Marović u Alpbahu: Jedini put pred regionom je put evropskih i evroatlantskih integracija

Crna Gora čvrsto vjeruje da je jedini put pred regionom put evropskih i evroatlantskih integracija i dalje jačanje otpornosti naših država i naših društava, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović.
Marović u Alpbahu: Jedini put pred regionom je put evropskih i evroatlantskih integracija

Foto: Vlada Crne Gore

Ona je, na poziv organizatora Evropskog foruma u Alpbahu, učestvovala na panelima „Uloga Evrope u novom svjetskom poretku“ i „Šta rat u Ukrajini znači za proces proširenja EU?“.

Paneli su bili prilika da se, u kontekstu aktuelnih globalnih dešavanja, razmjene mišljenja o ulozi i budućnosti Evrope, kao i regiona Zapadnog Balkana.

Potpredsjednica Marović je kazala da se u ovom trenutku Zapadni Balkan ne smije zaboraviti, kao i da EU mora igrati ključnu ulogu i aktivnije prisustvo u našem regionu kako bi se izbjegli negativni spoljni uticaji.

„Svima nam je potrebna ista hrabrost i vizija koju su lideri EU imali dok su transformisali Centralnu i Istočnu Evropu kroz proces demokratizacije. EU i NATO moraju imati konkretnu strategiju za Zapadni Balkan koja ne smije ostati na političkim govorima, već na konkretnoj finansijskoj, tehničkoj i ekspertskoj podršci. Odsustvo uticaja EU, koja igra suštinsku ulogu u podršci reformskim procesima, može stvoriti distancu između Unije i regiona, koju kasnije mogu iskoristiti drugi geopolitički akteri“, kazala je Marović.

Učesnici panela su ocijenili da EU, ukoliko želi da se pozicionira kao važan geopolitički faktor, u ekonomskom i političkom smislu, prvo mora da ulaže u zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, kao i da je politika proširenja dodatni instrument za jačanje te pozicije.

Zaključeno je da su novonastale okolnosti izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu istakle značaj i neophodnost politike proširenja, čiji je doprinos stabilnosti Zapadnog Balkana neupitan.

Na marginama Evropskog foruma u Alpbahu, potpredsjednica Marović se sastala sa saveznom ministarkom pravde Austrije Almom Zadić. Na sastanku je istaknut značaj pitanja proširenja EU na države Zapadnog Balkana.

Potpredsjednica Marović je prenijela uvjerenje da će Crna Gora ostati istrajna kada je riječ o ispunjavanju obaveza iz evropske agende, posebno u poglavljima 23 i 24.

Ministarka Zadić je pozdravila dosadašnje reforme i prenijela da Crna Gora može računati na snažnu podršku Austrije u nastavku pregovora s EU.

Potpredsjednica Marović je, učestvovala i na panelu „Zapadni Balkan i EU – potrebno je dvoje za tango“, u organizaciji stipendista i alumnista Alpbah foruma, kao i na neformalnom radnom događaju Erste fondacije na kojem su učestvovali brojni analitičari, donosioci odluka, kao i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Miro

Marovićka,vjerujem da znaš da mi znamo ,da ništa što radiš ne radiš za dobro CG.

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

VUJANOVIĆ: Zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana umjesto “Otvorenog Balkana“

MAROVIĆ ZA STANDARD: Inicijativa OB nije naš prioritet, Crna Gora će postati članica EU, to je izvjesno

Kovač saopštio članove radnog tima za pregovore sa SPC: Ja, Sekulović, Đeka, Marić i Martinović

Bilčik: Proširenje EU stoji u mjestu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

STANDARD SAZNAJE: ANB nema saznanja da je ugrožena bezbjednost Rada Miloševića

SASTANAK BIVŠE PARLAMENTARNE VEĆINE: Teško do bilo kojeg dogovora

Crnogorac i Italijan lažnim pištoljem opljačkali banku u Bergamu

Policija rasvijetlila ubistvo Šakovića, osumnjičeni Luka Pilčević u bjekstvu