MPNKS: Sve što je vezano za epidemiološku situaciju, onlajn nastavu, nošenje maski, isključivo odlučuje Ministarstvo zdravlja i IJZ

Nakon medijskih natpisa u kojima član predsjedništva SD-a Nermin Bećirović kaže da je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta najavilo na ''jednom sastanku'' da će se možda pridružiti protestu ispred Ministarstva zdravlja, protiv održavanja online nastave a između ostalog i protiv nošenja maski u školama, resor Vesne Bratić je to demantovao.
MPNKS: Sve što je vezano za epidemiološku situaciju, onlajn nastavu, nošenje maski, isključivo odlučuje Ministarstvo zdravlja i IJZ

“Reagovanju gospodina Bećirovića prethodila je i izjava predstavnice roditelja iz Pokreta slobode Anđele Ljumović Anđić u kojoj navodi da je naša v.d direktorice Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje Slavica Ilinčić u razgovoru sa njom kazala „da nije isključeno da će se MPNKS pridružiti protestu usmjerenom protiv Ministarstva zdravlja.“ Navodno, razgovoru sa gospođom Ljumović Anđić prisustvovala je i Državna sekretarka Milica Kadović, koja je na službenom putu u Rusiji”, navode iz ovog resora.

Kako su dodali, koriste su svi mogući mehanizmi da se MPNKS nanese nesaglediva šteta, kako preko raznih NVO tako i preko određenih političkih subjekata.

U dogovoru sa Ilinčić, MPNKS prenosi njeno reagovanje na izjave Nermina Bećirovića i Anđele Ljumović Anđić, ističući da čvrsto stoje iza riječi Slavice Ilinčić.

“U tvrdnju da će se predstavnici Ministarstva prosvjete pridružiti protestima protiv Ministarstva zdravlja može da povjeruje jedino Nermin Bećirović iz SD-a. Istina je da je gospođa Anđela Ljumović Anđić tražila da je primi na razgovor v.d. direktorice Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje. Budući da je stav Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da vrata institucije budu otvorena i za nastavnike i za roditelje, udovoljeno je njenom zahtjevu. Razgovarala je sa mnom, a razgovoru je prisustvovala i moja saradnica Biljana Joksimović, koja može posvjedočiti ko govori istinu – ja u ovom demantiju, ili gospođa Anđić u svom saopštenju.

Gospođa je najavila proteste roditelja ispred Ministarstva zdravlja i spremnost nekih roditelja da spavaju na tom mjestu tako protestujući i protiv obaveznog nošenja maski tokom nastave. Navela je niz primjera neprimjerenog ponašanja nastavnika prema djeci, navodeći imena nastavnika i roditelja te djece. Pitala me da li će se uskoro preći na onlajn model nastave, i dobila odgovor da MPNKS zasad o tome ne razmišlja, ali da to, kao i sve vezano za epidemiološke mjere, zavisi od procjene IJZ i Ministarstva zdravlja.

Zamolila sam je da svoja saznanja o kojima mi je govorila uobliči u pisanoj formi i proslijedi mejlom, što je i učinila nekoliko sati kasnije. Nije sa mnom razgovarala o švedskom modelu, tek ga je usput pomenula kao prihvatljiv. Na n- tvrdnju da su djeci ugrožena Ustavom garantovana prava, pa čak i sloboda, odgovorila sam „da je sloboda jednog čovjeka limitirana slobodom drugog.“

Kada su u pitanju podaci o zaraženim učenicima i nastavnicima, obavijestila sam je da ih MPNKS ažurira petkom i šalje Institutu za javno zdravlje i da je normalno što se podaci od petka razlikuju od podataka prikupljenih u utorak.

To je, ukratko, rezime našeg razgovora. Zaista me ne zanima zašto je gospođa zloupotrijebila moju dobru volju i spremnost da je saslušam. To govori o njoj, ne o meni. Organizaciji koju predstavlja dozvolili smo prisustvo u svojstvu gosta sastancima Radne grupe za praćenje nastave tokom epidemije, kao znak dobre volje, tako da nisam očekivala ničim zasluženo iznošenje neistina.

Koliko je vjerodostojno prenijela gospođa razgovor, govori i podatak da navodi da je razgovoru prisustvovala i bila „zgrožena“ i gospođa Kadović, koja je trenutno u inostranstvu službeno. Pa se, valjda, od tamo zgrožavala“, zaključila je Slavica Ilinčić

MPNKS još jednom želi da naglasi da sve što je vezano za epidemiološku situaciju, onlajn nastavu, nošenje maski, isključivo odlučuje Ministarstvo zdravlja i IJZ, a oni kao resorno Ministarstvo poštuju njihove odluke i postupaju, kažu, po njihovim preporukama.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Kako su roditelji Kamale Haris kao imigranti pronašli dom i jedno drugo

Bivši ministri: Neprihvatljivo i politički rizično spajanje četiri resora

Dr Mugoša ministarki zdravlja: Prijeti blokada rada Ljekarske komore, očekujte brojne sudske postupke

Roditelji đaka OŠ ‘Vladimir Nazor’: Jedino prihvatljivo da djeca prate nastavu u jednom objektu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Tivat: Nestao Nikola Nedeljković

Nesreća na Đurđevića Tari: Radnik zip-lajna poginuo dok je pokušavao da pomogne turistkinji

Razvodom zaradila 350 miliona funti, sada je bogatija i od kraljice Elizabete

KRVAVAC OSUĐEN NA TRI MJESECA ZATVORA: Nakon izbora Pljevljacima govorio ”selite se Turci, ovo će vam biti nova Srebrenica”