Izvor: Pobjeda

NAKON PISANJA STANDARDA: Etički odbor Ministarstva pravde utvrđuje da li je Spasojević prekršio etički kodeks

Etički odbor koji prati postupanje službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija utvrdiće da li je načelnik Istražnog zatvora Predrag Spasojević, iznoseći javne stavove o ruskoj agresiji na Ukrajinu i prozivke neistomišljenika iz sektora bezbjednosti i javnog života, prekršio etički kodeks. To je Pobjedi nezvanično saopšteno iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Portal Standard je o Spasojevićevim stavovima pisao prije deset dana, a odgovore od menadžmenta UIKS-a nikada nijesmo dobili.
NAKON PISANJA STANDARDA: Etički odbor Ministarstva pravde utvrđuje da li je Spasojević prekršio etički kodeks

Predrag Spasojević

Kako nam je nezvanično rečeno, predsjednik Etičkog odbora obaviješten je o kontinuiranim objavama Spasojevića na društvenoj mreži Fejsbuk i utvrđuje da li su njegove objave u skladu sa etikom. Naglasili su da se radi isključivo o njegovom ličnom stavu, koji nikako ne predstavlja ustanovu u kojoj je zaposlen.

Etički odbor formiralo je Ministarstvo pravde, s ciljem praćenja primjene Etičkog kodeksa službenika i namještenika UIKS-a i propisa u oblasti službeničke etike. Odbor je, kako nam je pojašnjeno, dužan da ispita da li su javni stavovi u skladu sa etikom i pravilima ponašanja.

– Stav Spasojevića nije stav Uprave za izvršenje krivičnih sankcija – kazao je Pobjedin sagovornik iz UIKS-a.

Od Spasojevićevih stavova ogradili su se i iz Ministarstva pravde, kazavši da lična mišljenja o ruskoj agresiji na Ukrajinu ni na koji način ne odražavaju stavove ustanove u kojoj je zaposlen, kao ni stavove Ministarstva pravde i Vlade Crne Gore.

– Ministarstvo pravde je formiralo Etički odbor u čijoj je nadležnosti, između ostalog, i praćenje primjene Etičkog kodeksa službenika i namještenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i uopšte propisa u oblasti službeničke etike. S tim u vezi, ispitivanje da li navedeno predstavlja povredu etičkih standarda i pravila ponašanja utvrđenih Etičkim kodeksom i pozitivnim propisima, u nadležnosti je Etičkog odbora – saopšteno je iz tog resora.

O objavama Spasojevića na društvenim mrežama nedavno je pisao portal Standard. Na njegovom profilu Spasojević vrlo jasno staje na stranu Rusije u vojnoj agresiji na Ukrajinu, optužuje NATO, o čemu svjedoče brojne objave.

– E baš me Z abrinu, sjedoh u kafanu, kad konobar nosi majicu sa slovom Z, hoće li Ukrajinska ambasada moć da Z aspe noćas – napisao je ironično Spasojević, naglašavajući slovo Z, što je znak koji se veže za ruske okupacione trupe i takozvanu specijalnu operaciju u toj zemlji.

Još jedna od objava Spasojevića upućena je „bratskom narodu u Ukrajini“.

– Molimo se velikom Gospodu Bogu da bratski narodi u Ukrajini progledaju – jedan je od komentara Spasojevića.

Nešto ranije, Spasojević se osjetio kao „slobodan čovjek“, jer, kako je to podijelio na svom profilu, „ne mora da se ulizuje ambasadama i može slobodno da bude protiv NATO-a“.

– E lijepo je biti slobodan čovjek!!! Onda govoriš ono što misliš, ne moraš da se ulizuješ nikome, pa ni ambasadama, možeš slobodno da budeš protiv NATO-a, da kažeš da su ti miliji Rusi od zapada, da Kosovo je Srbija. Da kažeš kako nije dobro sa DPS, SD i SDP-om praviti novu većinu.

Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu!! NATO u SRJ branio ljudska prava 1999!!! Ako su u Ukrajini ugrožena ljudska prava Rusima, onda se to ne može štititi na ovakav način! Principijelni Raško! – samo su neke od objava koje se nalaze na njegovom Fejsbuk nalogu.

Podsjećamo, Spasojević je u septembru ove godine imenovan za novog načelnika Istražnog zatvora. On je i kandidat za odbornika Demokratskog fronta koalicije „Za budućnost Danilovgrada“.

Komentarišući slučaj Predraga Spasojevića i njegovih spornih objava na Fejsbuku kao i političkog angažmana i istovremenog obavljanja funkcije na čelu Istražnog zatvora, kriminolog Velimir Rakočević za Pobjedu kaže da je to nekada bilo nespojivo, ali da Zakon danas dozvoljava političku aktivnost službenicima zatvorske policije bez obzira na kojoj se funkciji nalaze.

– Za policiju negdje i dan-danas važi da bude politički i ideološki neutralna, kao što su državni tužioci i sudije, jer moraju biti samostalni. Ono što je promijenjeno u Zakonu o izvršenju novčane kazne zatvora jeste da je to prilično popustilo, i da se samo u jednom članu navodi da službenici zatvorske policije, tj. obezbjeđenja zatvora ne mogu dolaziti na promotivne skupove u uniformama, što implicitno govori o tome da je njima politička aktivnost dozvoljena bez obzira na kojoj se funkciji nalaze – istakao je Rakočević.

S druge strane, kako je naglasio, sa etičkog aspekta to može da bude prilično upitno.

– Zato što za ta mjesta, kada su državni službenici u pitanju, bi trebalo da važe iste odredbe kao i za policiju, tj. da se oni ne mogu politički angažovati. Ipak, ako se već neko odluči na politiku, onda treba bar da podnese ostavku na radno mjesto koje pokriva – zaključio je Rakočević.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Osmani: Važno da je ovaj dan okupio lidere regiona, radićemo sa svakom zemljom k...

​Raičević: Sve je spremno za spektakularnu proslavu Dana nezavisnosti

(Video)Dan nezavisnosti: 17 godina od najljepše majske zore, Lara sa pjesmom GOR...

Duško Marković uz himnu i riječi Veljka Vlahovića čestitao Dan nezavisnosti