test

Milović za sada jedini poznati kandidat za gradonačelnika

Standard

10/08/2024

10:47

Građani Podgorice ponovo će izaći na birališta 29. septembra, i to 15 i po mjeseci nakon što su izabrali aktuelnu vlast koje je sada već u tehničkom mandatu.



Biće to prvo pravo „odmjeravanje snaga“ od lokalnih i parlamentarnih izbora 2023, a ključne novine su nove partije, pokreti i savezi koji su djelovanje počeli u proteklih pola godine.

Bivši ministar pravde Andrej Milović prvi je ozvaničio kandidaturu za budućeg gradonačelnika Podgorice još 29. jula, samo dva dana nakon što je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, raspisao vanredne izbore u Glavnom gradu. On će predvoditi Podgoričku listu na kojoj, prema njegovim riječima, neće biti niko od bivših i aktuelnih političara, već lica dobro poznata cijeloj Podgorici. S ponosom je istakao da prvi kreće na izbore, da neće ulaziti u predizborne koalicije, te da ne zna ko će mu sve biti protivnici, naročito iz redova Pokreta Evropa sad kome je do skora pripadao.

,,Da vidimo kako će ko proći, jer mislim da se neki junače i kuraže, a ne vjerujem da će dobiti mnogo glasova 29. septembra”, kazao je Milović.

Govoreći o razvoju Podgorice, rekao je da se grad mora razvijati u pravcu otvaranja radnih mjesta, priliva kapitala, a sve kako bi se budžet grada povećao.

,,Spreman sam da radim dan i noć kako bi grad ušao u novu eru razvoja. Do zadnjeg atoma snage boriću se za Podgoricu. Ona je naša, nije partijski plijen i bilo čiji kusur”, rekao je on tokom objave kandidature.

Pokret Preokret na podgoričke izbore izlazi sa listom na čijem je čelu njegov predsjednik Srđan Perić. Iako već godinama na političkoj sceni, Preokret je uglavnom imao skromne domete na dosadašnjim izborima, ali smatraju da je došlo vrijeme da se pokažu.

,,Politika danas koju znamo pokazuje da su ljudi imali dovoljno vremena da se oprobaju, iskušaju, da nam pokažu kako se snalaze u životu iz fotelja. U konačnom, svako je mogao da pokaže šta zna, šta umije, koje su mu namjere, ali i da pokaže svoju nesposobnost. Mi treba da budemo političko rješenje za probleme koje su napravile postojeće strukture”, kazao je Perić tom prilikom.

Stranka evropskog progresa (SEP) je, za sada, prva novoformirana partija koja je najavila učešće na izborima u Glavnom gradu. Na njenom čelu je nekadašnji visoki funkcioner DPS-a i premijer Duško Marković, dok gradski odbor, formiran početkom sedmice, predvodi Ilija Mugoša. Tom prilikom je istaknuto da to stranačko tijelo čini „blizu stotinu uglednih i mahom novih lica, potvrđenih u svojim profesijama, karijerama i prepoznatih u široj zajednici“. Listu za izbore i njenog nosioca odrediće do kraja mjeseca, a za kampanju će biti odgovoran tim koji će predvoditi Marković.

,,Podgorici trebaju novi kadrovi, novi projekti i nove ideje koji mogu sa scene eliminisati nerad, nered, nepotizam i neodgovorno upravljanje. Isto to treba i državi kada dođe vrijeme za parlamentarne izbore. Od ovog momenta naša stranka je u kampanji i otvoreni smo za građane, njihove potrebe i njihove sugestije, jer smo ovdje ne zbog sebe – nego zbog njih, Podgorice i Crne Gore”, najavili su iz SEP-a nakon formiranja odbora u Podgorici.

Učešće na predstojećim podgoričkim izborima uzeće i Demokratska partija socijalista.

Iako je iz te stranke ranije najavljeno da će zvaničnu odluku o kandidatu DPS-a za gradonačelnika donijeti na partijskim organima sredinom ovog mjeseca, gotovo je izvjesno da će to biti njihov poslanik i odbornik Nermin Abdić.

Evropski savez (ES), koji od 4. jula čine Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija, objavili su sredinom sedmice da sami ulaze u predizbornu trku. Riječ je o jedinoj nadstranačkoj platformi u kojoj je objedinjen rad tri srodne stranke. U srži njihove kampanje su aktuelne socijalne, kulturne, društvene, poslovne i sportske teme, sa željom „da se njeguje staro i autentično podgoričko, odnosno titogradsko, a razvija novo i savremeno“.

,,Evropski savez u Podgorici ponudiće konkretan i realno ostvariv program, kao i ljude sa ličnim i profesionalnom integritetom koji će biti istinska garancija realizacije programa. Podgorica će nakon 29. septembra biti grad za primjer, a Evropski savez, kao nadstranačka platforma koja želi da okupi što veći broj onih koji istinski žele dobro svim građanima Glavnog grada, biće jedna od ključnih karika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Podgorici nakon predstojećih izbora”, stav je novog političkog subjekta čije su članice tri već dobro poznate partije.

Prema nezvaničnim informacijama, na čelu liste bi se mogao naći Boris Mugoša, predsjednik podgoričkog Odbora SD i poslanik u državnom parlamentu.

