test

MVP ZA STANDARD: U crnogorskoj diplomatskoj mreži trenutno 11 ambasadora i dva konzula

I. Đoković

15/12/2023

10:47

Crna Gora trenutno nema ambasadore u 75 posto zemalja u kojima postoje diplomatska predstavništva, među kojima nemamo ni predstavnike u Ujedinjenim nacijama u Njujoku i NATO u Briselu. Iz Ministarstva vanjskih poslova su za portal Standard saopštili da su trenutno na čelu jedanaest diplomatsko-konzularnih predstavništava diplomate u zvanju ambasadora, u dva generalna konzulata - generalni konzuli, u dva generalna konzulata-konzul žerani, dok su na čelu ostalih diplomatsko-konzularnih predstavništavaotpravnici poslova ad interim.

Trenutno stanje u crnogorskoj diplomatiji je alarmantno zbog trogodišnjeg odsustva imenovanja ambasadora širom crnogorske diplomatske mreže.

Ambasadora nemamo na važnim evropskim i euroatlantskim adresama, od kojih su neke od velike važnosti za EU integracije Crne Gore.

Predlozi Vlade za ambasadore koja mora da ih uputi predsjedniku Milatoviću i dalje su na čekanju.

No, valja ih očekivati vrlo brzo, makar prema riječima savjetnice premijera Milojka Spajića za vanjske poslove Milice Perišić, koja je za RSE rekla da će Ministarstvo vanjskih poslova “u najskorijem roku pripremiti neophodne analize i predloge” kako bi se upražnjena mjesta adekvatno popunila.

A dok se mjesta ne popune, kako su portalu Standard rekli iz Ministarstva vanjskih poslova, trenutno u crnogorskoj diplomatskoj mreži na čelu jedanaest diplomatsko-konzularnih predstavništava diplomate su u zvanju ambasadora, u dva generalna konzulata – generalni konzuli, u dva generalna konzulata-konzul žerani, dok su na čelu ostalih diplomatsko-konzularnih predstavništava otpravnici poslova ad interim.

Crnoj Gori su pod hitno potrebna imenovanja novih ambasadora kako bi mogla da nastavi sa diplomatskim aktivnostima od kojih su neke od važnosti za EU integracije.

Problem je veliki, kako ga je i prepoznao predsjednik Milatović, koji je u svojoj izjavi prije par dana rekao da mu se čini Vlada trenutno ignoriše potrebu da se uspostavi formalan i civilizovan dijalog oko spoljne politike.

Njegova savjetnica Marija Lakić Barfus ocijenila je prije dva dana da je dovedena u pitanje reputacija Crne Gore time što većina ambasada djeluje na nivou otpravnika poslova, a ne ambasadora u punom kapacitetu.

“Privremeni otpravnici poslova nas predstavljaju širom kontinentalne Evrope, u Londonu, Vašingtonu, Pekingu… Nemamo ambasadora ni u UN u Njujorku, gdje smo kandidat za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti, a od skoro ni pri NATO-u”, navodi Lakić Barfus.

Iz Vlade, tvrde da zbog obima posla sa kojim su se suočili po preuizimanju dužnosti ova tema nije mogla da dođe na red, ali da će joj u najskorijem roku biti posvećena maksimalna pažnja.

“Imajući u vidu brojne tekuće, a i naslijeđene obaveze u aktuelnom trenutku, postojao je sijaset tema koje je 44. Vlada po preuzimanju dužnosti morala momentalno tretirati: sprovođenje popisa, aktivnosti u cilju izbjegavanja “sive liste” Moneyval-a, rebalans budžeta za 2023, i pripremi i usvajanje budžeta za 2024. godinu (što je, ipak, najvažnija tema za naše građane).

Svakako da su višegodišnja kohabitacija i unutarpolitički tokovi doveli do toga da poslednja tri ambasadora budu postavljena 2021. godine, ali ova Vlada će se s dužnom pažnjom odnijeti prema ovoj, takođe, prioritetnoj temi, i to u najskorije vrijeme”, rekla je savjetnica premijera Spajića za vanjske poslove Milica Perišić.

MVP povuklo otpravnika poslova ambasade u Vašingtonu

MVP je povuklo otpravnika poslova iz Vašingtona Nebojšu Todorovića iz Ambasade Crne Gore u Vašingtonu, koji je na tu funkciju postavljen od bivšeg premijera Dritana Abazovića prije samo godinu dana.

U vrijeme kad je i on postavljen od strane bivšeg premijera Abazovića, postavljeni su i Đorđe Janković i Damir Grbović u Tirani i Zagrebu na mjesta privremenih otpravnika poslova u ambasadama.

No, za razliku od Todorovića njih dvojica su i dalje na pozicijama otpravnika poslova, jer su kako su nam pojasnili iz MVP karijerne diplomate, što Todorović svakako nije.

“U vezi sa Vašim upitom informišemo da privremeni period na koji su, na rad u ambasade
Crne Gore u Tirani i Zagrebu, upućene diplomate Đorđe Janković i Damir Grbović
i koji su, po upućivanju, imenovani za privremene otpravnike poslova i dalje traje, kao i
u slučaju ostalih karijernih diplomata koji su na taj način upućeni na privremeni rad u DKP”, saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

U vezi sa Vašim upitom informišemo da privremeni period na koji su, na rad u ambasade
Crne Gore u Tirani i Zagrebu, upućene diplomate Đorđe Janković i Damir Grbović i koji su,
po upućivanju, imenovani za privremene otpravnike poslova i dalje traje, kao i u slučaju
ostalih karijernih diplomata koji su na taj način upućeni na privremeni rad u DKP.


Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)