test

Naučna ustanova Institut za srpsku kulturu Nikšić traži od Vlade 50.000 eura pomoći

Standard

26/04/2023

15:24

Naučna ustanova Institut za srpsku kulturu Nikšić obratila se dopisom 3. aprila Vladi sa zahtjevom za uplatu sredstava u iznosu od 50.000 eura - navedeno je u dokumentu koji je na današnjoj sjednici Vlade usvojen.

Vlasnik ove kompanije koja je osnovana 2016. godine je, prema podacima sa sajta Company Wall, poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Budimir Aleksić, direktor je sveštenik Srpske pravoslavne crkve Nikola Marojević, dok su članovi Upravnog odbora, pored Aleksića, nekadašnji poslanik DF-a Strahinja Bulajić (DF), viši naučni saradnik u Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore Žarko Leković, književnik Bećir Vuković i pjesnik Tripko Draganić.

Finansijski sažetak kompanije (FOTO: Company Wall/screenshot)

Finansijski sažetak sa sajta “Company Wall” prikazuje da je kompanija Aleksića 2022. godine imala prihod od 101.900 eura, godinu prije (2021) 163.296 eura, dok je 2020. godine prihod Naučne ustanove Institut za srpsku kulturu Nikšić iznosila 123.436 eura.

Rashodi firme su prošle godine iznosili 50.530 eura, godinu prije (2021) 81.548 eura, dok su rashodi 2020. godine izosili 61.718 eura.

Dokument

Iz Vlade navode da je Skupština 27. saziva donošenjem Zakona o budžetu za 2023. godinu donijela i zaključke kojima se, kako je precizirano, zadužuje Vlade da će sredstva tekuće budžetske rezerve koristiti, između ostalog, za finansiranje rada Naučne ustanove Institut za srpsku kulturu Nikšić u iznosu od 50.000 eura.

– Ovo davanje iz tekuće budžetske rezerve moguće je realizovati putem primjene pravila dodjele pomoći male vrijednosti – navedeno je u dokumentu.

Poslovni prihodi kompanije (FOTO: Company Wall/screenshot)

U skladu sa pravilima uredbi Komisije (EU), kako je precizirano, gornja granica za pomoći male vrijednosti je do 200.000 eura tokom perioda od tri fiskalne godine, odnosno do 100.000 eura tokom perioda od tri fiskalne godine, ukoliko korisnik obavlja drumski prevoz tereta za najamninu ili kanad.

– Iznose pomoći koji nijesu u obliku novčanih pomoći potrebno je pretvoriti u njihovu bruto novčanu vrijednost (ekvivalent subvencije) – precizirano je u dokumentu.

Prije dodjele pomoći male vrijedosti (de minimis pomoći), davalac, kako je istaknuto, mora od korisnika dobiti izjavu o drugim pomoćima male vrijednosti koje je preduzetnik primio tokom aktuelne fiskalne godine i u prethodne dvije fiskalne godine, “kako bi se utvrdilo da nova pomoć male vrijednosti neće preći gornju granicu za pomoći male vrijednosti, dostavljanjem popunjenog formulara na propisanom obrascu”.

– Uredbom Komisije propisana je i da de minimis pomoć ne podliježe postupku prijave Agenciji za zaštitu konkurencije, već se danom dodjele unosi u registar za svakog pojedinačnog korisnika. Podaci o ukupno dodijeljenom iznosu de minimis pomoći dostavijaju se Agenciji za zaštitu konkurencije, radi iskazivanja u godišnjem izvještaju o dodijeljenoj državnoj pomoći – navedeno je u dokumentu Vlade.

Naučna ustanova Institut za srpsku kulturu Nikšić je, kako zaključuje Vlada, u obavezi da u što kraćem roku dostavi potreban obrazac.

– Takođe, neophodno je dostaviti detaljni plan rada za 2023. godinu Naučne ustanove Institut za srpsku kulturu Nikšić – precizirano je u dokumentu Vlade.

Dokument sa Vlade

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)