Mandić: Parlamentarna većina od 30. avgusta ponovo zajedno, imaćemo novu vladu; Mikić: Ako se smijeni Đurović sve pada u vodu

Donosimo dobru vijest, parlamentarna većina koja je pobijedila 30. avgusta je ponovo zajedno, kazao je novinarima lider Nove Andrija Mandić, nakon današnjeg sastanka predstavnika bivše parlamentarne većine u Skupštini.
Mandić: Parlamentarna većina od 30. avgusta ponovo zajedno, imaćemo novu vladu; Mikić: Ako se smijeni Đurović sve pada u vodu

Foto: Mara Babović/ Pobjeda

“Postoji parlamentarna većina koja će za rezultat imati i novu vladu Crne Gore”, kazao je Mandić. 

“Stranke koje su učestvovale danas u razgovoru stavile su svoje potpise. Desilo se ono što su mnogi sumnjali da će se desiti…desilo se da smo koristeći jednu dobru atmosferu i prolazeći ono što nas je vezalo tada danas u jednoj predivnoj atmosferi uspjeli da se lako dogovorimo”, kazao je Mandić. 

On je kazao da je princip koji prihvataju to da ne traže “ništa osim onoga što nam je narod dao”.

Generalni sekretar GP URA, Zoran Mikić kazao je da je postignuta “jedna vrsta načelnog sporazuma”.

” Sve ovo šo smo se danas dogovorili pada u vodu ako se smijeni predsjednica Skupštine. Mi očekujemo od svih subjekata da se ponašaju odgovorno. Očekujemo sa što prije dođemo do termina za održavanje izbora, a prije toga da se dogovorimo oko izbora sudija Ustavnog suda. Očekujemo da oni koji su pisnijeli inicijativu za smjenu Đurović to povuku”, rekao je Mikić.

Lider SNP-a, Vladimir Joković je kazao da vjeruje da će do dogovora doći.

” Uslov SNP je bio da današnja sjednica ne bude održana ili da bude povučena inicijativa. Moramo odlokirati i formirati sudski proces kako bi napokon Crna Gora krenula evropskim putem”, kazao je Joković.

” Stojimo na tome da današnja sjednica neće biti odrzana ili će biti odložena, pa onda idemo u dogovor o formiranju nove vlade”, dodao je Joković.

Političke partije, članice parlamentarne većine od izbora u avgustu 2020. godine, danas su u Podgorici potpisale sporazum.

 (Foto: RTCG)

 (Foto: RTCG)

Ciljevi obnovljene parlamentarne većine su:

1. Eliminacija svake mogućnosti povratka – učešće DPS-a u izvršnoj vlasti u bilo kojoj formi i nastavak demontaže bivšeg režima.

2. Vlada i paralamentarna većina, kao apsolutni prioritet u fokus svog rada staviće borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima.

3. Vlada i skupštinska većina sprovešće izbornu reformu i obaviti sve pripreme za vanredne parlamentarne izbore, najranije zajedno sa redovnim predsjedničkim izborima, odnosno datumom koji utvrde političke strane konsenzusom.

4. Vlada će intenzivirati ekonomske reforme u cilju unapređenja životnog standarda stanovništva i svoj politički fokus usmjeriti dominantno ka socio-ekonosmkim temama.

5. Zajednički pristup rješavanju pitanja izbora Sudskog savjeta, članova Ustavnog suda i vrhovnog državnog tužuioca i oko ovih pitanja pokrenuti intenzivni dijalog sa parlamentarnom opozicijom u cilju stvaranja što šireg konsenzusa. 

6. Vlada ostaje maksimalno posvećena evropskim integracijama, regionalnoj saradnji, kao i poštovanju svih preuzetih međunarodnih obaveza.

7. Vlada i parlamentarna većina izražavaju spremnost da stave moratorijum na sva identitetska pitanja koja dijela društvo ili oko kojih, u ovom trenutku, nije moguće postići širi društveni konsenzus, zaključno sa parlamentarnim izborima. 

  

Lider Prave Crne Gore, Marko Milačić rekao je da se od danas “kreće u vraćanje 30. avgustu”.

” Narednih 15 dana treba da pokažemo mudrost, odgovornost i zrelost. Nadam se da ce biti doboljno odgovornosti strpljenja, zrelosti i mudrosti da privedemo kraju ono što smo danas zacrtali. Apelujemo na sve da budemo, kao i danas, na visini zadatka”, rekao je Milačić.

Lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović kazao je nakon današnjeg sastanka u Skupštini Crne Gore da je zadovoljan sporazumom u kome su pobrojani koraci koji će dovesti do formiranja nove većine u parlamentu.

”Četrdeset jedan poslanik ce potpisati novi akt kojim predlažemo izbor novog rukovodstva Skupštine i formiranje nove vlade. Većina je danas ponovo konstituisana i ima najmanje 41 mandat. Za nas je važno da ovaj proces počne već od sjutra”, rekao je Danilović.

Kazao je da nije vjerovao da će se dogovoriti “tako brzo”.

”Očekujem da predsjednica Skupštine koja je izabrana nekom drugom većinom podnese ostavku”, rekao je Danilović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Dritana Abazovića

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Smijenjen Aleksa Bečić

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Policija rasvijetlila ubistvo Šakovića, osumnjičeni Luka Pilčević u bjekstvu

STANDARD SAZNAJE: Suspendovan pomoćnik direktora zatvora u Spužu Goran Maraš

Mandić: Parlamentarna većina od 30. avgusta ponovo zajedno, imaćemo novu vladu; Mikić: Ako se smijeni Đurović sve pada u vodu

Na šest mjeseci zabranjen Pinkov jutarnji program, emisija Novo jutro