Lekić: Formiranje Vlade minirano, ne znam zašto i pod čijim mogućim uticajima

Lider DEMOS-a Miodrag Lakić oglasio se saopštenjem u kojem, kako kaže, zbog javnosti želi da ukaže na neistine Dritana Abazovića koje se tiču pokušaja formiranja Vlade koji je propao.
Lekić: Formiranje Vlade minirano, ne znam zašto i pod čijim mogućim uticajima

Miodrag Lekić

Kako je kazao, polazeći od utiska da je građanima dosta toga jasno, a da ponornice falsifikovanih činjenica i političkog muljanja ipak izbiju, nekada i silovito, na površinu, nije u proteklom periodu imao veće motive da objašnjavam retrospektivu pokušaja formiranja vlade.

Dodaje da to čini sada nerado, ali držeći do ozbiljnosti u javnom prostoru i do obaveze poštovanja javnih činjenica dužan je, kako kaže, zbog građana da ukaže na izjave i tumačenja Dritana Abazovića u sinoćnoj televizijskoj emisiji koje ne odgovaraju istini.

Ostatak saopštenja prenosimo integralno: 

“Velika iskustva Abazovića prilikom sastavljanja dvije vlade, čijim će se ideološko-crkvenim, inostrano – kolonijalnim i javno korumpiranim komponentama vjerovatno baviti istorija, nikako mu ne daju za pravo da sa kritičke visine i bujicama neistina ocjenjuje pokušaj i tokove formiranja nove vlade.

Dakle, formiranje vlade na poznatim pravilima parlamentarne demokratije, sve na javan način, bez uplitanja drugih i vaninstitucionalnih, iz zemlje ili van nje. Posebno mu ne daje pravo da obmanjuje javnost, poput neodgovornih i netačnih tvrdnji “da se nisu znali programski ciljevi i priroriteti” zatim “ ime ministra poljoprivrede i drugih ministara…

Iako sam u prethodnom demantu ( 13. januara) sličnih Abazovićevih izjava naveo činjenice, dužan sam, to činim i ovog puta, da podsjetim građane:

Da su poslanici iz pokreta URA 2. septembra 2022. potisali zajedno sa ostalim strankam Politički sporazum parlamentarne većine u kojem su preciznim tačkama saopšteni programski ciljevi i proriteti nove vlade. Takođe, tada su dogovoreni principi raspodjele ministarskih mjesta među parlametarnim strankama.

Da je na sastanku 27. decembra održanom u prostorijama kluba “ Demokrate – Demos” postignut dogovor, u kojem su učestvovali Abazović i predstavnik SNP-a, da se odmah nakon praznika prikupe potpisi parlamentarne većine kojima bi se zakazala sjednica Skupštine. 3️

Da se intezivnim konsultacijama do održavanja sjednice Skupštine pokuša doći do dogovora oko sastava, i razumije se, kompletiranja svih neophodnih elemenata za budući rad vlade.

Činjenice takođe govore da na prvom sastanku 4. januara, gdje sam detaljno predložio metod rada oko sastavljana vlade, dvije stranke nisu donijele obećane potpise za zakazivanje sjednice Skupštine i da su svojim nastupima objektivno doprinjele zaustavljanju formiranja vlade. 

U najkraćem, na tom sastanaku postupak formiranju vlade je zaustavljen prije njegovog pravog i radnog početka. Valjda je svima jasno da prije početka rada nisu ni mogla biti pomenuta imena ministara, uključujući i poljoprivrede, o kome je Abazović, kako zaključujemo iz emisije, posebno brinuo. Zato nisam ni imao priliku da predočim i lične inicijative da pored onih osnovnih pravaca rade vlade – građenje održive ekonomije, pravne države, dekrininalizacije društva, zaustavljanja podjela i početak izgrađivanja elementarnog kulturno duhovnog jedinstva zemlje, izborne reforme – i druge planove među kojima i sledeće: – poštovanje pravila i metoda rada vlade, uključujući i institucionalnu disciplinu u njoj, neophodnost ozbiljnosti u javnim izjavama, stil skromnosti i štednje na svakom koraku, skidanja nepotrebnih oznaka državnih tajni uključujući i letove državnih funkcionera, predsjednika države posebno, potpuno zaustaljanje daljeg zapošljavanja u vladinim i državnim strukturama, početak ozbiljnog dijaloga u interesu zemlje sa nekorumpiranim dijelovima drugog političkog bloka itd.

Tokom svakodnevnog rada i konslultacija sve do održavanja sjednice Skupštine, pa i na samoj sjednici tokom glasanja o povjerenju vladi svaki subjekat je imao – i to sam naglasio u uvodnoj rječi na sastanku 4. januara – legitimno i demokratsko pravo da iz svojih razloga eventuaalno odustane od daljeg pokušaja formiranja vlade.

Ne želim da se u ovom momentu bavim temom zašto je miniranje da se formira vlada izvedeno na prvom sastanku, dakle iz kojih razloga i pod čijim mogućim uticajima. Želim da istaknem da URA i njen predsjednik imaju apsolutno pravo da donese odluke onako kako misle da treba. Možda imaju pravo i da poslije četiri mjeseca postignutih dogovora u parlamentarnoj većini i svojih stavljenih potpisa, sve to odjednom anuliraju. Ono što nemaju pravo, ako još uopšte možemo govoriti o minimumu javnog standarda – jeste da u navedenom slučaju, otvoreno obmanjuju javnost falsifikovanjem činjenica. Upravo ono što je Abazović pokušao da uradi u sinoćnoj emisiji.”

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Pala Vlada Dritana Abazovića

Smijenjen Aleksa Bečić

Vlada objavila dopunu spiska kredita funkcionerima i državnim službenicima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Saobraćajna nesreća na Bogetićima, poginula jedna osoba

Jovović: Jemstva okrivljenih provjeravati finansijskim istragama

FOTO – Miško Đukić se skinuo na Gorici: Nije Tramp lud, zbog ovakvih ima da izbije Treći svjetski rat

Vučurović poručio Abazoviću: Mandić je narodni kandidat, neće nam mafija i strane ambasade birati predsjednika