test

Nikola Šoć dobio otkaz iz osvete jer Čađenovićeva sistematizacija nije prošla

Standard

31/08/2022

07:29

Sindikalni predstavnik i inžinjer u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) Nikola Šoć dobio je otkaz prevasdno iz osvete što sistematizacija, koju je osmislio izvršni direktor Vladimir Čađenović iz Demokrata, zbog pritiska javnosti, Vlade i Sindikata nije prošla na Odboru direktora - saznaje Pobjeda.



Šoć je početkom jula, nakon što je postalo jasno da menadžment ne poštuje stavove Vlade o obustavi daljeg masovnog zapošljavanja, obavijestio Sindikat da izvršni direktor daje instrukcije da se nastavi rad na sistematizaciji.

SPORAN MEJL

Taj mejl je objavila Pobjeda u tekstu od 2. jula i u njemu Čađenovićev asistent Ivan Jovanović obavještava menadžment da im, shodno instrukcijama izvršnog direktora, dostavlja Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, tabelarni pregled akta, organizacionu šemu i sindikalno izjašnjenje na prijedlog pravilnika.

Čađenović

– Zadužuju se članovi menadžmenta s obzirom na to da prijedlog novog pravilnika nije raspravljan na sjednici Odbora direktora zbog intenzivnog neadekvatnog medijskog izvještavanja – da izvrše analizu radno-pravnog statusa zaposlenih na određeno vrijeme kao i zaposlenih posredstvom Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih, te da daju eventualne sugestije i prijedloge u pravcu rješavanja njihovog daljeg radnog statusa, a sve u skladu sa realnim potrebama rada procijenjenim na nivou organizacionih jedinica tog društva – citirao je u dopisu Jovanović zaključke Kolegijuma.

Nakon teksta u Pobjedi od 2. jula i usljed pritisaka pojedinih ministara, ali i tužilaštva, Čađenović je odustao od usvajanja sistematizacije na Odboru direktora ali i targetirao Šoća kao odgovornog što je sporni mejl dospio u medije.

– Rješenje o otkazu je osveta jer sistematizacija koja predviđa masovno zapošljavanje nije sprovedena, upravo zbog teksta u Pobjedi i taj dokument mu je lično uručio Čađenović – kažu izvori Pobjede.

Povezani članci

PRAVNICI ODBILI DA PRIPREME RJEŠENJE

Svi pravnici, kao navode izvori, u CEDIS-u su odbili da pripreme rješenje o otkazu.

– Niko iz Sektora za ljudske resurse, kao ni iz Sektora za pravne poslove nije želio da učestvuje u tome. Revoltiran, Čađenović sam piše rješenje, bez ijednog parafa nadležnih službi za pravne poslove, i sam ga nosi na arhivu, nakon čega kolege obavještavaju Nikolu Šoća da „mu je stigla pošta“. Sama činjenica da direktor Čađenović nije imao pravnu asistenciju oko sramotnog postupka i davanja otkaza savjesnom radniku, koji ima dvoje maloljetne đece, govori o tome ko je i kakav je direktor jedne državne elektroenergetske kompanije – tvrde izvori Pobjede.

U odluci o otkazu, koju je 17. avgusta potpisao direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović, navodi se da je Šoć odgovoran što je 29. juna Sindikatu poslao mejl: ,,Poštovani izvršni odbore i delegati Direkcije CEDIS-a, taman kad smo mislili da smo odmorili od usvajanja za nas najvažnijeg dokumenta u firmi – Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, a čekajući period da ′sjaše Kurta, a uzjaše Murta′, nesposobnost trenutne političke većine opet je dobila na značaju“.

Navodi se da je u prilogu mejla bio dopis Čađenovićevog asistenta Ivana Jovanovića, upućen šefovima sektora, kojima dostavlja Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji sa tabelarnim pregledom i organizacionom šemom, izjašnjenjem sindikalnih organizacija na prijedlog pravilnika u kome se citira zaključak sa sjednice stručnog kolegijuma od 21. juna ove godine.

