NEVJEŠT POKUŠAJ DEMANTOVANJA STANDARDA: Zašto Abazović krije detalje razgovora u EUROPOL-u i šta piše u depeši?

Crnogorski premijer Dritan Abazović danas je pred novinarima u krugu Kliničkog centra nevješto pokušao da demantuje navode portala Standard o kritikama koje je dobio tokom nedavnog sastanka u sjedištu EUROPOL-a, a u vezi sa curenjem podataka te institucije u crnogorskim medijima.
NEVJEŠT POKUŠAJ DEMANTOVANJA STANDARDA: Zašto Abazović krije detalje razgovora u EUROPOL-u i šta piše u depeši?

Ilustracija

Na ključna pitanja, koja bi odagnala sumnju da li premijer govori istinu, ipak nije odgovorio – o čemu je u Hagu razgovarao sa izvršnom direktoricom EUROPOL-a Katrin De Bol i zašto je nekoliko dana poslije tog susreta stigao i zvaničan dopis upozorenja, poslat preko oficira za vezu crnogorske Uprave policije.

Abazović je danas, odgovarajući na pitanja novinara da li je tačno da je EUROPOL suspendovao saradnju sa Crnom Gorom u dijelu dostavljanja podataka iz kompromitovane skaj aplikacije, odgovorio:

„Svako ko zna kako funkcioniše EUROPOL tu informaciju ne bi mogao da tumači kao relevantnu, ali u svakom slučaju ja ne želim sada da ulazim u neku polemiku. Posjetili smo EUROPOL. Vrlo rijetki slučajevi da se to uopšte dešava da premijer jedne države uopšte posjeti EUROPOL i mislim da smo pokazali na taj način političku volju da ono što jeste zajednički cilj, a zajednički cilj Europol između ostalog je borba protiv organizovanog kriminala, da ona sada u Crnoj Gori ima veliku podršku“, kazao je Abazović, ne želeći, kako i sam kaže, da ulazi „u polemiku“.

Takođe, nastavlja on, ne izražava zabrinutost zbog napisa, već misli da „oni treba da posluže jednoj drugoj strukturi društva, da se malo relaksira ako će im to nešto značiti što se mene tiče nemam ništa protiv. Ali ništa što je dokumentovano može da se uništi, niti može da se na neki način sakrije. To što neko možda misli u Crnoj Gori da će uraditi nešto da zna kako ukupno funkcioniše sistem EUROPOL znao bi da je to uzaludan posao“, navodi on.

Za javnost je, ipak, ostalo nejasno na koga je prvi čovjek izvršne vlasti mislio da treba da se relaksira zbog informacije o suspendovanoj aktivnosti EUROPOL-a u dijelu samoinicijativnog slanja jako važnih i korisnih materijala, koji su do sada bili od ključne pomoći nadležnim organima u rasvjetljavanju više teških krivičnih djela.

Abazovića je zatim vidno unervozilo insistiranje novinara na odgovoru da li je tačno da EUROPOL više neće dijeliti transkripte sa crnogorskim organima.

„Nije tačno, nije tačno. EUROPOL će imati jaku saradnju sa Crnom Gorom i to je to. Međutim da bi Europol imao saradnju kakvu treba i mi moramo da imamo inicijativu. Ako mi mislimo da će neko nama sve da servira i tako to je malo oprečan način kako oni razmišljaju o slučajevima. Dakle mi smo samo jedna zemlja koja koristi podatke, EUROPOL je višeinformativna agencija koja sa svima sarađuje, sa svim zemljama. Sve zemlje imaju upit, a da bi došli do onoga što je naš cilj moraju i naši organi da budu malo ažurniji u onome što bi trebalo da bude traženje u konkretnim slučajevima“, ocijenio je on, ali je ipak uskratio novinare za informaciju o čemu je razgovarao u Hagu i šta sadrži dopis EUROPOL-a, koji je stigao prije nekoliko dana.

Podsjećamo, portal Standard je objavio informaciju da je zbog curenja podataka iz nekoliko važnih slučajeva, posebno iz izvještaja te institucije koji je prije nekoliko mjeseci navodno dostavljen čelnicima prethodne Vlade, privremeno suspendovao dostavljanje osjetljivih obavještajnih podataka.

Portal Standard danas je kabinetu Abazovića uputio set konkretnih pitanja, čiji bi odgovori mogli riješili misteriju premijerovog odnosa sa EUROPOL-om.

J.M.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Podgorica: Uhapšeno pet osumnjičenih za otmicu

Prim.dr Ivan Ilić, pionir laparoskopske hirurgije u Crnoj Gori

Crnogorska ekonomija stagnira

Đenero: Suverenisti pokazali da znaju igrati u lošim uslovima, uspjeh je ogranič...