Krivokapić: Crna Gora uvijek nađe snagu da iz greška nauči i krene dalje

Crna Gora uvijek nađe snagu da iz greška nauči i krene dalje. Vladavina prava je prioritet jer je to znak evropske zrelosti svake države. Nadam se da ćemo uskoro dobiti završna mjerila iz te oblasti, kazao je ministar vanjskih poslova, Ranko Krivokapić na zajedničkoj pres konferenciji sa evropskim šefom diplomatije, Žozepom Boreljom u Podgorici.
Krivokapić: Crna Gora uvijek nađe snagu da iz greška nauči i krene dalje

Foto: Pobjeda

Krivokapić je rekao da je Crna Gora uvijek doživljavala EU put kao obnovu na Zapadnom Balkanu.

– Jučerašnji sastanak nas je posjetio kolika je šansa za Crnu Goru, ali da to isključivo zavisi od nas. Crna Gora uvjek nađe snagu da iz grešaka nauči i krene dalje. Vladavina prava je prioritet jer je to znak evropske zrelosti svake države. Nadam se da ćemo uskoro dobiti završna mjerila iz te oblasti – reako je Krivokapić.

Borelj je kazao da je sa Krivokapićem razgovarao o politici proširenja i geopolitičkom kontekstu koji je “nezabilježen do sada”.

– Crna Gora je kontinuirano usklažena sa našom vanjskom i bezbjednosnom politikom. Vi stojite sa nama u odbrani međunarodnog prava. Znamo da to dolazi sa određenom cijenom i mi smo tu za vas. Zato mobilišemo pet miliona za zemlje Zapadnog Balkana – rekao je Borelj i najavio nastavak podrške Crnoj Gori.

– Planira se i dalja podrška u oblasti vojske. Pokrećemo diplomatsku akademiju u Briselu. Mlade diplomate iz Zapadnog Balkana i Ukrajine će biti pozvane da učestvuju u toj akademiji. Ti mladi ljudi će steči znanje i vještine koje su neophodne za donošenje važnih zajedničkih odluka – rekao je Borelj.

Poručio je da se moraju graditi institucije.

– Crna Gora mora odabrati kojim će putem krenuti. Najbolji put nije uvijek najlakši. Crna Gora će pokazati put naprijed na Zapadnom Balkanu na način što će odraditi posao i držati se jasnog strateđškog kursa – rekao je Borelj.

Ponovio je da je Crna Gora predvodnica na putu ka EU, ali da se mora uraditi još više na putu reformi.

– Mislim da politicki lideri u treba sa utvrde strateški prioritet zemlje i da ne dopuste da ih drugi faktori skrenu sa ovog važnog poduhvata – rekao je Borelj.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Krivokapić o Božoviću: Ne možete ukidanje države slaviti, a u toj državi biti ambasador; Siguran sam da Abazović u Beograd ide da popravi odnose

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Putin u svađi sa kumčetom: Pod istragom njen onlajn medij, ako se nađu dokazi biće označena kao “strani agent”

JASAVIĆ: Kojašević doživio torturu, očekuje da odgovorni budu procesuirani

M portal: Milo Božović u Nikšiću privođen sa Škaljarcem

Službeni list: Zeta od danas zvanično opština