test

Milatović: Vlada nastavlja da urušava institucije

Standard

20/09/2024

12:34

Generalna skupština UN-a je najvažniji i najposjećeniji multilateralni događaj. Stoga je od posebnog značaja za međunarodnu vidljivost, prevashodno malih država kao što je Crna Gora, saopštio je Predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Kako je ocijenio, upravo iz tog razloga, Crna Gora je u dosadašnjem periodu dominantno bila predstavljena na nivou Predsjednika države ili Vlade.

“Ove godine bilo je predviđeno da našu delegaciju predvodi premijer, što je on u posljednjem trenutku otkazao, čime je još jednom pokazao neodgovoran odnos prema državnim interesima”, kazao je Milatović.

Dodatno, ističe Milatović, neprimjereno je da predsjednik Vlade na ovaj način zloupotrebljava institut naslijeđenog i davno uspostavljenog džentlmenskog dogovora, po kojem se Predsjednik države odriče mogućnosti koja mu po preseansu pripada, da u skladu sa Ustavom predstavlja zemlju u inostranstvu.

“Dakle, nije riječ o tome da se Predsjednik države i premijer smjenjuju svake druge godine, nego da funkcija šefa delegacije po preseansu uvijek pripada Predsjedniku koji prihvata da je ustupi svake druge godine premijeru”, rekao je on.

Milatović dodaje kako premijer nije obavijestio Predsjednika države o svojoj namjeri da neće biti šef delegacije, iako se odlazak u UN zbog velikog broja obaveza i važnosti događaja planira najmanje pola godine unaprijed. I u ovom slučaju se radi o pokušaju urušavanja crnogorskih institucija i dobre prakse.

“Dodatno, neozbiljno je i neodgovorno pozivati se na posao u zemlji, jer bi se moglo zaključiti da šefovi ostalih država svijeta, uključujući američkog predsjednika i njemačkog kancelara, nemaju šta da rade u svojim zemljama pa idu na UN”, ociejnio je predsjedik države.

Takođe, dodaje, neozbiljno je i neodgovorno da, pored već postojećeg potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova, premijer šalje dodatnog šefa delegacije koji bi po preseansu, budući da mu je oduzet portfolio, morao biti ispod potpredsjednika Vlade koji je ujedno ministar vanjskih poslova.

“Očito da, pored toga što je ministru vanjskih poslova onemogućeno da se bavi evropskim integracijama – kao ključnim vanjskopolitičkim prioritetom, dodatno mu se stavlja do znanja da je nižeg reda u Vladi jer se ne bavi ni drugim vanjskopolitičkim prioritetom – multilateralizmom”, navodi Milatović.

On podsjeća da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalno članstvo u SB UN 2026-27 i umjesto da se UN koristi da se sa najvišeg nivoa lobira za kandidaturu, Crna Gora se kroz ponašanje Vlade predstavlja svim članicama UN-a kao neozbiljna država članica, čime se direktno ugrožavaju vanjskopolitički interesi i ruši reputacija Crne Gore.

“Da ne govorimo o tome da Vlada za godinu dana nije bila u stanju da predloži ambasadora Crne Gore pri UN u Njujorku. Zbog svega toga smatram džentlmenski dogovor koji je postojao između Predsjednika države i vlade zloupotrijebljenim, i to na način da vrh Vlade radi direktno protiv interesa države koju predstavlja”, zaključio je Milatović.

Izvor (naslovna fotografija):

Jakov Milatović; Skupština Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)