test

Novaković-Đurović: Nacrt novog Prostornog plana najkasnije do kraja mjeseca

Standard

15/05/2023

09:00

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović saopštila je da je nacrt novog Prostornog plana Crne Gore u finalnoj fazi, te da očekuje da bude gotov najkasnije do kraja mjeseca.

To je apsolutno u skladu sa dinamikom koju smo najavili na početku godine. U januaru i februaru mjesecu smo bili na nivou koncepta Prostornog plana, održali sve rasprave i komunikacije, analizirali komentare i sugestije stručne i šire javnosti i nacrt će u naredne dvije sedmice biti na javnoj raspravi, nakon toga će biti mnogo predloga, a onda bi se utvrđivao na Vladi i na kraju usvajao u parlamentu – kazala je ona gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.

Kada su u pitanju novine, kazala je da ćemo za nedjelju dana imati novi zakon o prostornom planiranju na javnoj raspravi.

– To su dvije zasebne aktivnosti jer se prostorno planiranje uređuje ovim zakonom – dodala je Novaković-Đurović.

Ocijenila je da će javna rasprava ovim povodom trajati najmanje mjesec dana, te da nacrt novog Prostornog plana sigurno prije jeseni ne može biti u parlamentu.

HE Komarnica se neće graditi

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma podvukla je da se izgradnja hidroelektrane na Komarnici neće desiti.

– Ona se neće graditi i ova Vlada po tom pitanju niti je, niti će preduzimati aktivnosti – poručila je ona gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.

Dodala je da su se dominantno fokusirali na obnovljive izvore energije i napravili bolji zakonski osnov da što više podstiču solarne elektrane i vjetroelektrane.

Rekla je da su apsolutno neutemeljene tvrdnje o tome da je HE projekat opstanka za Plužine i Šavnik.

– To apsolutno nije utemeljeno niti je jedini način da se osnaži ekonomski potencijal ovih opština. Vlada ima drugačije planove i zna kako podržati stvaranje novih prilika u tim opštinama – poručila je Novaković-Đurović.

Istakla je da izgradnja HE nije lokalno, nego državno pitanje.

“Koalicija Ure i Demokrata ključni faktor”

Novaković-Đurović je poručila da je Građanski pokret Ura spreman za izbore, te saopštila da će sjutra biti poznato ko će voditi koaliciju GP URA – Demokrate.

– Sigurna sam da će se građanski blok, za koji su Ura i Demokrate temelj, širiti i predstavljati ključni faktor u Crnoj Gori – istakla je Novaković-Đurović.

Kazala je da, prema istraživanjima, nema dileme da će ova koalicija biti ključni faktor za političke procese.

– Teme podjela su teme prošlosti, radujemo se novim idejama i očekujemo podršku građana – dodala je ona.

Izvor (naslovna fotografija):

Ana Novaković Đurović

Ostavite komentar

Komentari (0)