Brojne porodice koje su u statusu podstanara u Glavnom gradu, organizovali su se prije nekoliko godina i na taj način počeli da traže svoja prava pred lokalnim i državnim organima. Početkom mjeseca Pokret podstanara Podgorice ozvaničio je početak prikupljanja potpisa za učešće na izborima u Glavnom gradu. Dragan Živković iz Udruženja podstanara „Moj dom“ kazao je da ulaskom u gradski parlament žele da riješe višegodišnje probleme više od oko 30.000 građana koji imaju podstanarski status.

,,Vrijeme je da preispitamo našu podršku i povjerenje u političke lidere koji nam nude lažna obećanja, dok u stvarnosti samo produbljuju našu finansijsku krizu. Moramo se upitati da li su ovi programi zaista u našem interesu, ili samo služe da obezbijede beneficije za strane bankarske interese i njihove servilne domaće intereždžije, dok nama ostavljaju još teže uslove života i još veće dugove”, stoji u proglasu Pokreta podstanara Podgorice.

Pokret za Podgoricu, odnosno nekadašnji članovi Pokreta Evropa sad bliski predsjedniku Milatoviću, nastupiće u koaliciji sa Građanskim pokretom URA i Pokretom za promjene. Bivša poslanica i potpredsjednica PZP Branka Bošnjak kazala je da je načelno postignut dogovor, dok se o prvom čovjeku liste još pregovara.

,,Očekujem da će narednih dana biti dogovoreno o nosiocu liste i eventualnom učešću nekih drugih, nestranačkih ličnosti, a moguće i drugih pokreta”, dodala je Bošnjak.

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović (PZPG) pominjala se u početku kao nosilac liste, ali se sada češće čuje ime Luke Rakčevića (URA).

Nakon cijepanja članstva i odlaska jednog njegovog dijela, Pokret Evropa sad (PES) je pred velikim ispitom. Pošto je aktuelna gradonačelnica Olivera Injac bila nosilac liste na prethodnim lokalnim izborima, oponenti PES-a danima prozivaju stranačke prvake ove vladajuće stranke zbog neodlučnosti da joj se opet povjeri čelno mjesto u Glavnom gradu. Problem dodatno predstavlja veoma široka koalicija koja trenutno čini Vladu na čijem je čelu predsjednik PES-a Milojko Spajić.

U slučaju da PES na izbore izađe samostalno, na vrhu njihove liste, prema pojedinim izvorima, vjerovatno će se naći predsjednik opštinskog odbora stranke, Saša Mujović.

Istovremeno su se pojavile informacije da bi PES mogao u koaliciju sa Demokratskom Crnom Gorom, na čijem je čelu Aleksa Bečić. Trenutno obje stranke negiraju zajednički nastup u Podgorici, ističući da takve odluke moraju donijeti stranački organi.

Demokratska narodna partija (DNP), Nova srpska demokratija (Nova) i Ujedinjena Crna Gora (UCG) spadaju u red stranaka koje će nastupiti u koaliciji, vjerovatno zajedničkoj.

Prema riječima čelnog čovjeka DNP-a Milana Kneževića, optimalan model za izlazak na lokalne izbore u Podgorici je „široko koaliciono okupljanje sa sinergetskim efektom“.

,,Vjerujem da ćemo nakon razgovora sa našim tradicionalnim i potencijalnim koalicionim partnerima ubrzo objaviti model izlaska na podgoričke izbore”, rekao je on za Pobjedu.

Prema riječima Milivoja Brkovića, odbornika Ujedinjene Crne Gore u Skupštini Glavnog grada, oni „svakodnevno pregovaraju sa onima koji su činili većinu 2022. godine i niko drugi ne dolazi u obzir za koalicionu saradnju“. No, istovremeno kaže da neće bježati od samostalnog nastupa za koji se nada da će „dati dobar rezultat“.

,,Vjerujem da će sud građana na ovim izborima biti za pojedine ljekovit i da ćemo u budućnosti imati puni mandat sa približno sličnom ekipom koja je činila i dosadašnju vlast”, naveo je on.

I u Novoj kažu da će nastupiti sa „tradicionalnim partnerima“, ali ne isključuju ni mogućnost šire koalicije.

,,Svjesni smo da građani posebno cijene sposobnost političkog subjekta da okuplja i ujedinjuje ljude”, naveo je podgorički odbornik te partije Mitar Šušić.

Razočarani članovi i glasači Bošnjačke stranke formirali su nedavno Bošnjački demokratski pokret, sa Seadom Šahmanom na čelu. Iako su njihov prioritet lokalni izbori u Gusinju 15. septembra, najavili su učešće i na vanrednim u Podgorici, ali još razmatraju način učešća.

Glasaće 145.908 osoba

Liste koje žele da se prijave za učešće na vanrednim izborima u Podgorici 29. septembra, treba izbornoj komisiji da prilože potpise najmanje 1.153 birača koji imaju pravo glasa u Glavnom gradu.

Za liste manje brojnih naroda dovoljno je skupiti 150 potpisa.

Rok za predaju izbornih lista počinje 17. avgusta i trajaće do 3. septembra u ponoć.

U biračkom spisku za lokalne izbore u Glavnom gradu Podgorica 27. jula je bilo registrovano 145.908 punoljetnih osoba, zvanični je podatak Ministarstva unutrašnjih poslova. U odnosu na izbore održane 11. juna 2023. godine, broj je veći za 1.813 birača.

Izvor (naslovna fotografija):

UGC

Ostavite komentar

Komentari (0)