test

Marković: Ženski klub u Skupštini da se oslobodi partijskog uticaja i proširi borkinjama za ženska prava

Standard

19/09/2024

12:25

Vrijeme je da se stane na kraj institucionalnom fingiranju rodne ravnopravnosti, ocijenila je funkcionerka Evropskog saveza i potpredsjednica Liberalne partije (LP) Jelena Marković.

Zrelo je vrijeme, prema njenim riječima, da na odlučujućim mjestima u Crnoj Gori bude žena i to na mjestu premijerke i mjestu predsjednice Crne Gore.

“Žene više neće da budu samo političke ikebane za poziranje i lijep izgled. Na liderima svih partija u Crnoj Gori je da se konačno otrgnu od ustaljenih stereotipa koji su uzrok nejednakosti dok su istovremeno svima puna usta rodne ravnopravnosti. Moramo priznati da su žene političarke u našoj državi u mnogome krive za to jer dozvoljavaju da djeluju po zahtjevima svojih partija bezpogovorno, što u ovom slučaju ima za posljedicu da žena još uvijek nije prepoznata kao ravnopravni faktor u našem društvu, naročito u politici”, navela je Marković u saopštenju za medije.

Zato podsjeća da su sve zemlje u okruženju imale ili imaju ženu na mjestu predsjednice ili premijerke, koje su, kaže, faktor koji odlučuje.

“Pa jedino još Crna Gora nije svjedočila tome uprkos svim iskoracima, što dovoljno govori. Sve dok Crna Gora ne smogne snage da napravi takav iskorak sa ženama u politici, ne možemo smatrati sebe razvijenim, evropskim i savremnim društvom. To je valjda svima jasno, a naročito Ženskom klubu u Skupštini Crne Gore koji do sada nije opravdao svoje mjesto i ulogu u borbi za ravnoprsvnost žena. To pokazuju rezultati kluba koji nijesu konkretni jer nijesu važni samo seminari, obuke ili puko donišenje zakona, već i implementacija stečenog znanja ili usvojenih akata, a to se u praksi ne vidi”, dodala je Marković.

Nažalost, navodi da se čini da političarke u Skupštini usljed snažnog uticaja svojih partija “ne mogu da sagledaju interese žena pa ne mogu niti smiju da iznesu svoj čvrsti stav po ovom pitanju”.

“Uvjerena sam, zato, da nakon ovakvog iskustva to tijelo u Skupštini Crne Gore mora biti reformisano i popunjeno sa istaknutim i prepoznatim borkinjama za žeska prava u Crnoj Gori, koje će dati snagu tom klubu, i imati nezavisnost u mišljenju i suštinskom reprezentovanju stvarnih potreba žena i njihovog mjesta u politici”, zaključila je Marković.

Ostavite komentar

Komentari (0)