test

Murić: Kovačevićeve izjave direktno ugrožavaju međunacionalni suživot i mir

Standard

18/06/2024

08:29

Nevladina organizacija Crnogorski komitet pravnika za zaštitu ljudskih prava (CKP) najoštije je osudila nedavne izjave Predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, koje, kako su ocijenili, predstavljaju očigledno raspirivanje nacionalne i vjerske mržnje.

“Kovačevićeve izjave, u kojima poziva Crnogorce da se povinuju Srbima i prijeti im sudbinom sličnom onoj Turaka, direktno ugrožavaju međunacionalni suživot i mir u Crnoj Gori”, istakao je izvršni direktor Velija Murić.

Prema njegovim riječima Kovačevićev govor predstavlja ozbiljnu prijetnju Bošnjacima, Albancima i Crnogorcima, te stvara atmosferu straha i nesigurnosti među građanima.

“Njegovo ponašanje je neprihvatljivo i nedopustivo za jednog javnog zvaničnika, te pozivamo crnogorsko tužilaštvo da hitno reaguje i preduzme odgovarajuće zakonske mjere u okviru svojih nadležnost. Raspirivanje mržnje i netrpeljivosti nema mjesta u modernom društvu koje teži evropskim vrijednostima i demokratskim principima”, poručio je Murić.

Dodaje da ovakve izjave narušavaju temeljne principe ljudskih prava i sloboda, te ozbiljno ugrožavaju stabilnost i sigurnost naše zajednice.

“Pozivamo sve relevantne institucije, političke aktere i građane Crne Gore da se distanciraju od ovakvih izjava i aktivno doprinesu izgradnji društva zasnovanog na toleranciji, međusobnom poštovanju i suživotu. Nadamo se da će nadležne institucije adekvatno reagovati”, zaključio je Murić.

Izvor (naslovna fotografija):

Velija Murić, RSE

Ostavite komentar

Komentari (0)