Krivokapić-Lajčak: Istorijska pitanja ne treba da budu dio evropske agende

Države članice ostaće neumoljive u svom insistiranju na ispunjenju konkretnih zadataka iz oblasti 23 i 24, a otvaranje istorijskih pitanja, koja dovode do polarizacije u društvu, ne treba da bude dio naše evropske agende, poručeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.
Krivokapić-Lajčak: Istorijska pitanja ne treba da budu dio evropske agende

Krivokapić učestvuje na 24. Međunarodnom Simi simpozijumu u Grčkoj, na poziv njegovog osnivača i bivšeg premijera Jorgosa Papandreua.

Krivokapić i Lajčak razgovarali su o konzistentnosti Evropske unije kada je u pitanju proces proširenja.

Posebno je indikativno kada se ta pitanja otvaraju u uslovima ruske agresije i bujanja velikodržavnih projekata u regionu.

– Krivokapić je govorio o važnosti da crnogorsko liderstvo pokaže zrelost prilikom odabira saveznika jer Evropska unija nema alternativu, niti naši građani priželjkuju drugačiju budućnost od toga da budu punopravni građani Evropske unije – navedeno je u saopštenju MVP-a.

U toku Simpozijuma, Krivokapić je imao i bilateralni sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Na tom sastanku razgovarano je o bilateralnim odnosima između Crne Gore i Kosova kroz prizmu nove regionalne gravitacije.

– Sagovornici su bili saglasni da revizionistička istorija i nametanje supremacija većeg nije dio zajedničkog evropskog puta, kao i da je neophodna nova zrelost Evropske unije da meritokratijom i istrajavanjem na principu regate u trci u kojoj Crna Gora vodi, prekine ovakve trendove na Zapadnom Balkanu – zaključeno je u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Kurti: Vučić više ne spominje podjelu već traži bosnizaciju Kosova

Cingel: Slovačka plaća cijenu zbog nepriznavanja Kosova

Krivokapić: Biću premijer do 2024. godine, pokušaj vođenja hladnog rata sa Srbijom

KONJEVIĆ: Treba li da prepričavam da ste donosili cvijeće našoj bivšoj predsjednici, ne može premijer da bude šarlatan – KRIVOKAPIĆ: Nije čudo što završavamo po bolnicama

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

OPCIJE ZA IZLAZAK IZ PAT POZICIJE: Skraćenje mandata Skupštini i vanredni izbori na jesen koje će pripremati sadašnja vlada u tehničkom mandatu

HAPŠENJA ČLANOVA BIŠEG ODBORA DIREKTORA PLANTAŽA: Istražitelji tokom pretresa tražili dokaze za zloupotrebu položaja

Crnogorsko zastiđe

(VIDEO) Uhapšeno šest osoba osumnjičenih za prodaju droge