test

Milatović: Bio sam neprijatno iznenađen kada je Abazović predložio sebe kao vođu delegacije u UN, nijesmo se tako dogovorili

Standard

11/09/2023

17:00

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je odluka o formiranju nove crnogorske vlade stvar Crne Gore i istakao da mandatar Milojko Spajić ima njegovo puno povjerenje, te da ga ohrabruje da dodatno uradi ono što je do njega kao trenutno najodgovornijeg u procesu formiranja vlade i odgovori potrebama Crne Gore.

Milatović je u Skoplju, odgovarajući na pitanje novinara, da li je poslije dva sastanka sa Spajićem došlo do približavanja stavova oko formiranja nove crnogorske vlade, odnosno da li on i dalje ostaje pri stavu da koalicija Za budućnost Crne Gore treba da bude dio nove vlade, rekao da ostaje pri stavu da “odluka o novoj crnogorskoj vladi treba da bude donesena u Crnoj Gori”.

“To je stvar Crne Gore i mislim da se oko toga slažemo, kao i oko programa koji bi ta vlada trebala da isporuči, a to je dodatan fokus na vladavini prava. Situacija je takva da za imenovanja u pravosuđu je potrebna kvalifikovana većina u parlamentu. Moje mišljenje je da bi ta kvalifikovana većina trebala da podrži narednu vladu uz jasna programska opredjeljenja, a to je kontinuitet spoljne politike, odnosno članstvo u NATO savezu i snažnije zalaganje za ubrzanje evropskog puta i dobrosusjedski odnosi”, rekao je Milatović.

Smatra da bi iz procesa formiranja vlade svi učesnici trebalo da izađu kao neka vrsta pobjednika i to je, kako kaže, i bio njegov savjet Spajiću.

“Da se na taj način u narednom periodu odnose prema formiranju vlade. Zadovoljstvo mi je što smo vrlo otvoreno, konstruktivno razgovarali o tome i hajde da ostanemo optimisti da će Crna Gora dobiti stabilnu evropsku vladu koja će moći konačno da donese i stabilnost i prosperitet građanima Crne Gor”, kazao je Milatović.

Milatović je kazao i da je bio strpljiv prema premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću, a povodom odlaska na GS UN. 

“Bio sam jako neprijatno iznenađen kada je Abazović prije par sedmica predložio samog sebe, protivno diplomatskoj praksi i protivno i njegovom legitmitetu kao vođu delegacije u UN. Strpljivo sam u razgovoru sa njim pokušao da pronađem konsenzus, i tačno je da smo se dogovorili da ove godine kako je to bio i red predsjednik predvodi CG delegaciju, a da Abazović bude u svojstvu koordinatora MVP, ali sam opet bio neprijatno iznenađen načinom na koji je Vlada usvojila platformu za odlazak CG delegacije u UN na način što je jasno bilo da CG ima dva de facto dvije delegacije. To je ono zbog čega sam javno reagovao. Pozivam sve da se odgovorno ponašaju”, kazao je Milatović. 

Ostavite komentar

Komentari (0)