test

Milatović za izbornu kampanju dobio 5.000 eura od lica koje nema biračko pravo u Crnoj Gori, zakasnio sa izvještajima o imovini i finansiranju

Standard

27/10/2023

14:36

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) podnijela je tri zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića - saznaje Pobjeda nezvanično.



ASK je Sudu za prekršaje podnijela zahtjev za pokretanje postupka protiv Milatovića zato što je u okviru predsjedničke kampanje primio finansijsku pomoć od lica koje nema biračko pravo u Crnoj Gori. Ta pomoć je iznosila pet hiljada eura.

Milatović je tako prekršio član 33 stav 1 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Drugi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Milatovića, kako nezvanično saznajemo, ASK je podnijela zato što u zakonskom roku od 30 dana od dana održavanja predsjedničkih izbora nije sačinio i podnio izvještaj o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora za izbornu kampanju.

Time je prekršio i član 50 stav 1 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampnja.

Zbog toga što nije ispoštovao zakonske rokove za dostavljanje izvještaja o imovinskom stanju i prihodima Sudu za prekršaje je protiv njega podnijet još jedan zahtjev za pokretanje postupka. Milatović je bio u obavezi da to učini u roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost.

Povezani članci

U imovinskom kartonu koji je 23. oktobra dostavio ASK-u, Milatović je prijavio da kao predsjednik države mjesečno zarađuje 1.932 eura, dok njegova supruga Milena Milatović u privrednom društvu mjesečno prihoduje 2.200 eura.

Od rentiranja stana, Milatović mjesečno zarađuje dodatnih 550 eura. U njegovom imovinskom kartonu se navodi i da je od predavanja na Univerzitetu u Luksemburgu u januaru ove godine zaradio nepunih 3.000 eura.

U stoprocentnom vlasništvu ima stan od 46 kvadrata, a sa suprugom zajedničku nekretninu od 68 kvadrata. Milatović gradi i kuću od 107 kvadrata, a naslijednik je livada od 9.500 metara kvadratnih.

Milatović vozi Renalut Kadjar iz 2017. godine.

Na bankovnim računima ima oko 22.000 eura, a njegova supruga 9.700 eura. Milatović je i vlasnik 247 akcija u Montenegro Express Group i korisnik hipotekarnog kredita od 80.000 eura koji vraća u mjesečnim ratama od 550 eura.

Milatović Agenciji za spriječavanje korupcije nije dao uvid u bankarske račune.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Kabinet predsjednika Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)