Nikolić za Standard: Ucjenjivački pristup i nametanje rješenja nije jezik kojim se može razgovorati sa DPS-om

Politički dogovor mora biti imperativ u izboru sudija Ustavnog suda - čvrst je stav portparola i poslanika Demokratske partije socijalista Miloša Nikolića, koji je u razgovoru za Standard rekao da DPS već duže vrijeme poziva predstavnike svih političkih partija da se kroz dijalog dođe do rješenja koja će imati podršku mnogu veću od propisane dvotrećinske ili tropetinske.
Nikolić za Standard: Ucjenjivački pristup i nametanje rješenja nije jezik kojim se može razgovorati sa DPS-om

Miloš Nikolić

“Krajem jula, u tom procesu da podsjetim, imali smo opstrukciju GP URA”, kaže Nikolić.

Prema njegovom mišljenju “neustavna većina” je u dogovor krenula upravo suprotno iako su svjesni da imaju samo 41 poslanika i da nemaju potrebnu kvalifikovanu većinu.

Takav potez, kako kaže Nikolić, tumačimo kao direktan pokušaj da se ne dođe do dogovora i tako uruši institucija Ustavnog suda uz izgovor da za to budu optuženi poslanici suverenističkog bloka.

“Uvjeren sam da takvo političko kalkulantstvo naši građanali jasno razumiju, kao i predstavnici međunarodne zajednice”, rekao je Nikolić.

On je podsjetio da je Demokratska partija socijalista uvijek pokretala dijalog o ovim pitanjima koji je više puta rezultirao dogovorom. Ponovio je da je ta partija spremna za otvoren dijalog, bez nametnutih rješenja I ucjena koje dolaze od “promotera proruskih vrijednosti”, kako bi Crna Gora dobila funkcionalan Ustavni sud.

Standard: Da li će DPS ipak insistirati na obnovljeni prosec u izboru kandidata za sudije Ustavnog suda?

Nikolić: U pravu ste. Ustavotvorac je kvalifikovanu većinu normirao u Ustavu upravo kako bi se kroz dijalog i kompromis parlamentarne većine i manjine došlo do održivih i nepristrasnih rešenja. U postupku koji je u toku bilo kakav dijalog je nažalost izostao. Zbog toga ponavljamo još jednom da ne pristajemo na nametnuta rešenja koja su plasirana uz jasnu namjeru da dogovor izostane.

Ucjenjivački pristup I nametanje rješenja nije jezik razgovora sa DPS, a vjerujem I ostalim partijama suverenističkog bloka. U ovom trenutku, realna je opcija da ćemo imati novi konkurs I nove kandidate za sudije Ustavnog suda. Duboko žalimo što smo uopšte došli u tu situaciju, ali takva je bila volja GP URA I njihovih partnera iz DF.

Standard: Da li je moguća teza, koju potenciraju neki analitičari, da bi DPS mogao glasati za jednog od sudija Ustavnog suda u „zamjenu“ za odustajanje avgustovske većine od Zakona o Predsjedniku i fiksiranju datuma vanrednih parlamentarnih izbora?

Nikolić: Već sam donekle odgovorio na ovo pitanje. Ne kalkulišemo i naše namjere su u potpunosti jasne. Dodatno, ova dva procesa ne treba poistovjećivati. Oko Zakona o predsjedniku nema nikakvog pogadjanja – riječ je o aktu kojim se ruši ustavni poredak i to priznaju i same kolege iz neustavne većine koje su za taj akt i glasale.

Takodje, vanredni parlamentarni izbori su jedini mogući izlaz iz krize u kojoj se zemlja nalazi već poslednje dvije godine. Kriza je produkovana prije svega u političkom sistemu a potom se, kao posledica preslikala i na institucije, javne finansije i gotovo sve druge javne politike. Krizu, dakle, treba politički riješiti. Jedino rešenje su vanredni parlamentarni izbori nakon kojih bi Crna Gora dobila stabilnu, političku i evropsku Vladu.

Standard: DPS nije bio u Sali Skupštine CG poslednkih dana. Da li ćete uopšte u nastavku prisustvovati zasijedanjima, jer DPS nije najavio bojkot Parlamenta?

