Krivokapić: Odbrana zajedničkih vrijednosti osnov postojanja NATO-a

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić učestvovao je na prvom neformalnom sastanku NATO ministara vanjskih poslova, koji je održan u Berlinu.
Krivokapić: Odbrana zajedničkih vrijednosti osnov postojanja NATO-a

Foto: MVP

“Novopokrenuti takozvani – Berlinski Format NATO država članica prilika je da se bez javnosti obave otvorene diskusije o najosjetjivijim pitanjima bezbjednosti sa kojima se suočava evroatlantska teritorija poslije agresije Rusije na Ukrajinu. U toj formi je puno prostora da se u ličnim kontaktima sa ministrima svih članica NATO saveza detaljno predstave prijetnje i izazovi sa kojima se susreće Crna Gora. Posebno je važno da je to ovaj put bilo i sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, ministarkom vanjskih poslova Njemačke Analenom Berbok, ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom, šeficom diplomatije Ujedinjenog Kraljevstva Liz Tras i puno drugih poštovanih kolega”, navode u saopštenju.

Gosti iza zatvorenih vrata su bili Švedska i Finska koji su u završnoj fazi odlučivanja o aplikaciji za punopravno članstvo. Crna Gora se, kako je ocijenjeno, poslije dvije godine udaljavanja od NATO saveznika vratila potpuno na politiku “otvorenih vrata”. Po dobijanju zahtjeva za članstvo ovih zemalja, Crna Gora će, kako kažu, brzo omogućiti izjašnjavanje Skupštine kao i u slučaju Sjeverne Makedonije. 

“Ministri vanjskih poslova su razmotrili aktuelnu bezbjednosnu situaciju u Evropi, naročito u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, te posljedice koje rat ima za šire evroatlantsko područje. Ministri NATO-a zajedno sa ministrima Finske i Švedske jedinstveni su u osudi ruske invazije i pozvali su na prekid vatre”, poručuju iz Ministarstva.

Krivokapić je prenio ogorčenost Crne Gore zbog dešavanja u Ukrajini i istakao privrženost pozivima međunarodne zajednice o potrebi da se rat okonča. Kada je riječ o proširenju NATO-a i politici otvorenih vrata, Krivokapić je potvrdio podršku Crne Gore potrebi da se sačuvaju tekovine najuspješnije politike NATO-a zahvaljujući kojoj je prošireno područje mira i bezbjednosti. Takođe, jasno je istaknuto da Crna Gora poštuje pravo svih suverenih država da biraju sopstvene bezbjednosne aranžmane.

Van Berlinskog formata, Krivokapić je imao poseban sastanak sa ministrom vanjskih poslova Italije Luiđijem Di Majom. Na sastanku je ocijenjeno da Crna Gora i Italija imaju prijateljske i sadržajne odnose, koji se baziraju na kontinuiranom političkom dijalogu na visokom nivou. 

“Želio bih od srca da zahvalim ministru Krivokapiću za današnji susret. Imali smo odličan sastanak gdje smo prijatno razgovarali o našim bilateralnim odnosima. Veze između Italije i Crne Gore su veoma jake, sežu korijenima u prošlost i u ovom veoma važnom prostoru našeg kontinenta Italija i Crna Gora moraju da rade više zajedno. Saglasili smo se da moramo revitalizovati Sporazum o strateškoj saradnji iz 2010. godine, odmah konstituisati zajedničku ekonomsku komisiju, konstruisati više ekonomske interakcije kao i u turističkom sektoru koji je važan aspekt našeg zajedničkog, Jadranskog mora. Moramo zajednički sagledavati aktuelne izazove. Mir u Ukrajini je prioritet. Radićemo što više zajedno da bi garantovali mir i zaustavili agresiju Rusije u Ukrajini. U isto vrijeme, Italija u potpunosti podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju. Uvijek smo podržavali sve puteve koji su vidjeli Crnu Goru kao protagonistu ambicije njenih građana da pristupe Evropskoj uniji. Ovo je momenat u ambijentu debate koja se razvija i oko konflikta u Ukrajini da radimo zajednički kako bi ubrzali ovaj proces. Crna Gora će uvijek moći da računa na Italiju. Gospodine ministre računajte na nas i na našu Vladu. Hvala Vam puno”, rekao je Di Majo.

Di Majo je pozvao Krivokapića u zvaničnu posjetu Rimu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Jovaniću određeno zadržavanje do 72 sata

ANKETA STANDARDA “ZAJEDNO PROTIV KANCERA” – VUGDELIĆ: Nažalost, još uvijek idemo kod ljekara samo po potrebi

IZ RUBRIKE VJEROVALI ILI NE: Butik iz Rožaja dobiće od ZZZCG 37 hiljada eura da zaposli 11 radnika!

PJESMA UJEDINILA REGION, ŽIŽIĆ I BOŽOVIĆ za STANDARD: Vladana pobijedila sebe, umjetničko srce zalijepljeno za fantastičnu KONSTRAKTU!