Izvor: Pobjeda

MEDIJSKI UDAR: Kampanju dezinformacija obilježio anticrnogorski narativ

Održavanje prvog kruga predsjedničkih izbora pratila je intenzivna kampanja dezinformacija koja je dominantno targetirala kandidata Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i kandidatkinju Socijaldemokratske partije Draginju Vuksanović-Stanković, ističu sagovornici Pobjede, istraživačica platforme Raskrinkavanje Nina Đuranović i analitičar Digitalnog forenzičkog centra Marko Banović.
MEDIJSKI UDAR: Kampanju dezinformacija obilježio anticrnogorski narativ

Izvor: pixabay

I DFC i Raskrinkavanje tokom izbornog dana pratili su objave na društvenim mrežama i medijima i blagovremeno ukazivali na dezinformacije koje su uočavali.

– Redakcija CDT-ove platforme Raskrinkavanje zabilježila je više objava u medijima i na društvenim mrežama koje nijesu bile tačne, a targetirale su kandidate DPS-a i SDP-a. U pitanju su marginalni portali iz Srbije, naročito Nacionalist koji je tokom izbornog dana svakih pet minuta izbacivao lažnu vijest – kazala je Đuranović Pobjedi.

Cilj lažnih vijesti koje su objavljivane, dodala je, bio je podizanje tenzija, a podsjetila je da su u nizu dezinformacija bile i one da je policija navodno hapsila aktiviste jedne partije, da je pretučen gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Sa druge strane, navela je Đuranović, crnogorski mejnstrim mediji su izvještavali profesionalno, filtrirajući tačne i relevantne informacije.

– Tokom dezinformacione kampanje koja je bila zastupljena u predizbornom periodu, kao i na dan izbora, dominantno je bio izražen anticrnogorski narativ koji je često prisutan u tabloidima i pojedinim TV stanicama u Srbiji. Svakako se ne smije zanemariti ni narativ o pobjedi kandidata Demokratskog fronta i prije nego što se znalo ko će, osim njega, biti učesnici izborne trke – istakla je Đuranović.

Ocijenila je i da je, s obzirom na značaj predsjedničkih izbora, evidentan uticaj pojedinih regionalnih medija u kreiranju narativa koji je obilježio izborni proces.

– Regionalni mediji, konkretno iz Srbije, favorizovali su jednog predsjedničkog kandidata, dok su ostali u izvještavanju tih medija mogli da se pojave skoro isključivo u negativnom kontekstu – rekla je Đuranović.

Analitičar DFC-a Marko Banović, sa druge strane, takođe je kazao da su zabilježili povećan broj dezinformacija u medijima i na društvenim mrežama.

– Tokom cijele kampanje smo gotovo svakodnevno imali lažna istraživanja javnog mnjenja koja su plasirana u pojedinim medijima u Crnoj Gori, kao i na društvenim mrežama – podsjetio je Banović.

Na izborni dan, dodao je, DFC je pratio društvene mreže i medije u Crnoj Gori i regionu kako bi otkrili i suzbili širenje dezinformacija i lažnih vijesti.

– Najveći broj dezinformacija tokom izbornog dana dolazio je od strane portala iz Srbije – Nacionalist, Naša borba, Glas javnosti i Vaseljenska. Ti portali su sinhronizovano tokom cijelog dana širili dezinformacije i lažne vijesti. Takođe, In4s je preuzeo nekoliko tekstova sa pomenutih portala – pojasnio je Banović.

I on je ukazao da su glavna meta tih portala bili kandidat DPS-a Milo Đukanović i kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković.

– Ključni narativi su bili „pad režima Mila Đukanovića“ i „povezanost DPS i Đukanovića sa kriminalom i korupcijom“. Treba naglasiti da je monitoring medija koji je DFC uradio uoči izbora ukazao da su slični ili identični narativi u kontinuitetu plasirani u prosrpskim medijima u Crnoj Gori – istakao je Banović.

Ti primjeri, kazao je, predstavljaju samo kontinuitet miješanja Srbije u izborne procese u Crnoj Gori.

– Identične primjere smo imali tokom parlamentarnih izbora 2020. godine, kao i na pojedinim lokalnim izborima – naveo je sagovornik Pobjede.

I Banović i Đuranović tvrde da će se kampanja dezinformacija nastaviti i tokom drugog kruga predsjedničkih izbora, a najavili su i da će njihovi timovi predano raditi na identifikaciji i suzbijanju svih lažnih vijesti koje se mogu pojaviti.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Milatoviću “sporan” način na koji su državni simboli donošeni

Amaro Montenegro i kraljica Jelena

Saslušani Radonjić, njegova žena i svjedoci

Nakit “Cvijet Lovćena” dopunjen minđušama i brošem; Živaljević za St...