– Time je počinio težu povredu radne obaveze iz člana 26 st.1 tačka 9 Kolektivnog ugovora ,,psihičko zlostavljanje ili ponižavanje drugog zaposlenog sa ciljem ugrožavanja njegovog ugleda, časti, ličnog dostojanstva ili integriteta“, pa mu izvršni direktor shodno članu 145, članu 146 st. 2 tačka 3, član 148 st. 1, 2, 3, 5 i 6, i član 150 Zakona o radu izriče mjeru prestanka radnog odnosa – navodi se u skandaloznoj odluci.

Pobjeda je ranije objavila da taj pravilnik predviđa radikalno povećanje broja radnika za čak 300. Time bi se ukupan broj radnika CEDIS-a povećao na 1.926, što je 600 više nego što je bilo prije dolaska Čađenovića, uz veće koeficijente za sve radnike.

Šoć bio najnagrađivaniji radnik, spriječio masovne krađe struje od strane finansijera Demokrata

Nikola Šoć, sada već bivši radnik CEDIS-a, kome je otkaz uručen, više puta je nagrađivani radnik, zadužen za kontrolu priključivanja na mrežu na teritoriji cijele države što podrazumijeva i pronalazak nepravilnosti krađa struje.

– Osim toga, Šoć je sindikalni predstavnik i predsjednik podružnice koja broji blizu 300 radnika. Da njegov sindikalni rad cijene i radnici i kolege sindikalci govori i to da su se svi zauzeli da Nikolina porodica ne osjeti posljedice otkaza koji mu je lično uručio Čađenović – kažu izvori Pobjede.

Jedna od većih krađa koju je Nikola razotkrio bila je u ljeto 2021. Naime, tada je, prema saznanjima Pobjede, ekipa CEDIS-a u kojoj je bio Nikola kao glavni inžinjer pronašla krađu od nešto preko 70 hiljada eura. Tu krađu su počinili direktni finansijeri i sponzori Demokrata. Šoć, kao glavni inžinjer, je odmah obavijestio nadležnu službu kako bi se izvršilo isključenje i napravio zapisnik o zatečenom stanju.

Međutim, izvršni direktor Čađenović probao je da opstrukcijama zaobiđe zakon i da se taj potrošač ne isključi sa mreže, navode izvori.

Nakon pet dana, insistiranja savjesnih radnika CEDIS-a potrošač je isključen sa mreže. Istog dana, nakon nekoliko sati od isključenja, Čađenović naređuje da se potrošač mora priključiti na mrežu. Savjesni radnici su odbijali da izvrše priključenje, ali se našao politički podoban poslušnik, izvjesni Milinko Papović, koji je po nalogu Čađenovića priključio potrošača na mrežu.

Čađenović je ubrzo nagradio Papovića tako što ga je imenovao kao glavnog čovjeka za čitavu Boku Kotorsku. Da bi stvar bila još bizarnija, savjesni radnici traže asistenciju policije i odlaze u OB Tivat, đe policija saslušava Milinka Papovića, koji je dozvolio potrošaču da nastavi da krade građane Crne Gore. Savjesne kolege su takođe dale izjavu u policijskoj stanici, o čemu svjedoče policijske zabilježbe i zapisnici, kažu izvori Pobjede.

Da bi na neki način Čađenović ponizio i degradirao Nikolu Šoća, umjesto da nagradi i njega i čitavu ekipu, on traži od tadašnjeg direktora Sektora za mjerenje Crne Gore da Šoća i druge – „skloni“. To tadašnji savjesni direktor mjerenja odbija. Radi tog poteza je savjesni direktor mjerenja morao biti smijenjen, jer nije želio da izvršava političke naredbe Čađenovića.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

CEDIS

Ostavite komentar

Komentari (0)