Nikolić: Izglasavanjem pučističkog zakona o predsjedniku funkcionisanje u institucijama gotovo da je izgubilo svaki smisao jer nakon takvog akta brutalnog pravnog nasilja, one gotovo da i ne postoje. Nema potreba da budemo dekor za ono što radi postojeća parlamentarna većina. DPS se o ućešću u radu parlamenta određuje neposredno uoči održavanja sjednica plenuma I radnih tijela.

Standard: Da li i vi (DPS) podržavate ideju da se u iznalaženju rješenja za političku krizu u Crnoj Gori uključi Evropska komisija u liku Oane Kristine Pope?


Nikolić:
Uvijek smo smatrali da je najbolje da rješenje za sve problem pronađemo sami bez međunarodnih posrednika. Međutim, bojim se da su nas aktuelna smijenjena vlada i DF svjesno doveli u zonu gdje će biti neophodno eventualno uključivanje međunarodnih posrednika. DPS nema ništa protiv da se naši partneri uključe u bilo kakav dijalog jer ih doživljavamo kao dobronamjerne partnere. Nijesam ipak siguran da pojedini politički akteri koji personifikuju izvršnu vlast žele medijaciju, jer su svjesni da su već izigrali brojne evropske zvaničnike svojim lažnim obećanjima u prethodno periodu.

Standard: Mišljenje Venecijanske komisije o Izmjenama Zakona o Predsjedniku CG nije obavezujuće ali ima političku težinu. Ukoliko jasno ukažu na neustavnost tih izmjena da li to može bilo šta promijeniti?

Nikolić: Izmjene Zakona o predsjedniku su direktno usmjerene na rušenje države Crne Gore I njenog ustavnog poretka. Siguran sam da će mišljenje Venecijanske komisije to I potvrditi kroz ocjene koje će stići.
To mišljenje će biti potvrda našeg stava, a onda bi bilo fer od kolega da takav akt odstrane iz svake vrsta procedura, ali isto tako smatram da bi I drugi nadležni organi trebalo da detaljnije provjere motive predlaganja jednog takvog akta, pa čak I njegovo usvajanje u parlamentu u prvom pokušaju. Ovdje mislim prvenstveno na Tužilaštvo. Ukoliko aktuelna većina nakon dobijenog mišljenja Venecijanske komisije nastavi sa ignorisanjem I usvoji nakaradne izmjene Zakona o predsjedniku biće to jasna poruka Briselu i našim zapadnim partnerima. Ukoliko i bude tako, to nikog ne bi smjelo da iznenadi. Odbijanje negativnog mišljenja Venecijskanske komisije bio bi još jedan udar na evropske ambicije Crne Gore, i time bi i finalno pale maske – pogotovo onih koji za sebe vole da kažu da su evropske i gradjanske partije a svojim postupanjima smjerno i istrajno ispunjavaju agendu proruskog DF-a.

Standard: Kako komentarišete najavu i namjeru DF-a da sastavi Vladu na čelu sa Miodragom Lekićem?

Nikolić: Nije to samo namjera DF, u tome učestvuju Demokrate, URA I SNP, i to ne treba izostavljati. Taj potez je još jedan u nizu neustavnih kojima svjedočimo posljednjih mjeseci. Na te njihove najave najbolje su odgovorili evropski zvaničnici koji su poručili da takva vlada ne bi bila za njih legitimna. Pitam se ko bi ako želi dobro Crnoj Gori vukao takve poteze I na tome insistirao.

Odgovor na takvo ponašanje je jasan i on je manifestovan kroz pokret IMA NAS koji već sedmicama organizuje masovne gradjanske proteste na kojima se izražava nezadovoljstvo takvom agresijom prema interesima Crne Gore.

Ipak, sve ovo će nakon narednih izbora biti prošlost i naša država će konačno izaći iz duboke krize i intezivirati svoj evropski put.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Skupština razriješila Konjevića i Krivokapića,  bez većine za sudije Ustavnog suda

Skupština u načelu usvojila izmjene Zakona o predsjedniku

Nema više bijelih rukavica i umivene retorike: Traže se izbori, poštovanje Ustava i deblokada Ustavnog suda

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Etički sunovrat BIRN-a

FOTO i VIDEO Proslava bronzane medalje naših lavica, Vuković: Čine sportska čuda i čine Crnu Goru ponosnom; Kapisoda: Rezervnu državu nemamo, ni grb ni himnu

Umro Zoran Radunović, bivši državni sekretar MKI

Vlast i dalje ćuti: Monstruozne uvrede Šešelja na račun Vuksanović Stanković