test

Krstović: Sjednice o Kosovu neće biti ove sedmice

Standard

24/05/2023

07:07

Sjednica Skupštine opštine Zeta, na čijem bi dnevnom redu trebalo da bude deklaracija o povlačenju priznanja Kosova, neće biti održana ove sedmice kako su to očekivali u Klubu odbornika koalicije ''Za budućnost Zete''.



Predsjednik lokalnog parlamenta Luka Krstović kazao je za Pobjedu da za sazivanje sjednice postoji jasna procedura koje se pridržava, poručujući da će ona biti zakazana u redovnom postupku i da će se na dnevnom redu naći predmetna inicijativa Demokratske narodne partije.

Pobjeda je prije dva dana objavila da su se lokalni odbori koalicije DNP-Nova i Demokrata u Zeti sukobili zbog stavljanja na dnevni red deklaracije o povlačenju priznanja Kosova.

PROCEDURA

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović kazao je za portal Pobjeda da očekuje da SO na sjednici krajem sedmice, odnosno u četvrtak razmatra deklaraciju o povlačenju priznanja Kosova. U suprotnom, Klub odbornika koalicije ,,Za budućnost Zete“ naknadno će odlučivati kako će se odnijeti prema ovom problemu.

Međutim, Krstović za naš list poručuje da sjednice ove sedmice neće i ne može biti, jer za njeno zakazivanje i održavanje, objašnjava, postoji jasna procedura, poznata svim učesnicima političkih procesa.

” Sjednica Skupštine opštine Zeta će biti zakazana u redovnom postupku, kako su to i tražile kolege. To sam i rekao u petak gospodinu Mihailu Asanoviću, kao i u subotu gospodinu Aleksandru Markoviću (potpredsjedniku Opštine Zeta). Na dnevnom redu će se naći predmetna deklaracija DNP-a “,saopštio je Krstović.

On poručuje da predsjednik Skupštine opštine poštuje zakon, propise i Poslovnik SO Zeta. Ne može, kako kaže, sve i da hoće, da bira da li će sazvati sjednicu ili ne, ako je ista tražena u skladu sa Poslovnikom.

Krstović je pozvao kolege iz klubova odbornika nekadašnjeg DF-a da im poštovanje zakona Crne Gore i napredak Opštine Zeta budu prioritet, a lažne vijesti nešto čemu, kako je rekao, ne bi trebalo pribjegavati.

” Jer iste nijesu nivo dobre i demokratske političke prakse”, poručio je Krstović.

JOŠ NEMA DATUMA

Na Poslovnik se pozivaju i u Demokratskoj partiji socijalista (DPS). Predsjednik Opštinskog odbora te partije Ratko Stijepović kazao je za Pobjedu da nijesu obaviješteni o terminu održavanja naredne sjednice, napominjući da je obaveza da se odbornicima 15 dana ranije dostavi materijal sa tačkama dnevnog reda, što još nije učinjeno.

” Zna se procedura prilikom zakazivanja sjednice. Nijesmo obaviješteni još o njenom održavanju, a obaveze su 15 dana prije zakazanog termina da se dostavi materijal. Mi ga nijesmo dobili. Nemoguće je da sjednica bude održana u četvrtak kada je to zatražio predsjednik Opštine. Samo se u vanrednim situacijama može tako brzo zakazati, ali inicijativa DNP-a je davno pokrenuta i ona ne iziskuje nikakvu hitnost i urgentnost u odlučivanju”, naglasio je Stijepović.

U zetskom DPS-u su juče pozvali Krstovića da deklaraciju o povlačenju priznanja Kosova ne uvrsti u dnevni red, a Demokratsku Crnu Goru i njihove koalicione partnere u Zeri i Glavnom gradu da se javno izjasne o ovakvoj inicijativi. Kažu i da deklaracija mjesecima predstavlja predmet ismijavanja crnogorske javnosti, napominjući da dokument nema pravno utemeljenje u zakonu o lokalnoj samoupravi i da kao takav ne bi smio da se nađe pred odbornicima.

RAT SAOPŠTENJIMA

Predsjedniku Opštine Asanoviću su poručili da su jedine granice koje on treba da brani ,,one koje je, uz performanse, sam međio u toku izborne kampanje, a koje su desetinama kilometara šire od onih do aerodroma“.

” Ukoliko za santimentar odstupi od tih granica, kao i obećanja vezanih za kolektor, jedini čin koji je realan jeste njegova neopoziva ostavka”, naglasili su u DPS-u Zeta.

Uslijedio je odgovor Asanovića u kom je izričit da, dok je na čelu Zetu, neće dozvoliti nikome da, kako je rekao, otima teritoriju i parča opštinu.

” Ja vam sad, javno obećavam, da to neću dozvoliti, ni aerodrom, ni Ćemovsko polje, kao ni izgradnju kolektora u Botunu. Sigurni budite da će ova deklaracija biti na dnevnom redu, jer je narod nama ukazao povjerenje, a ne vama, koji nemate podršku ni svakog desetog građanina Zete”, poručio je Asanović.

Skupština opštine Zeta broji 32 odbornička mjesta, od kojih većinu ima Demokratski front (16). Demokratska partija socijalista u SO Zeta ima osam, Demokrate sedam, a Socijalistička narodna partija jednog odbornika.

Rajović napustio Demokrate

Prema saznanjima Pobjeda, odbornik Demokrata u SO Zeta Nikola Rajović napustio je Odbornički klub zbog neslaganja sa brojnim stavima stranačke centrale, pored ostalog i prema deklaraciji DNP-a. U narednom periodu djelovaće kao nezavisni odbornik.

Rajović je za portal Borba potvrdio da je Demokrate napustio zbog niza pogrešnih odluka donešenih nakon pada 42. Vlade Crne Gore koje su kulminirale, kako ističe, obnavljenjem ljubavi sa GP URA.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Luka Krstović; Demokrate

Ostavite komentar

Komentari (0)