test

Maričić Abazoviću: Crna Gora važan faktor u balansiranju odnosa u regionu, vjerujemo u Vašu Vladu

Standard

30/05/2022

16:15

Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija imaju odličnu međudržavnu saradnju, prijateljski podržavaju jedna drugu, baštine iste vrijednosti i zajednički trasiraju vanjskopolitički put, ocjena je sastanka predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i potpredsjednika Vlade i ministra za evropska pitanja Sjeverne Makedonije Bojana Maričića, na marginama godišnjeg Samita Southeastern Europe Democracy (SEE/DEM), koji se održava u Budvi, u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta.



Abazović i Maričić su se saglasili da su dobri odnosi između dvije države dodatno osnaženi živom političkom saradnjom i komunikacijom u prošloj godini.

„Crna Gora je važan faktor u balansiranju odnosa u regionu, stoga se posebno radujemo Vašem ličnom prisustvu na sastanku inicijative Otvoreni Balkan sledeće nedjelje u Ohridu“, kazao je Maričić istakavši da je podrška Vlade Crne Gore značajna za evropske integracije zemalja regiona.

„Vjerujemo u Vašu Vladu“, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar za evropska pitanja Republike Sjeverne Makedonije.

Abazović je upoznao sagovornika o rezulatima postignutim na putu evropske integracije, posebno u poglavljima 23 i 24.

„Sproveli smo akcije koje su neočekivane za Crnu Goru i vjerujem da ćemo zabilježiti napredak u oblasti vladavine prava. Evropska unija prepoznaje naše napore, ali očekujemo i da ih adekvatno valorizuje“, istakao je on.

Zajednički je ocijenjeno da i dalje treba raditi na unapređenju saradnje na svim poljima, a premijer Abazović je ponovio spremnost Crne Gore da, kao lider u evropskim integracijama, pomogne Republici Sjevernoj Makedoniji u ispunjavanju obaveza iz evropske agende, jer su obje države na istom putu i teže istim, zapadnim vrijednostima.

Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)