Llolla: Kreiranje dobrih praksi i pružanje rješenja na lokalnom nivou podjednako važno za ženski pokret

Dvodnevna regionalna konferencija ''Osnaživanje žena u izgradnji demokratije na Zapadnom Balkanu'', u organizaciji Kosovskog instituta za medije i komunikacije (IKMK) i uz podršku Fonda za Zapadni Balkan (WBF) i EU, završena je zaključkom da sličnosti izazova sa kojima se žene suočavaju u regionu poziva na saradnju i koordinisano djelovanje. Drita Llolla, predsjednica Alijanse žena DPS, rekla je da potreban novi pristup koji će ženski pokret gledati i u lokalnom kontekstu.
Llolla: Kreiranje dobrih praksi i pružanje rješenja na lokalnom nivou podjednako važno za ženski pokret

Foto: DPS

“Predstavljalo mi je veliku čast i privilegiju to što sam bila jedna od gošći koje su govorile na konferenciji uz političarke, aktivistkinje za ljudska prava, novinarke i naučnice iz regiona. Sa posebnim senzibilitetom istakla sam svoj rad tokom prethodnog aktivizama u civilnom društvu, i od skoro u crnogorskoj politici, što me je umnogome naučilo važnosti beskompromisne borbe za civilizacijske vrijednosti, a u svjetlu dubokih polarizacija u kojem se društvu nalazi”, istakla je Llolla.

Sa prisutnim gošćama iz regiona podijelila je, kako je kazala, i iskustvo u predvođenju Alijanse žena Demokratske partije socijalista, trenutno najveće ženske političke platforme u Crnoj Gori.

“Takođe istakla sam da je potreban novi pristup koji će ženski pokret gledati ne samo kao globalnu borbu za ženska prava, već i u lokalnom kontekstu, odnosno uz pristup odozdo prema gore kroz pružanje rješenja na svakodnevne izazove i kreiranje dobrih praksi”, naglasila je Llolla.

Foto: DPS
Foto: DPS

Cilj regionalne konferencije bila je razmjena iskustava i umrežavanje liderki iz različitih oblasti u regionu kako bi uz zajedničke napore i predložena rješenja za osnaživanje žena unaprijedile demokratske procese u svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

DPS: Formiran Opštinski odbor Alijanse žena u Rožajama, kultura ravnopravnosti se mora afirmisati u svakodnevnoj svijesti građana

DPS Ulcinj: Demantujemo Uru, Dan, RTCG i Vijesti – nije tačno da smo napustili DPS

DPS: Drita Llolla izabrana za predsjednicu Alijanse žena

Alijansa žena DPS: Saradnja lokalnih akterki svih političkih organizacija ključna za integrisan odgovor na nasilje

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Njemačka vapi za radnicima sa Balkana

Abazovićeva igra po taktu Vučića

Uganda otkrila ogromne rezerve zlata, Kinezi će pomagati sa iskopavanjem

Uhapšeni crnogorski državljanin na Gostunu službenik granične policije; UP: Ranije započet postupak razrješenja