Izvor: M portal

M portal: Demokratski front nije neophodan za imenovanja u pravosuđu

Četrdeset glasova suverenističkog bloka, četiri 'Crno na bijelo' i pet SNP-a su dovoljni za imenovanja u pravosuđu u drugom krugu.
M portal: Demokratski front nije neophodan za imenovanja u pravosuđu

U prethodnim danima predsjednik Vlade Dritan Abazović, u saradnji sa Demokratskim frontom i medijima koji su naslonjeni informativno i finansijski na srpske obavještajne službe, forsiraju tezu da bez potpisa Ugovora sa SPC nema kvalifikovane većine i izbora čelnih funkcija u pravosuđu.

Koristeći ovu manipulaciju, Abazović pokušava ishitreno – i ničim izazvano, da opravda forsiranje glasanja o Ugovoru sa SPC na Vladi i izvede konstrukciju kako je to zapravo sve urađeno zbog evropskog puta. Ovakvu tezu Abazović je prvi put iznio u zvaničnoj posjeti Austriji, na konferenciji za novinare, a kasnije je samo ponavljao.

Učestale prijetnje DF-a, za koje je jasno da su proizvod dogovora sa Abazovićem, pomogle su mu da se u jasvosti održi utisak kako je ovakva vrsta ustupaka nužna, a svodi se na ugrožavanje nacionalnih interesa i podilaženje SPC, jer bez nje nema glasova DF za imenovanje na pravosudne funkcije.

Međutim, ako se pomjerimo iz kruga manipulacija premijera i DF-a, brojevi pokazuju da DF prijeti praznom puškom, a da se Abazović pravi da ih se plaši.

Da razjasnimo: za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, sudije Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužioca, neophodno je da u prvom krugu glasa 54 poslanika. Ukoliko se u prvom krugu se ne postigne navedena dvotrećinska većina, pristupa se drugom krugu glasanja, u kojem je za imenovanja dovoljna tropetinska većina, odnosno, u konkretnom slučaju podrška od 49 poslanika.

U realnosti, situacije je sljedeća: suverenistički blok ima 40 poslanika, Abazovićeva koalicija „Crno na bijelo“ četiri i SNP pet, odnosno svi zajedno imaju 49 poslanika što je dovoljno za imenovanja u drugom krugu. Kada se tome doda i okolnost da su Demokrate više puta ponavljale svoju zainteresovanost za konstruktivnim doprinosom rješavanju ovog pitanja – bez ikakvog uslovljavanja, jasno je da sa njihovim glasovima sve može biti gotovo u prvom krugu uz podršku od čak 59 poslanika.

Prosta matematika govori da je Demokratski front potpuno nepotreban u čitavoj priči o imenovanjima u pravosuđu. Oni zapravo imaju samo upotrebnu vrijednost za Abazovića, kome ovaj igrokaz služi za zbunjivanje domaće i međunarodne javnosti i kao jalovo opravdanje zašto je premijer, koji tvrdi da mu je evropska agenda prioritet, podredio evropski put i evropsku perspektivu države interesima jedne vjerske zajednice, koja je u Rezoluciji Evropskog parlamenta označena kao promoter Rusije i njen instrument za uticaj i destabilizaciju na Balkanu. 

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

ABAZOVIĆ o Belvederu: Neodgovorni pojedinci željeli da se zapali Crna Gora, nije im uspjelo; Temeljni ugovoru sa SPC će biti javan

VLADA U OZBILJNOM PROBLEMU: Rasprave će biti, a glasanja…

Abazović: Spreman sam i da podnesem ostavku nakon deblokade pravosuđa, nije tačno da nije bilo rasprave o Temeljnom ugovoru

Abazović: Želimo da Luku Bar vratimo u stoprocentno državno vlasništvo, scenario energetske krize moguć u Crnoj Gori

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

BRZA REAKCIJA POLICIJE Maloljetni huligan nasrnuo na ženu i dijete u punom autobusu: “Znamo gdje ti muž radi, razbiću vam glave i opet kamenovati kuću….”

UŽIVO Izbori u Šavniku: Zvaršeno glasanje na dva biračka mjesta, na tri koja su ranije zatvorena zbog brojnih neregularnosti izbori će biti ponovljeni sledeće nedjelje

Bošković: Abazović nastavlja da laže kao Dritan

Malo o KONJAKU: Šta znači VS, VSOP, XO i zašto se pije iz okruglih čaša?