test

Milatović: Pad Abazovića bio očekivan, prijevremeni izbori jedino rješenje

Standard

28/08/2022

20:57

Bivši ministar ekonomskog razvoja i jedan od lidera pokreta ''Evropa sad'' Jakov Milatović istakao je da su prijevremeni parlamentarni izbori najbolje rješenje da se izađe iz aktuelne političke situacije.

On je rekao da je pad vlade premijera Dritana Abazovića bio očekivan, jer ta vlada, kako kaže, nije održavala volju građana Crne Gore.

Milatović je rekao da se zalaže za prijevremene izbore, ističući da je to pošteno rješenje u ovoj političkoj situaciji. On je naglasio da drugačijeg epiloga od pada vlade, nije ni moglo biti.

“Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. Na kraju, ova vlada je bila potpuno neevropska, iako je nastala u mantri jednog takvog vokabulara. Vlada Dritana Abazovića je vratila DPS”, rekao je Milatović.

On je naglasio da Crna Gora nije ni zasluživala takvu Vladu.

Milatović je potvrdio da je znao da će se njegov kolega iz pokreta Evropa sad Milojko Spajić sresti sa Dritanom Abazovićem, i da ne misli da je uradio ništa loše.

“Ne bih pravio događaj od tog susreta”, naglasio je Milatović.

On je naveo da je tom prilikom, s druge strane, viđen jedan nepažljiv tvit od strane bivšeg premijera Zdravka Krivokapića.

“Jasan je naš stav da je URA nepotrebno i sasvim nepromišljeno ušla u savez sa DPS-om”, istakao je Milatović.

On navodi da se ne mogu povlačiti znaci jednakosti između DF i DPS.

“Zna se da je postojao jedan kompletno izopačen sistem u posljednje tri decenije, i to je odgovornost DPS-a. Ono zbog čega žalimo jeste odnos DF prema nekim progresivnim i reformskim programima koje smo donosili”, navodi Milatović.

On je podvukao da s DPS-om ovavim ne mogu, iz navedenih razloga, ali ni s DF-om, imajući u vidu, kako je rekao, njihove stavove o refomskim procesima i programima u Crnoj Gori.

Milatović navodi da su predstavnici Evrope sad pokazali kompetencije, i to nijesu samo riječi, nego konkretna djela.

“Druga katarkteristika zaista jeste da ste nekorumpirani. Ako nijeste slobodni, onda ne možete da donosite odluke u javnom interesu”, podvukao je Milatović.

On je najavio da će Kongres Evrope sad biti održan u septembru, da će tada biti učvršćeni i da će infrastruktura biti zaokružena.

“Bićemo spremni za izbore u oktobru”, naveo je Milatović.

Potencirao je da je Crna Gora 30.avgusta 2022. godine više demokratsko i napredno društvo nego što je bilo 30. avgusta 2020. godine.

“Mi prazne priče uvijek opovrgnemo našim djelima”, poručio je Milatović.

On je rekao da Temeljni ugovor sa SPC nije potpisan za vrijeme ranije vlade, jer po riječima samog tadašnjeg premijera, nije bio usklađen sa crnogorskim ustavno-pravnim sistemom. Kasnije je to otklonjeno, ali zašto do potpisivanja nije došlo, Milatović pojašnjava da mu nije poznato.

“Meni je drago što je Temeljni ugovor potpisan, i što je to pitanje zaokruženo. Tim je pitanje crkve vraćeno crkvi, a od političkih subjekata sada se očekuje da se bave vladavinom zakona i ekonomijom”, istakao je Milatović.

Izvor (naslovna fotografija):

RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)