test

Milatović sa savjetnikom Bajdena: Odnos Crne Gore i SAD podići na nivo strateškog partnerstva

Standard

16/05/2024

14:15

Predsjednik države Jakov Milatović sastao se u Vašingtonu sa specijalnim savjetnikom američkog predsjednika Bajdena - Majklom Karpenterom. Sa sastanka je poručeno da odnose Crne Gore i SAD treba podići na nivo strateškog partnerstva.

Na sastanku je konstatovano da je Crna Gora napravila značajne iskorake u demokratskom razvoju, i da je unaprjeđenje veza sa Sjedinjenim Američkim Državama strateški prioritet.

Predsjednik Milatović je istakao da je Crna Gora jedina NATO članica na Zapadnom Balkanu koja nema sporazum o strateškom partnerstvu sa SAD-om.

U tom smislu, uspostavljanje strateškog partnerstva između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država predstavljao bi važan signal podrške u jačanju demokratskih procesa, ekonomske stabilnosti i regionalne sigurnosti.

Sagovornici su se saglasili kako odnose dvije države treba podići na nivo strateškog partnerstva, posebno imajući u vidu da je saradnja osnažena kroz NATO savezništvo, ali i da bi unaprjeđenje saradnje kroz strateško parterstvo doprinijelo daljem ubrzanju reformskih procesa, pa samim tim i kvalitetnijoj i brzoj integraciji u EU.

Predsjednik države je naglasio da strateško partnerstvo treba graditi na više osnova, kroz unaprjeđenje vojne saradnje, ekonomskog dijaloga, saradnje u oblastima kritične infrastrukture, kao i u dijelu kulturne i naučne razmjene.

Specijalni savjetnik Karpenter, koji je veliki poznavalac prilika u nasem regionu, ponovio je fokusiranost američke vanjske politike na region Zapadnog Balkana, kao područja od strateškog značaja za SAD.

Takođe, ukazao je i na važnost nastavka sprovođenja kvalitetnih reformi, kako bi se zemlja u što skorijem periodu pridružila Evropskoj uniji.

Izvor (naslovna fotografija):

OTO: NEBOJSA MEDO PERKOVIC

Ostavite komentar

Komentari (0)