Spajić i Milatović predstavili pokret ‘Evropa sad’, izlaze na lokalne izbore

Brojke nam niko ne može osporiti tokom rada u 42. Vladi Crne Gore, poručio je bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović. Njegov kolega, bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, saopštio je da su, uprkos velikoj političkoj nestabilnosti, zabilježili rast od 7, 2 odsto. Njih dvojica su danas u Podgorici predstavili novi pokret - 'Evropa sad'.
Spajić i Milatović predstavili pokret ‘Evropa sad’, izlaze na lokalne izbore

Milatović i Spajić

“Kada smo preuzeli funkcije u 42. Vladi, imali smo korupciju, partitokratuju, burazersku ekonomiju, zastoj na putu ka EU i nepotrebne razmirice sa susjedima, posebno Srbijom… No, nakon najvećeg pada ekonomije imali smo najveći rast”, istakao je Milatović na konferenciji za medije.

Spajić je istakao da govore o konkretnim brojkama, te da su zabilježili rast od 7,2 odsto.

“Često čujemo da je jedan od razloga što je srušena 42. Vlada to da smo zaustavili strane investicije. Po podacima CBCG, vidi se da to prosto nije tačno”, kazao je on.

“Ako se zna da Hrvatska i Albanija nijesu imale ekonomski rast u odnosu na 2020. godinu, mi smo imali snažan rast 2021. To jasno sve govori”, dodao je Spajić, predstavljajući ključne rezultate u 2021. godini.

Izvor: Portal RTCG

Milatović je naveo i da su “praktično umrli” Montenegro airlines spasili kreirajući Air Montenegro i na taj način, kako je rekao, sačuvali vazdušni saobraćaj u Crnoj Gori.

“Avioni koje ima Air Montenegro su u njegovom vlasništvu. To, nažalost, nije bio slučaj sa Montenegro Airlines-om. Jedini način da se sačuva vazdušni saobraćaj bio je pravljenje nove kompanije”, rekao je bivši ministar ekonomskog razvoja.

Istakao je i da je Crne Gora u prošloj godini imala istorijski najmanji deficit budžeta od 1.6 odsto BDP.

“Crna Gora ima jednu od najmanjih stopa deficita u Evropi. Naša zemlja sada ima smanjenje javnog duga. Imali smo tokom kriza 2009. i 2012. povećanje javnog duga, sada imamo smanjenje”, poručio je Milatović.

“Apsolutno, program Evropa sad je osnažio javne finansije”, istakao je on.

Spajić je dodao da su i njih iznenadili jaki rezultati programa Evropa sad.

“Uprkos svim socijalnim benefitima i mjerama, imamo jaku i održivu finansijsku situaciju”, istakao je on.

Milatović je podsjetio i da su povećali mininalnu penziju, uveli dječjiji dodatak…

“Povećane su staračke naknade, ispravili smo nepravde u rudarsko-metalurskom sektoru i uveli naknade za novorođenčad…”

Spajić je dodao da su tražili način da naprave bolji ambijent i zaustave odlazak mladih iz Crne Gore.

“Stvorli smo to da se prosječna zarada sa 570 eura popela na 707 eura. Crna Gora je od fenjeraša došla do vodećeg mjesta u regionu, prestigla čak i jednu članica EU – Bugarsku. Da smo ostali na vlasti, imali bismo rast od deset odsto svake godine, odnosno 2026. bismo imali evropski prosjek zarada u Crnoj Gori”, poručio je Spajić.

Zahvaljujući programu “Evropa sad”, ističe Spajić, imali smo značajan rast zaposlenosti i povećanje penzija.

“Netacno je da je Evropa sad omogućila inflaciju. Inflacija je uvezena nakon sukoba u Ukrajini. Kada odete u prodavnicu, recimo, cijene suncokretovog ulja su sve veće. To se dešava zbog rata u Ukrajini, a ne zbog Evrope sad”, dodao je on.

Bivši ministri pročitali su program i principe novoosnovanog pokreta.

Između ostalog, navodi se uvažavanje različitosti, osnaživanje dijaloga, ekonomski jaka država, zasnovana na vladavini prava..

“Da bude depolitizovana javna uprava, da se čuva životna sredina. Da bi bila vječna, Crna Gora mora biti izvanredna. Mnogi pričaju o toj vječnosti, a ništa nijesu uradili po tom pitanju”, rekao je Spajić.

Milatović je dodao:

“Snažno podržavamo razvoj nauke i kulture. Vjerujemo u slobodu govora, mišljenja i izvještavanja. S ponosom ističemo viševjekovnu državnost i slobodarski duh Crne Gore. Podržavamo slobodu vjere i od vjere u skladu s principom odvojenosti vjerskih zajednica od države. Zalažemo se za društvo jednakih šansi, gdje su kompetencije i znanje jedini kriterijum pri zapošljavanju, a ne partitokratija.”

Organizacija pokreta, kako je naveo Spajić, neće biti talac njih dvojice.

“Želimo slobodno kandidovanje u stranci. Vidite da u Crnoj Gori neki vode stranke po 10, 20 ili 30 godina. Imamo komunikaciju sa više ljudi, uključujući ljude iz bivše administracije, da pristupe pokretu”, rekao je Spajić.

Što se tiče mogućih koalicija, Spajić ističe da svaki novi pokret “treba da gleda stvari na način da možemo sami do vlasti”.

“Predizbornih saveza neće biti, idemo sami na izbore. Jakov i ja smo tu, u komunikaciji smo i sa profesorom Zdravkom Krivokapićem, dodao je on.

Na pitanje da li iskljucuju saradnju sa DPS-om i DF-om, Spajić je kazao da te stranke “moraju da se suštinski i dubinski mijenjaju, da bi mogli biti partneri”.

“Zalažemo se za vanredne parlamentarne izbore i tražimo da ih aktuelna parlamentarna vecina omogući. Mi smo spremni da nastupimo”, poručio je Milatović.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Slovenačko tužilaštvo: Zvicer platio, Knežević organizovao atentat na svjedoka?

Kolašincu potvrđen pritvor zbog proganjanja bivše djevojke: Vidjećemo ko je gad ...

Loša slika pred špic sezone

VUKADINOVIĆ ZA STANDARD: Problem PES-a je i to što nema više glasanja protiv Đuk...