test

Nenezić: Ćutanje institucija dokaz da je Mandić šef većine

Standard

14/02/2024

07:04

Ćutanje institucija na to što predsjednik opštine Pljevlja, slavi praznike druge države pokazatelj je da je pravi šef parlamentarne većine predsjednik Skupštine Andrija Mandić, a ne premijer Milojko Spajić, ocijenio je poslanik Socijaldemorata Branislav Nenezić.



Opština Pljevlja će, u režiji njenog čelnika Daria Vraneša, večeras obilježiti Dan državnosti i Dan ustavnosti Srbije svečanom akademijom u sali Centra za kulturu u Pljevljima. Podsjećamo, Srbija naredna dva dana obilježava ovaj državni praznik.

Pobjeda juče nije uspjela da dobije informaciju iz tužilaštava na sjeveru države da li je formiran predmet protiv Vraneša zbog udara na ustavni poredak Crne Gore.

PRIMITIVNA NACIONALISTIČKA RETORIKA

Ipak, Nenezić se nada da će nadležni reagovati i krivično procesuirati prvog čovjeka opštine Pljevlja, tvrdeći da Vraneš predstavlja simbol svega što jedan predsjednik bilo koje opštine u Crnoj Gori ne treba da bude.

” Očigledno ograničenih menadžerskih sposobnosti, svoju ograničenost u znanju nadomješćuje primitivnim formama nacionalističke retorike. Doživjeli smo i to da u Crnoj Gori slavimo praznike drugih država, što je porazno prije svega za sve one partije i lidere koji su podržali izbor Vraneša? Oni treba da se stide danas zbog njega, ne građanska Crna Gora”, naglasio je Nenezić.

Branislav Nenezić

Prethodna dva dana, koliko se već govori o Vranešovoj ,,svečanosti“, protekla su bez reakcije predsjednika države Jakova Milatovića, premijera Milojka Spajića ili bilo koga iz njegove Vlade.

“Ćutanje instutucija je pokazatelj da pravi šef parlamentarne većine jeste Andrija Mandić, a ne Milojko Spajić i da su svi ljudi koji, barem, poštuju našu zemlju, a vjerovali su premijeru Spajiću, danas žrtve tog neprincipijelnog dogovora. Ipak, nadamo se da će doći trenutak da ostale institucije našeg društva pokažu privžrenost slovu zakona i krivično procesuiraju predsjednika opštine Pljevlja”, poručio je Nenezić.

KARAKTER VLASTI

Iz Opštinskog odbora Bošnjačke stranke Pljevlja kazali su za Pobjedu da posljednji događaji u tom gradu oslikavaju karakter aktuelne lokalne vlasti koji je, kako kažu, sve osim građanski i sekularni.

Pozvali su vlast na državnom nivou da zauzme jasniji stav oko ovih i sličnih pitanja, posebno oko onih koja su i formalno u nadležnosti Vlade Crne Gore.

” Pljevlja, na žalost, gube svoj građanski karakter i sa njime duh multietničnosti, multikonfesionalnosti i suživota koji ga je, uprkos nekim veoma traumatičnim događajima iz bliže i dalje prošlosti, krasio. Najave tog zaokreta imali smo uoči i nakon izbora 2020. godin sto je i potvrđeno inicijativom za izmjenu Dana opštine Pljevlja i promjenu naziva pojedinih ulica u Pljevljima. U tom pravcu tumačimo i najnovije najave organizovanja svečane akademije i drugih događaja u Pljevljima kojima se novcem svih građana Pljevalja organizuju slavlja i akademije povodom Dana državnosti drugih država”, navedeno je u odgovoru OO BS Pljevlja Pobjedi.

TROBOJKA U SKUPŠTINI POZIV NA JURIŠ

Gradonačenik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković iz redova Socijaldemokratske partije (SDP) pozvao je predstavnike političkih partija koji su izabrali Vraneša za predsjednika opštine da se izjasne o ovom potezu jer se na ovaj način, kako ističe, ne ulazi u Evropsku uniju nego u „srpski svet“.

Međutim, javnost još nije dobila odgovor od konstituenata vlasti u Pljevljima (Pokreta Evropa sad, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije, Ujedinjene Crne Gore) što misle o aktivnostima predsjednika i da li ih podržavaju. Jedino su su iz pljevaljske URE za TV Vijesti kazali da će izaći iz vladajuće koalicije u Pljevljima ako se nastavi sa organizacijom sličnih događaja.

Đurašković ocjenjuje da su, kako je rekao, „pioni Andrije Mandića“ krenuli da potvrde da je trobojka u njegovom kabinetu bila samo poziv na juriš u sprovođenje tuđinske agende i novi pokušaj ponižavanja Crne Gore.

” Predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš organizacijom proslave dana državnosti druge države pokazuje poltronski i snishodljivi odnos prema Beogradu, te da je sreće ne bi mogao da bude ni predsjednik zemljoradničke zadruge, a ne crnogorske opštine Pljevlja”, naglasio je Đurašković.

Prema njegovim riječima, brukati ponosna, multikulturna, multinacionalna i antifašistička Pljevlja može samo neko kome je mjera dostugnuća u politici nivo snishodljivosti prema tuđem i ponižavanju svoga.

” Bolje bi bilo da prestane da se muči vršeći funkciju predsjednika opštine Pljevlja i što prije zatraži da bude činovnik države Srbije, prestajući da ponižava opštinu koju, navodno, vodi”, naveo je Đurašković.

Rakočević: Mandić u Briselu glumi evropejca, a njegovi funkcioneri ljuljaju temelje ustavnog poretka Crne Gore

Andrija Mandić pred EU zvaničnicima u Briselu glumi evropejca, dok njegovi funkcioneri, na čelu sa Dariom Vranešom ljuljaju temelje ustavnog poretka Crne Gore, kaže poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

” Čekamo odgovor da li se Mandić u Briselu pridružio Rezoluciji Evropskog parlamenta od prije pet dana, kojom EU izbore u Srbiji definiše kao neregularne, a Mandić je, valja podsjetiti, u istim izborima učestvovao i sa mentorom Aleksandrom Vučićem slavio rezultate u štabu SNS”, kaže Rakočević.

Kad se vrati u Crnu Goru treba, dodaje, provjeriti da li je u Briselu usvojio evropske vrijednosti na kojima počiva savremena Evropa.

” I priupitati ga je li Kosovo nezavisna država, da li Rusija vrši agresiju u Ukrajini, da li Mandić i dalje smatra da je „Putin predsjednik većinske Crne Gore“, je li se u Srebrenici desio genocid i da li su Radovan Karadžić i Ratko Mladić ratni zlocinci ili heroji? Bilo bi korisno da i zvaničnici u Briselu postave ova pitanja Andriji Mandiću. Mi u Crnoj Gori za njegove stavove odavno znamo”, zaključio je Rakočević.

Sokol: Nastavak procesa srbizacije Crne Gore

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tomislav Sokol kazao je da ne iznenađuje svečana akademija koju predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš organizuje povodom Dana državnosti i Dana ustavnosti Srbije, kao ni ostali slični događaji u prethodnom periodu u Crnoj Gori, poput trobojke u kabinetu predsjednika Skupštine Andrije Mandića i balona u bojama te zastave prilikom obilježavanja Dana opštine Zeta. Smatra da je to dio procesa ,,srbizacije Crne Gore” koji traje godinama.

Sokol je istakao da je polarizacija društva velika i da se to vidi intenzivno od avgusta 2020. godine naovamo.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)