test

NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE: Idemo na Mars!

Standard

27/01/2023

07:18

Ne zna se da li zbog toga što se čvrsto, gvozdeno unutrašnje jezgro Zemlje, koje se okreće unutar rastopljenog spoljašnjeg omotača, čudno zaustavilo, ali – neka su čuda izgleda već počela da se dešavaju na površini planete. I to u Crnoj Gori, maloj mediteranskoj zemlji na Balkanu.Da, puknite od jada zlobnici, ali, eto, desilo se baš za zemana tehničkog premijera Dritana/Ilon-Mask/Abazovića: prvi put u hiljadugodišnjoj istoriji Crna Gora ima svemirski program!

Iako je bio siguran da će ,,informacija izazvati malo podsmijeha“, Abazović je građane javno upoznao da će Ministarstvo nauke ,,za naredne sedmice pripremiti informaciju“.

Čudno, u svijetu je zavladao neki čudan muk. Za sad nema informacija da li su NASA ili evropska svemirska agencija ESA reagovali; od ruske RKA (Федеральное космическое агентство России) ni glasa, a i Kinezi (CNSA: China National Space Administration) se nešto prave mrtvi.

Vijest je, međutim, izazvala opravdanu buru u Crnoj Gori. Nije mala stvar. Ej, Crna Gora ima svemirski program!

Odmah su počela nagađanja, kada će, poslije satelita ,,Luča“, da se u kosmos otisne letilica sa ljudskom posadom, ko će sve to projektovati, ko će sve to kontrolisati. Mnogo pitanja bez odgovora, jer Ministarstvo nauke, kao što smo već rekli, još ,,nije pripremilo punu informaciju“.

Tako da za sada nije poznato ko će od članova tehničkog kabineta tehničkog premijera biti kandidovan za prvi let u svemir. Neki misle da je Vladimir/Joko-Ono/Joković najbolji kandidat, jer kao istovremeni Srbin i Crnogorac zadovoljava kriterijume pravoslavne većine, a i dio stare većine rado bi ga vidio što dalje iz Vlade, pa čak i u orbiti.

Opet, drugi smatraju da sve treba da bude transparentno i nepristrasno, te da bi valjalo da se ime prvog crnogorskog kosmonauta, po divnoj ideji Branke/PzP-je-uvijek-u-pravu/Bošnjak, izvlači iz parlamentarnog bubnja a da sve to obavi, recimo, Branko/među100 najpametnijih/Radulović.

Ima i onih koji strahuju da će biti partijskog zapošljavanja i već slute Filipa/policija&vojska&šljunak/Adžića kao Urinog kandidata za prvog komandanta crnogorske svemirske flote…

Nažalost, ovo nije vic nego gola i tužna realnost. I stvarno bi valjalo, radi zdravlja nacije, da Dritan Abazović brzo okonča tehnički mandat, jer to što čini u pokušajima da sebi namakne rejting prevazilazi u količini beskrupuloznosti čak i njegovog političkog uzora, Aleksandra/uvijek-spreman-da-pogine za Srbiju i C.Zvezdu/Vučića.

Čak i Vučko ponekad (istina vrlo rijetko, ali ipak: ponekad) ima obzira da baš sve ne podredi ličnom rejtingu. Dok Abazović baš nema ni zeru obzira. I čovjeku bude žao svih onih koji, iz najboljih namjera, pokušaju da se obrate premijeru, kao prvom čovjeku izvršne vlasti u državi: sve što oni namjeravaju, Abazović iskoristi, ne u interesu države, već isključivo za svoju ličnu promociju.

Tako je i sa crnogorskim ,,svemirskim programom“. Troje mladih inovatora – Nina Drakulić, Nikola Perović i Filip Jovićević, predstavnici organizacije Montenegro Space Research – koji su sredinom prošle godine napravili istinski podvig lansiranjem prvog crnogorskog satelita ,,Luča“ – pozvani su juče u kabinet Dritana Abazovića, da bi im država Crna Gora ,,dala podršku“.

Izašli su, kao i mnogi prije, uz tapšanje po ramenu, a slika sa susreta, kao i mnoge ranije, postaće samo propagandni instrumentarij za veličanje lika i djela premijera ili njegove partije. U realnom životu, dobru ideju o lansiranju satelita ,,Luča“ Abazović&Company su pretvorili u prizemni self-marketing.

Umjesto podrške i konkretnog rada na izdavanju dozvola i neophodnoj izmjeni zakonodavstva da bi crnogorski satelit uopšte mogao biti lansiran u orbitu, dobili su ,,odgovor“ da će sve to, makar što se tiče zakona – ,,ići malo teže“.

Malo teže? Da prevedemo na jezik svakodnevice: ako se budu pitali meštri iz Abazovićeve Vlade, troje inovatora, među kojima je jedan i na Forbsovoj listi mladih ljudi koji obećavaju, crnogorski svemirski program zaživjeti neće.

Osim, možda, kao u onoj pjesmi Đoganija ,,Idemo na Mars“iz ranih devedesetih. Sjećate se onih stihova: ,,Mi smo kosmonauti iz zvezdanog grada/ idemo na Mars jer tamo nema rada/ tamo žive neki mali, zeleni i plavi/ desiće se brzo neke promene u glavi…“

Uklapa se u program tehničke Vlade. Ne mislim na male zelene i plave, već na premijera i ministre, oni se ponašaju kao da su već na Marsu. Preciznije: kao da su pali s Marsa.

Draško Đuranović

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Twitter

Ostavite komentar

Komentari (0)