test

3. maja kontrolno saslušanje Abazovića: “Glasanje za članstvo Kosova predstavlja poniženje srpskog naroda u Crnoj Gori”

Standard

27/04/2023

12:38

Na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike usvojena je inicijativa za održavanje kontrolnog saslušanja premijera Dritana Abazovića povodom načina odlučivanja i obrazloženja Vlade u tehničkom mandatu i Ministarstva vanjskih poslova o odluci da se podrži Kosovo za članicu Savjeta Evrope.

Takođe, Odbor je usvojio i inicijativu za održavanje kontrolnog saslušanja premijera na temu: „Bilans i stanje diplomatskih aktivnosti crnogorskih vlada i ministarstva za vanjske poslove na rješavanju pitanja Prevlake”.

Saslušanje će biti održano 3. maja.

U nastavku, pročitajte najvažnije poruke sa sjednice:

Lekić: Abazović da objasni kako je odlučeno da Crna Gora podrži članstvo Kosova u SE

Vlada treba da obrazloži odluku da podrži Kosovo za članicu Savjeta Evropu, kazao je danas predsjednik odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Miodrag Lekić na današnjoj sjednici tog odbora. 

“Ovo pitanje ima dva dijela – jedan je način odlučivanja, jer stvara neke znake tajanstvenosti. SNP kaže da o tome ništa ne zna. Ako je tako, ova država je vođena na neozbiljan način koja ne dolikuje mjesnoj zajednici”, kazao je Lekić. 

To, prema njegovim riječima, nema veze sa dobrosudsjedskim odnosima, niti pitanjima na Balkanu nego se radi o ozbiljnosti crnogorske vlade. 

“Tražićemo da nam se objasni kako je došlo do ove odluke”, kazao je Lekić. 

Dodaje da je nekoliko zemalja bilo uzdržano Grčka, Slovačka, Ukrajina, BiH i Moldavija.

“Ovo zahtijeva ozbiljnu analizu. Napominjem da se ovo dešava u značajnom trenutku – kada se vodi dijalog između Beograda i Prištine. Nama nije cilj da vodimo veliku srpsku politiku ni antisrpsku politiku”, kazao je Lekić.

Dodao je da “težimo dobrim odnosima sa Srbijom”. 

“Nevjerovatno da je neko ovo mislio automatizmom da riješi a da ne misli o posljedicama tih odnosa koji su nam tako značajni”, naveo je Lekić. 

DF: Ovo je poniženje srpskog naroda u Crnoj Gori

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da “Abazović treba da da odgovore”.

“Ne samo da je uradio nešto što nije dozvoljeno, nego nema ni legitmitet. On ima podršku od 8/9 poslanika, a za ovu stvar ima, koliko sam shvatio, tri ili četiri”, kazao je Radunović. 

Ambasade su uticale na odluku Crne Gore, smatra poslanik DF-a Jovan Vučurović. “Ovo je skandal, dio Vlade nije znalo da će tako da se glasa”, navodi Vučurović.

“Ovo je poniženje srpskog naroda u Crnoj Gori, stavljanje soli na ljutu ranu Srbiji”, istakao je Vučurović.

Ovo je kvazi diplomatija, poručuje Lekić.

Izvor: Analitika/Antena M
Izvor (naslovna fotografija):

screenshot

Ostavite komentar

Komentari (0)