test

MARTINOVIĆ: Ako institucije ne reaguju na moguće veze kriminalaca i SPC, to je smrt demokratije

Standard

24/08/2022

06:54

Ugledni advokat Nikola Martinović istakao je za Pobjedu da „ako ima i traga istine u onome što je objavio M portal, o tome da postoji potreba za 100 automatskih pušaka i da će te puške da plati Srpska pravoslavna crkva to je najozbiljniji udar na građnski mir, na ustavno uređenje i uopšte na pravni poredak u Crnoj Gori od Drugog svjetskog rata do danas“.

– Tužilaštvo i svi politički akteri u Crnoj Gori i cijelo građansko društvo moralo bi da se zabrine ako išta u ovome ima istinito. Čak i ako nema. Onda bi trebalo da se zabrinu i zabrinemo o tome da se ovako ozbiljne lažne vijesti mogu uopšte širiti – poručio je on.

Da bi se otklonila dilema, naglašava Martinović, neophodno je da svi državni organi hitno reaguju.

– Najpozvaniji da se oglase u ovom trenutku su policija i tužilaštvo, a mogu da ćute samo iz dva razloga – ili su politički instruirani, kako ih dio političke javnosti optužuje, pa ne žele da diraju jednu od strana koja se pominje u tim transkriptima, ili nemaju sposobnosti da rade svoj posao – ističe naš sagovornik.

Treći razlog, kaže on, ne može da postoji.

– Hoću da vjerujem da su oni nešto pokrenuli, inicirali ovim povodom, jer i dalje hoću da vjerujem da u Crnoj Gori postoje institucije i da se i ovakav problem može institucionalno riješiti, jer nam je alternativa građanski rat. Hoću da vjerujem da imaju kapacitet i hoću da vjerujem da im treba nešto malo vremena – ističe Martinović.

Kategoričan je da „mediji moraju da insistiraju, identično kao i politika, da se ovo pitanje definitivno riješi“.

– Da li neko u Crnoj Gori ima kapacitet da traži nabavku 100 automatskih pušaka kako bi se ustavno uređenje narušilo, kako bi se narušili međunacionalni i uopšte društveni odnosi. Ako u zemlji od 600.000 stanovnika imate grupu koja ima na raspolaganju 100 kalašnjikova, što znači da imate najmanje 100 ljudi naoružanih automatskim oružjem, to vam je u državi sa toliko malo populacije, sa toliko malim prostorom, jasno da je to građanski rat – upozorio je Martinović.

Ako institucije ne budu reagovale na ovako ozbiljnu prijetnju društvu u Crnoj Gori, onda nam, poručio je Martinović, institucije ne trebaju.

– Onda će pravo da važi samo za sitne i male, što predstavlja smrt demokratije – zaključio je on.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)