan po dan.

Ono što je jasno da ćemo u periodu pred nama opet svjedočiti raznoraznim kalkulacijama, političkim trgovinama koje će makar na kratko učiniti da partije zaborave na sve izrečeno u prethodom periodu, jer na političkom nebu Crne Gore sve je moguće i dozvoljeno.

Za političkog analitičara Srđu Vukadinovića upitna je podrška URE i Demokrata Milojku Spajiću.

On u razgovoru za portal Standard kaže da je to za te dvije partije ozbiljno pitanje iz razloga, da oni kroz ove izbore mjere svoj politički rejting.

Prema njegovim riječima URA je na ivici cenzusa i pitanje je da li ona može više uopšte ući u parlament, a Demokrate teško da više mogu imate deset ili devet mandata

U slučaju da URA i Demokrate kandiduju svoje predstavnike, onda bi to, po mišljenju Vukadinovića,bio jedan marketinški potez, koji za cilj ima da izmjeri i URU i izborni kapacite i URE i Demokrate prije parlamentarnih izbora, koji neminovno relativno brzo slijede, jer su ove partije u znacajnom padu.

Vukadinović kaže da u svakom slučaju podrška URE Spajiću ne bi puno značila i nanijela bi mu više štete nego koristi, i dodaje da je pitanje da će Spajić prihvatiti tu podršku, jer rizikuje da izgubi određene glasove neopredjeljenog biračkog tijela koje on targetira.

Pokret Evropa sad mora biti veoma oprezan ko će im dati podršku, jer to može uraditi mnogo više štete nego koristi, kaže Vukadinović, i dodaje su mnogo veći problemi kod URE i Demokrata, za koju se nada da neće više imati ulogu kakvu je imala u prethodne dvije godine.

URA je svojim djelovanjem u prethodne dvije godine postala glavni generator političke krize, i mislim da je to nešto što će odagnate pojedine pristalice URE da toj partij više ne daju glas.

Sa druge strane, još uvijek se ne zna ko će biti kandidat DPS-a, ali za Vukadinovića nema sumnje da je jedini kandidat koji može donijet rezultat Milo Đukanović. Nijedan drugi kandidat koji bi dolazio iz SDP-a, SD-a, Bošnjačke stranke ne bi imao šanse da uđe u drugi krug. Mišljenja je da ne bi bilo dobro da se igraju sa tim glasovima, jer bi to bili rasuti glasovi.

Vukadinović navodi da zbog jako kratkog vremena za kampanju, nije logično da se sad izađe sa nekim kandidatom kojeg glasači trebaju da upoznaju,i da se takva ideja trebala razvijati godinu i više unazad, a ne sad tik pred izbore.

Prema njegovom mišljenju, izlazak nekog procrnogorskog-independističkog bloka sa jednim, nekim novim kandidatom, kojeg tek treba predstaviti glasačima, bi predstavljao opasan eksperiment sa pogubnim rezultatom, što bi dalo mnogo veće šanse kandidatu DF-a i Pokreta Evropa sad.

“Vjerujem da će biti dovoljno pameti i kod SDP-a i SD-a da će podržati jednog kandidata, kad vide da sa svojim kandidatom nemaju šanse i uvide da tako mogu naprave štetu kandidatu procrnogorskog bloka”,zaključio je Vukadinović.

Izvor (naslovna fotografija):

Srđa Vukadinović

Ostavite komentar

Komentari (0)