MCP: Đukanović da vodi svoju politiku i da se ne bavi crkvom

Bilo bi bolje da predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, svoju politiku vodi mimo crkvenih tema, poručili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske reagujući na sinoćnji intervju predsjednika države na Televiziji Crne Gore.
MCP: Đukanović da vodi svoju politiku i da se ne bavi crkvom

Foto: MCP

“Pitamo se, pred domaćom i svjetskom javnošću, može li i umije li predsjednik države Crne Gore, voditi politiku, praviti planove i analize – a da pri tom ne uzima u usta Crkvu? Budući da se radi o deklarisanom ateisti i čovjeku koji je u više navrata pokazao da ne poznaje i ne razumije crkveni poredak ni ulogu Crkve u društvu i istoriji, zar ne bi bilo bolje da bude dosljedan takvim svojim svjetonazorima i da svoju politiku vodi mimo crkvenih tema”, naveli su u saopštenju.

U MCP smatraju da je “njegovo bavljenje Crkvom umorilo crnogorske građane i da ništa dobro nije donijelo nikome”.

“Da se radi o personalnim duhovnim i intelektualnim lutanjima jednog čovjeka, to nikada ne bi bila tema crkvenih javnih saopštenja. Jer, takvih lutanja i tumaranja ima na sve strane i u mnogim životima. Ali kako se radi o političaru koji na razne načine utiče na živote i opredjeljenja određenog broja građana, i kako je riječ o instituciji koja treba da bude garant čuvanja demokratskih standarda, – ne možemo da prećutimo njegove iskaze nadojene netrpeljivošću i lažima”, kazali su iz MCP i dodali:

“Od prvih komunustičkih ubjeđenja, čijih se najradikalnijih elemenata do danas suštinski nije odrekao, pa do nalaganja badnjaka i cjelivanja krstova i ćivota; zatim preko otvorenog omalovažavanja najsvetijih crkvenih obreda i uvreda na račun crkvenih skupova; pa opet do nedavnog imenovanja Crkve “majkom” a onda istovremenih iskazivanja bestidnih laži o navodnom učešću sveštenstva u ratnim zločinima u ratovima 90-tih”, saopštili su iz MCP.

Prema njihovim riječima, takvu promjenu raspoloženja i uvjerenja prema jednoj te istoj instituciji ne pamti istorija.

“A te laži, ničim dokazive i ničim objašnjive predsjednik Đukanović je izrekao u istoj emisiji u kojoj je više puta kazao kako mu trebaju brojni dokazi da bi povjerovao u optužbe tužilaštva prema ljudima koji su već u zatvoru! A o sveštenstvu laže a da ne trepne. Kao da sveštenici nemaju moral, dostojanstvo i porodični ugled – i sva ona ljudska svojstva o kojima suptilno brine kada su u pitanju najnoviji pritvorenici spuškog zatvora. “Onaj ko se olako opredjelio da dovede u pitanje moralni lik javnih funkcionera, bez dovoljno opravdane sumnje, ne može računati da i ubuduće obavlja taj svoj posao… a takvo postupanje zaslužuje i krivičnu odgovornost”. Sve je ovo sinoć rekao Đukanović, previđajući da je dosta slukovito opisao sam sebe kada opanjkava i bez i jednog jedinog dokaza dovodi u vezu sveštenstvo Crkve sa političkim projektima i ratnim zločinima”, zaključuju iz MCP.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


JoRadan

Presjednik mora da vodi brigu za sve gradane Crne Gore i za svu imovinu Crne Gore.Bolje da se bavite crkvenim pitanjima,i za odgovorite cvim Crnoj Gorcima i Srbima,zasto ste skrivali ratne zlocince u Crnogorskim manastirama.

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Šta piše u nacrtu posljednje verzije Temeljnog ugovora

ĐORĐEVSKI: Najvažnije je da je priznavanje crkava počelo

Ovo je radna verzija Temeljnog ugovora koji su uskladile Vlada i SPC

Sadžakov: SPC želi da zadrži patronat nad Makedonskom i ne dozvoli postojanje CPC

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Dionica do Mateševa puštena u saobraćaj, jutros gužve na naplatnoj rampi

BRUTALNO NASILJE POLICIJE NAD GRAĐANIMA U NIKŠIĆU: Prvo pustili provokatore sa trobojkama da izazovu incident, pa na patriote zasuli suzavce i palice

KAZAZ ZA STANDARD: Ono što je Abazović rekao u Potočarima, može izreći samo čovjek koji je lišen bilo kakve empatije

(FOTO/VIDEO)Sukobi u Nikšiću: Policija bacila suzavac na Patriote, građani sa trobojkama otišli sa mjesta incidenta